Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα Δευτέρα στη Βουλή

Φοροελαφρύνσεις, μέτρα αναθέρμανσης της αγοράς με αναστολή του φόρου υπεραξίας και ρυθμίσεις για την μείωση του δημοσιονομικού κενού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την Δευτέρα στην Βουλή.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει τους θεσμούς ότι και όλες τις εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνονται και δημοσιονομικό κενό δεν θα υπάρξει.

«Θα έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε ξανά μαζί τους το προσχέδιο περί της 15ης Οκτωβρίου και πιστεύω ότι σιγά σιγά θα συγκλίνουν οι απόψεις τους με τις δικές μας και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το 2020 θα προχωρήσουν κανονικά:
• η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης για φυσικά πρόσωπα στο 9%
• η μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 24% και των μερισμάτων στο 5%
• η διατήρηση του αφορολόγητου
• η αύξηση του κατά 1000 ευρώ ανά τέκνο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

«Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, και αφορούν το 2020, θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί», ανέφερε σε συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Κανονικά θα προχωρήσουν και τα μέτρα αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων με την 3ετή αναστολή σε φόρο υπεραξίας και ΦΠΑ στα νεόδμητα. Μάλιστα η κυβέρνηση μετέβαλε τον αρχικό σχεδιασμό της και η έκπτωση 40% των δαπανών από ενεργειακή-αισθητική ή λειτουργική αναβάθμιση θα μειώνει το φόρο και όχι το εισόδημα.

«Αν κάποιος υποβληθεί σε δαπάνες 10.000 ευρώ για να θωρακίσει το σπίτι του ενεργειακά ή να κάνει κάποια άλλη λειτουργική αναβάθμιση, μέχρι τις 4.000 ευρώ να είναι η έκπτωση του φόρου κι αυτό να συμψηφιστεί σε κάποιες χρήσεις αν δεν μπορεί να είναι εφάπαξ συμπεριλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ», υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα μηδενίσει μεταξύ άλλων την απόσταση με τους θεσμούς εξαιτίας της επιτάχυνσης του ΑΕΠ, της αύξησης των συναλλαγών με κάρτες για το χτίσιμο του αφορολόγητου και της μείωσης των δαπανών. Στη φαρέτρα της όμως διατηρεί και το μέτρο της περαίωσης εφόσον οι θεσμοί επιμείνουν.

« Και να πιάσει και τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια. Να παραιτείσαι δηλαδή από την εκδίκαση της συνέχειας της υπόθεσης και να εντάσσεσαι στην περαίωση», σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο φοροτεχνικός, Βαγγέλης Αμπελιώτης.

Παράλληλα ο Χρήστος Σταϊκούρας διέψευσε τα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να μην δίνει την 13η σύνταξη το 2020 για να μηδενίσει το δημοσιονομικό κενό.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: https://www.skai.gr/news/finance/ti-perilamvanei-o-proypologismos-pou-katatithetai-tin-deytera