Brexit : «Πράσινο φως» από τους ηγέτες της ΕΕ στη συμφωνία για το Brexit

Βρυξέλλες.- Αίσιο τέλος είχαν οι συζητήσεις ΕΕ – Βρετανίας αναφορικά με το Brexit, αφού όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωση -πλην της Βρετανίας- έδωσαν το πράσινο φως στη σημερινή συμφωνία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν εγκρίνει τη νέα συμφωνία Brexit μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου και τελικά ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των τελικών διαπραγματεύσεων, ο Τουσκ δήλωσε ότι η συμφωνία κατέστη δυνατή λόγω του ότι «αξιολογήθηκε θετικά από την Ιρλανδία».

Η βασική αλλαγή στη νέα συμφωνία είναι ότι ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συμφώνησε να αντικαταστήσει το σύστημα ασφαλείας με μια τετραετή ρυθμιστική ευθυγράμμιση μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της ΕΕ.

Αυτό ήταν πάντα ένα σημαντικό σημείο, στο οποίο… κολλούσαν οι διαπραγματεύσεις, ενώ οι Βρετανοί Συντηρητικοί συνδικαλιστές στη Βόρεια Ιρλανδία αντιτάχθηκαν στην αντιμετώπιση της περιφέρειας διαφορετικά από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.