Διαγραφές από την Πανηπειρωτική για τη δημιουργία Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας το οποίο συνήλθε σε πλήρη σύνθεση στο Γούστερ της Μασαχουσέτης το απόγευμα του Σαββάτου, 26 Οκτωβρίου 2019, ενημερώθηκε για την ίδρυση της Ομοσπονδίας Βορειοηπερωτών Αμερικής (North Epirotic Federation of America) και ζήτησε εξηγήσεις από τα ιδρυτικά της μέλη, Κώστα Τσιούρη, Άννα Νότη και Μενέλαο Σωτήρη, οι οποίοι στο πρόσφατο συνέδριο της Πανηπειρωτικής είχαν εκλεγεί μέλη του συμβουλίου οι δύο πρώτοι και αναπληρωματικά ο τρίτος.

Το ΔΣ της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ίδρυση της Ομοσπονδίας, τόνισε τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημιουργία της νέας Ομοσπονδίας και αποφάσισε ομόφωνα τη διαγραφή των προαναφερόμενων στελεχών.

Πρόκειται για τον Κώστα Τσιούρη που είναι πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» με έδρα τη Νέα Υόρκη, την καθηγήτρια Αννα Νότη, πρόεδρο του Συλλόγου Χειμαρριωτών «Σπύρος Μήλιος» και τον Μενέλαο Σωτήρη, πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Βοστώνης.

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Νικόλαος Γκατζογιάννης  επεσήμανε ότι η Πανηπειρωτική δεν αναγνωρίζει τη νέα Ομοσπονδία, διότι η Ήπειρος – τουλάχιστον για τους Ηπειρώτες της Αμερικής – παραμένει ενιαία και αδιαίρετη και ότι ο αγώνας των Ηπειρωτών που ξεκίνησε το 1913 συνεχίζεται και θα συνεχιστεί.

Ο κ. Γκατζογιάννης υπενθύμισε ότι «εν τη ενώσει η ισχύς» και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του διότι η διχαστική, όπως τη χαρακτήρισε, ενέργεια δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τα αιτήματα της Πανηπειρωτικής για την  απογραφή των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, για την ελεύθερη και άνευ φόβου δήλωση της εθνικής ταυτότητας, για την προστασία των περιουσιών και τη διασφάλιση των  διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

από: anamniseis.net