Ελπιδοφόρος: Σε κανονική πορεία η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Νέα Υόρκη.- “Κανονική”, χαρακτήρισε την  “πορεία” στην οποία, όπως είπε, έχει επανέλθη η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο Αρχιεπίσκοπος  Ελπιδοφόρος στην κεντρική του ομιλία προς το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο. «Σήμερα, μόλις τέσσερις μήνες από την άφιξη μου στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο πέντε μήνες από την εκλογή μου ως Αρχιεπίσκοπος σας, μπορώ να υποσχεθώ στον καθένα σας πως η αγαπημένη μας Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει επανέλθει σε κανονική πορεία και οδεύει σε ασφαλές λιμένα σταθερότητας, προόδου και ανάπτυξης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι οδυνηρές επιπτώσεις του παρελθόντος είναι πίσω μας».

Παράλληλα με την …υπόσχεση (!) αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγγειλε ότι τα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, θα γίνουν στις 11 Σεπτεμβρίου του έτους 2021.

Αυτό με την αυτονότη προϋπόθεση, πως «πρέπει να επαναρχίσει η ανοικοδόμηση του ναού αμέσως “…και να ανοίξουμε τις θύρες του την 11η Σεπτεμβρίου 2021 προς τιμή εκείνων οι οποίοι χάθηκαν εκείνη την αποφράδα ημέρα, αλλά και ως ξεκίνημα της εκατονταετηρίδας της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής».

Το ίδιο υποστήριξε και στο δικό του χαιρετισμό και ο νέος αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ομογενής Επιχειρηματίας, Τζον Κατσιματίδης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προέστη της πρώτης συνεδρίασης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο ξενοδοχείο New York Midtown Hilton, την  Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019.

Ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε πως  «…η Αρχιεπισκοπή έχει υποφέρει από έλλειψη διαφάνειας, έλλειψη χρημάτων και μάλιστα έλλειψη εμπιστοσύνης» ενώ υπογράμμισε πως «αυτό που γνησίως θέλουμε και χρειαζόμαστε για την Αρχιεπισκοπή μας είναι διαφάνεια, απολογισμό και υπευθυνότητα». Επεσήμανε δε πως «είναι σπουδαίο που διατηρούμε τις Χριστιανικές και Ελληνικές μας αξίες, παραδόσεις, πολιτισμό και αποστολή».

Ο Αρχιεπίσκοπος σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε, πως, «όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα των σημερινών περιστάσεων και όλοι ξέρουμε τα θέματα τα οποία ηγέρθησαν στο παρελθόν. Γι’ αυτό σας ζητώ να είσθε αφοσιωμένοι στο να ομιλείτε την αλήθεια εν αγάπη. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ο ένας με τον άλλον για την κατάσταση της Εκκλησίας μας. Η σιωπή γι’ αυτά τα σοβαρά θέματα δεν είναι ούτε σεβαστή, ούτε χρήσιμη. Αλλά τούτο δεν είναι σημάδι απαισιοδοξίας. Τα βλέμματα μας πρέπει να προσανατολισθούν προς το μέλλον, ένα μέλλον το οποίο μπορεί να είναι ένδοξο για την Αγία Ορθόδοξη Πίστη και την Αρχιεπισκοπή μας».

Τόνισε με νόημα πως «είμαστε όλοι μέλη της μίας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Δεν είμαστε διαχωρισμένοι σε Μητροπόλεις και Κοινότητες και Τομείς και Οργανισμούς και Ιδρύματα», ενώ υπογράμμισε το Τρίτο Άρθρο του Καταστατικού πως «η Αρχιεπισκοπή ούσα Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι μία αδιαίρετος οντότητα στην ολότητα της».

Μίλησε με σεβασμό και για σεβασμό για τους προσήλυτους και τους μεικτούς γάμους και πρότεινε «αντί να τους ονομάζομε «μεικτούς γάμους» θα είναι καλύτερα να τους ονομάζουμε «γάμους θαύματα».

Μιλώντας για τη Θεολογική Σχολή είπε πως «θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: Η Σχολή μας βυθίζεται επί πολύ καιρό. Το είδα προσωπικώς όταν δίδαξα εκεί πριν από δέκα πέντε χρόνια» και  αποκάλυψε πως «δεν μπορώ να σας περιγράψω τον συγκλονισμό που ένιωσα όταν πληροφορήθηκα πόσο κοντά είχαμε φτάσει να χάσουμε την ακαδημαϊκή αναγνώριση και την δυνατότητα μας ακόμα και να παρέχουμε πτυχία».

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Γεώργιο Καντώνη, αντιπρόεδρο της Εφορίας «για τις προσπάθειες του για τη σωτηρία της Σχολής», καθώς επίσης και τον Μητροπολίτη Μεθόδιο που ανέλαβε προσωρινώς την Προεδρία της.

Αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία της Αρχιεπισκοπής κατά τα περασμένα είκοσι χρόνια, επεσήμανε πως  “κάθε κατηγορία πίπτει εκτός από τις κηδείες. Αλλά δεν μπορούμε ποτέ να δεχθούμε πως είμαστε μια Εκκλησία η οποία πεθαίνει».

Επίσης την Πέμπτη συνεδρίασαν οι Επιτροπές επί των Οικονομικών και Διοικητικών Θεμάτων. Στην Επιτροπή των Οικονομικών συζητήθηκε το θέμα της συνεισφοράς των κοινοτήτων προς την Αρχιεπισκοπή οι οποίες διατηρούν Ελληνικά Ημερήσια Σχολεία, καθότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βοστώνη έγινε λόγος για κατάργηση της ελάφρυνσης τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εκφωνεί την κεντρική του ομιλία κατά την πρώτη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Φωτογραφία (και πρώτης σελίδας) GOA/Dimitrios Panagos.
Στοιχεία ekirikas.gr