Η παρέμβαση της υπουργού Τζένης Μικάκου διασώζει τα ελληνικά

Ο επιμένων νικά, λέει ο λαός και η περίπτωση του Coburg West Primary School το αποδεικνύει περίτρανα, καθώς χάρη στην επιμονή και την αγωνιστικότητα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και των γονέων των μαθητών του Δημοτικού Coburg West, αλλά και στη μεσολάβηση της Τζένης Μικάκου, το Πρόγραμμα Ελληνικών στο σχολείο δεν θα τερματιστεί.

Οι μεθοδευμένες ενέργειες της Κοινότητας Μελβούρνης, αλλά και η αποφασιστικότητα των γονέων να σώσουν ένα Πρόγραμμα το οποίο λειτουργούσε στο συγκεκριμένο σχολείο για τριάντα και πλέον χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση της διατήρησής του ανεξάρτητα από τις επιλογές και τις προτιμήσεις των εκάστοτε διευθυντών του σχολείου, καθώς το ζήτημα διευθετήθηκε οριστικά.

Σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη το απόγευμα στη Βουλή ο υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Θεόδωρος Μάρκος και οι εκπρόσωποι των γονέων, Kate Hill, Andrew Markakis, John Fotias και Scott Vithoulkas, με την ομογενή Υπουργό Υγείας κ. Τζένη Μικάκου, για το θέμα, η κ. Μικάκου ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Παιδείας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βικτώριας, κ. James Merlino, την ενημέρωσε επισήμως ότι το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το σχολείο προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος διδασκαλίας των Ελληνικών για τα επόμενα χρόνια.

Χαμόγελα ικανοποίησης από τους εκπροσώπους των γονέων του Coburg West και τον κ. Θεόδωρο Μάρκο (δεύτερο από αριστερά), μετά τα χαρμόσυνα νέα που έλαβαν από την ομογενή υπουργό κ. Τζένη Μικάκου (τρίτη από αριστερά). Φώτο: Supplied

«Πρόσφατα ενημερώθηκα από γονείς μαθητών οι οποίοι φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο West Coburg και υποστηρικτές τους ότι το Πρόγραμμα Ελληνικών του σχολείου θα τελειώσει φέτος. Κατόπιν συνάντησης που είχα με τον υπουργό Παιδείας, James Merlino, ο υπουργός αποφάσισε να υποστηρίξει το σχολείο ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το πρόγραμμα της ελληνικής γλώσσας», δήλωσε η κ. Μικάκου.

Η ομογενής υπουργός Υγείας η οποία είχε παρέμβει επιτυχώς και πέρυσι δίνοντας μια ανάσα στο πρόγραμμα ελληνικών στο ίδιο σχολείο, εξήρε τις προσπάθειες της Κοινότητας Μελβούρνης και της επιτροπής των γονέων για την επιμονή τους και την μαχητικότητά τους.

«Εκτιμώ την απόφαση αυτή του υπουργού Παιδείας James Merlino να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους στο Δημοτικό Σχολείο του Coburg West προκειμένου να μην διακοπεί το Πρόγραμμα Ελληνικών. Ευχαριστώ τους γονείς και τους υποστηρικτές τους που με μεγάλη αποφασιστικότητα αγωνίστηκαν για να σώσουν τα Ελληνικά σε αυτό το σχολείο» είπε η κ. Μικάκου.

Ωστόσο, η βιωσιμότητα της λύσης του προβλήματος κατά την υπουργό εξαρτάται από το βαθμό συμμετοχής των μαθητών στο πρόγραμμα. «Ενθαρρύνω τους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στο Πρόγραμμα, ώστε να συνεχίσουμε να διατηρούμε την υπέροχη γλώσσα μας στο σχολείο αυτό και στο μέλλον» δήλωσε και πρόσθεσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό οι γονείς που υποστηρίζουν σθεναρά τη διατήρηση της διδασκαλίας των διαφόρων γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων και της Ελληνικής, στα δημόσια σχολεία, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμμετέχουν ενεργά στα τοπικά σχολικά συμβούλια.

Ο υπεύθυνος για θέματαΕκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Θεόδωρος Μάρκος, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των γονέων του Coburg West, αγωνιζόμενος για τη διάσωση του προγράμματος στο σχολείο, μετά την ανακοίνωση της κ. Μικάκου, δήλωσε:

«Η επιμονή και η αποφασιστικότητα είναι τα πιο δυνατά όπλα. Ξέραμε ότι το αίτημά μας ήταν δίκαιο και γι’ αυτό τελικά θα δικαιωθούμε, μιας και 120 παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων μπορούν τώρα να συνεχίσουν να διδάσκονται Ελληνικά στο δημόσιο δημοτικό σχολείο της περιοχής τους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα από αυτά! Συγχαρητήρια αξίζουν στους γονείς για τη σκληρή δουλειά τους γι’ αυτήν την καμπάνια! Αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η πολυπολιτισμικότητα και η πολυγλωσσία είναι ζωντανά στην Πολιτεία της Βικτώριας. Σας ευχαριστώ υπουργέ Merlino και σας ευχαριστώ υπουργέ Μικάκου!».

Ο διευθυντής του σχολείου Mark Colagrande, σε ενημερωτική επιστολή που είχε αποστείλει προς τους γονείς του σχολείου στις αρχές Οκτωβρίου, ανακοίνωνε την οριστική διακοπή του Προγράμματος Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας στο Coburg West λόγω αλλαγών του προγράμματος σπουδών στο σχολείο του οι οποίες απέκλειαν τη δυνατότητα διδασκαλίας δύο γλωσσών στους μαθητές. Στην ίδια επιστολή εξηγούσε ότι τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου το οποίο είχε διανείμει προηγουμένως στους γονείς έδειχναν καθαρά την προτίμησή τους στη διατήρηση των ιταλικών.

Με νεότερη ανακοίνωσή του την Πέμπτη, ο κ. Colagrande δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να χρηματοδοτήσει το Πρόγραμμα και κάνει σαφές στους γονείς ότι το σχολείο θα συνεχίσει να προσφέρει και τις δύο γλώσσες.

Όσο για τις γενικότερες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών του Coburg West, ο διευθυντής αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας δίνει πλέον τα χρονικά περιθώρια στο σχολείο να συνεχίσει το διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Οι γονείς θα εξακολουθήσουν να έχουν δύο επιλογές όσον αφορά το πρόγραμμα δεύτερης γλώσσας που επιθυμούν να διδαχθούν τα παιδιά τους, Ελληνικά και Ιταλικά. Είμαι σίγουρος ότι οι οικογένειες του σχολείου μας θα δεχθούν με ικανοποίηση τα νέα», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Colagrande.

 

Πηγή:neoskosmos.com