ΓΝΩΜΗ: Η Αναθεώρηση του Συντάγματος και η Ψήφος των Αποδήμων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Δημόσια διαβούλευση επί των άρθρων του Νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που ολοκληρώθηκε χθες (18 Νοεμβρίου 2019) δεν παρουσίασε το από πολλούς προ εξοφλούμενο ενδιαφέρον των Αποδήμων εκ των οποίων 32 μόνον απόδημοι –ανάμεσά τους και κάποιοι σύλλογοι- έλαβαν μέρος στη διαβούλευση, αναπτύσσοντας απόψεις ή εκφράζοντας θέσεις γύρω από το πολύκροτο αυτό ζήτημα.

Εκείνο, όμως, που ξεκάθαρα προέκυψε από τις αναρτήσεις των 32, είναι η σχεδόν καθολική άρνηση των αποδήμων να δεχθούν τους περιοριστικούς όρους, τον «κόφτη» των 35 ετών, την 2ετή παρουσία στην Ελλάδα, το ΑΦΜ και –κυρίως αυτό- την εκλογή με κάλπη και όχι με επιστολική ψήφο.

Ένα πρώτο συμπέρασμα, -θα λέγαμε μίνι –γκάλοπ, έδειξε ότι οι παραχωρήσεις στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση προς τις αξιώσεις της αντιπολίτευσης για την εξασφάλιση των 200 και ψήφων, απογοήτευσε τους Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού. Τους αποκάρδιωσε αν δεν τους θύμωσε κιόλας!

Και είναι φυσικό αυτό. Διότι οι παραχωρήσεις, σε αντίθεση με ό,τι θα ανέμενε κανείς, αφορούσαν ακριβώς τα καίρια σημεία του Νομοσχεδίου, όπως είναι η συμμετοχή και η επιστολική ψήφος. Η μόνη κόκκινη γραμμή που κράτησε η κυβέρνηση δεν διέλυσε την κατήφεια των Αποδήμων διότι η ψήφος του εξωτερικού μπορεί μεν να προσμετράται στον τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι, όμως, και στις εκλογικές Περιφέρειες για την ανάδειξη βουλευτών. Η δε τοποθέτηση στα ψηφοδέλτια Επικρατείας υποψηφίων εκ της ομογένειας  (για όσα κόμματα δικαιούνται από το εκλογικό μέτρο να εκλέγουν βουλευτές Επικρατείας) δεν χρύσωσε το χάπι, δεδομένου ότι  τους υποψηφίους για την ομογένεια θα επιλέγει με απόλυτη εξουσία ο αρχηγός του κόμματος και όχι οι απόδημοι καθώς πάλι ο αρχηγός θα επιλέγει το εάν οι υποψήφιοι των αποδήμων θα τοποθετηθούν σε εκλόγιμη σειρά κλπ.

Από την άλλη μεριά, είναι φανερό ότι μετά και την δήλωση του Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, σύμφωνα με την οποία άφησε να εννοηθεί ότι το ΚΚΕ διάκειται αρνητικά απέναντι στο ενδεχόμενο να ψηφίσει το Νομοσχέδιο όταν αυτό θα πάει στη Βουλή, (αυτό παρά και το ότι το ΚΚΕ επέβαλε τον «κόφτη» των 35 ετών!), αλλά και μετά τη γενικότερη μέχρι σήμερα στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Νομοσχέδιο, η πιθανότερη  (;) εξέλιξη είναι αυτό να μην συγκεντρώσει τελικά τις 200 ψήφους και να οδηγηθεί πάλι στις καλένδες το θέμα της ψήφου των Αποδήμων.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την τελική στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα στη Βουλή. Ούτε μπορεί κανείς να προβλέψει ποιες άλλες παραχωρήσεις είναι ενδεχομένως έτοιμη να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να «επιτύχει» την υπερψήφιση του Νομοσχεδίου. Γι’  αυτό οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί.

Επιφυλακτική, όμως, οφείλει να είναι και η Κυβέρνηση. Και μάλιστα, με δεδομένο ότι η Αναθεώρηση του Συντάγματος θα προηγηθεί της ψήφισης του επίμαχου Νομοσχεδίου, πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα –μια και τα υπό αναθεώρηση άρθρα συζητούνται ήδη στη Βουλή – οφείλει, κατά τη γνώμη μας, να καλέσει τα κόμματα εκ νέου να εξετάσουν τις τελικές προτάσεις της Κυβέρνησης και να τοποθετηθούν δεσμευτικά απέναντι στο τι θα πράξουν στη Βουλή. Εάν, δηλαδή, θα το ψηφίσουν ή όχι.

Και το εξηγούμε:

Ζήτησε η αντιπολίτευση –για να μην χαρακτηρισθεί μελλοντικά αντισυνταγματικός ο Νόμος-  οι αλλαγές να μπουν στο Σύνταγμα.  Και επειδή το άρθρο 51 δεν είναι αναθεωρήσιμο, οι αλλαγές αυτές θα μπουν στο άρθρο 54 που είναι αναθεωρήσιμο από την προηγούμενη Βουλή.

Εδώ υπάρχουν οι επισημάνσεις του συνταγματολόγου Ευάγγελου Βενιζέλου για εάν και κατά πόσο μπορεί ένα άρθρο του Συντάγματος να καταργεί ή να αναθεωρεί ένα άλλο άρθρο του Συντάγματος δεδομένου ότι ΟΛΑ τα άρθρα του Συντάγματος έχουν την ίδια ισχύ.

Αλλά πέραν τούτου, από τη στιγμή που η αναθεώρηση του άρθρου 54 αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση του εφαρμοστικού νόμου που θα ακολουθήσει, δεν είναι δυνατόν να περάσουν στο  άρθρο 54 του Συντάγματος οι δεσμευτικοί περιορισμοί ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ!

Αν κάτι τέτοιο -ο μοι γένοιτο- συμβεί, θα είναι η ταφόπλακα στην πιθανότητα να ψηφίσουν οποτεδήποτε από το εξωτερικό οι Έλληνες απόδημοι. Διότι δεν θα υπάρχουν πλέον ούτε ελπίδες σε μια ενδεχόμενη αλλαγή της δυναμικότητας των κομμάτων στη Βουλή που –θεωρητικά- θα μπορούσε να εξασφαλίσει 200 ψήφους, να περάσει νόμος για την άνευ όρων συμμετοχή των αποδήμων στην εκλογική διαδικασία και την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Θα χρειασθεί και νέα Αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά από μια πενταετία…

Με άκρα ταπεινότητα θα προσκαλέσουμε την Κυβέρνηση να το προσέξει αυτό.