H 35η επέτειο της ιδρύσεως του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εκδήλωση για την 35η επέτειο της ιδρύσεως του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Παν – Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης (P.G.E.I. of  America Charitable Foundation Inc.) η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 17 Νοεμβρίου 2019, στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων «The Venetian» στο Garfield της Νέας Ιερσέης.

Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση του Ιδρύματος η οποία ήταν αφιερωμένη στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου στο Γκάρισον της Νέας Υόρκης και στον εκτελεστικό της διευθυντή τον π. Κωνσταντίνο Σιταρά.

Η εκδήλωση ήταν η πρώτη χωρίς τον αείμνηστο διευθύνοντα σύμβουλο Ιωάννη Σακελλάρη και παρείχε τη δυνατότητα στους επτακόσιους περίπου ομογενείς να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του και να εκφράσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν με μεγαλύτερο πάθος τον αγώνα για την προώθηση των συμφερόντων της ομογένειας και να εντείνουν την φιλανθρωπική δράση και να πολλαπλασιάσουν την κοινωνική τους προσφορά.

Η Ιουλία Βέργη η οποία έψαλε τους εθνικούς ύμνους ερμήνευσε ένα τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη του Ιωάννη Σακελλάρη, ενώ ο εγγονός του Ιωάννης Σακελλάρης – Λογοθέτης παρέδωσε στην Amy Glazer, εκπρόσωπο του Ιδρύματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηάκενσακ (Hackensack University Medical Center Fundation) επιταγή αξίας $17.440.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις δωρεές των μελών του Παν Γκριγκόριαν, των συγγενών και φίλων της οικογένειας που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Παν Γκριγκόριαν όπως αντί ανθέων προσέφεραν δωρεές στη μνήμη του για την ενίσχυση των ερευνών για τον παιδικό καρκίνο.

Το εν λόγω ίδρυμα ευεργετήθηκε με δέκα επί πλέον χιλιάδες δολάρια τα οποία προέρχονταν από τις ετήσιες δωρεές του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος των εστιατόρων της Νέας Ιερσέης.

Οι ηγέτες του Παν Γκριγκόριαν σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους αποδέκτες των υποτροφιών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ρεκόρ δωρεών

Οι δωρεές του Φιλάνθρωπικού Ιδρύματος του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης είναι αέναες και μέχρι στιγμής έχουν προσφέρει πάνω από 2.5 εκατομμύρια δολάρια από τα οποία τα 2.2 εκατομμύρια έχουν προσφερθεί σε ευαγή ιδρύματα, καθώς επίσης και φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ταμεία  της ομογένειας και της Αμερικής, ενώ τα υπόλοιπα σε συνανθρώπους που έχουν πράγματι ανάγκη.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου προσφέρθηκαν δωρεές ύψους $ 119.440 συμπεριλαμβανομένων των υποτροφιών και της προαναφερόμενης δωρεάς στη μνήμη του Ιωάννη Σακελλάρη.

Από την γενναιοδωρία των εστιατόρων ευεργετήθηκαν η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου ($15.000), Hackensack University Medical Center Foundation ($ 10.000), η Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης ($10.000), το Ελληνικό Τμήμα του Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ Χάουζ  ($5.000), το Ταμείο της Έδρας Ελύτη του Πανεπιστημίου Rutgers ($ 5.000), το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης ($ 5.000), καθώς επίσης και με πέντε χιλιάδες δολάρια εκάστου τα ελληνικά απογευματινά σχολεία των κοινοτήτων της Αναλήψεως στο Φέρβιου, της Αγίας Άννας στο Φλέμινγκτον, του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους, του Αγίου Δημητρίου στο Περθ Αμπόι της Νέας Ιερσέης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Σπύρος Σπυρέας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Ευστάθιος Βαλιώτης, Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρη Τσάκας

Στις δωρεές περιλαμβάνεται και η κάλυψη των εξόδων για την ξενάγηση των παιδιών της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου στην Χριστουγεννιάτικη Νέα Υόρκη, τη διασκέδασή τους στο παγοδρόμιο του Ροκφέλερ Σέντερ και όλα τα άλλα έξοδα για τη φιλοξενία τους.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου απονεμήθηκαν υποτροφίες συνολικής αξίας $22.000 στους φοιτητές Julia E. Sales ($5.000), Sophia Kontolios ($4.000), Valassia Antigone Theocharides  ($3.000), Elisavet Gallou ($2.000), Barbara Marie Martello ($2.000), Alexander G. Rudy ($2.000), Nicholas Thomas McCaffery ($2.000), και Eve Anne Ambrosio ($2.000).

Η εκδήλωση

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος, οι γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ, αντίστοιχα, αντιπροσωπείες των εταιρειών και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων των Παγκρεγκόριαν της τριπολιτειακής περιοχής, πρόεδροι συλλόγων και κοινοτήτων, καθώς επίσης και ο υποψήφιος πολιτειακός βουλευτής του Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ Μιχάλης Ταννούσης.

Ο υποψήφιος πολιτειακός βουλευτής του Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ Μιχάλης Ταννούσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε για μία επί πλέον φορά ο Τζέιμς Πόλος, εκτελεστικός διευθυντής του «Middlesex County Improvement Authority», ο οποίος εξήρε την προσφορά των εστιατόρων καθώς επίσης και του αειμνήστου Ιωάννη Σακελλάρη.

O Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος αναφέρθηκε στην προσφορά του αειμνήστου Ιωάννη Σακελλάρη και κάλεσε τους συνδαιτυμόνες να τηρήσουν ενός λεπτού

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο του Παν Γκριγκόριαν και συνεχάρη τους ηγέτες του για την απόφασή τους να τιμήσουν την Ακαδημία του Αγ. Βασιλείου και τον διευθυντή της, π. Κωνσταντίνο Σιταρά.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δέσποινα Κολοκυθά, Δημήτριος Λογοθέτης, Ζωή Κύρκου – Βλάχου, Μαρία Σταύρον και Αντωνία Μπλετσάκη, εκτελεστική διευθύντρια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου είναι το μοναδικό ευαγές Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο οποίο φιλοξενούνται ορφανά παιδιά και έφηβοι και το οποίο έχει ευεργετηθεί όσο ελάχιστα ιδρύματα από τη γενναιοδωρία των εστιατόρων της Νέας Ιερσέης», επεσήμανε ο κ. Ευάγγελος υπενθυμίζοντας ότι ο συνιδιοκτήτης του «The Venetian», Δημήτριος Κουργιέλας είναι ένα από τους μεγαλύτερους – ανώνυμους δωρητές της Ακαδημίας.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και συνάμα βοηθός ταμίας (Chairman of the Board & Assistant Treasurer) Αγάπιος Κυρίτσης καλωσόρισε τους εστιάτορες με τις οικογένειές τους και τους προσκεκλημένους και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσους προσέφεραν την συμβολή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης, του λαχείου.

Αναφερόμενος στο έργο του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος επεσήμανε ότι αποτελεί το σήμα κατατεθέν της εταιρείας και τόνισε ότι οι εστιάτορες τη Νέας Ιερσέης διακρίνονται για την ευσπλαχνία και τη γενναιοδωρία τους.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αφοσίωση του Παν Γκριγκόριαν και των εστιατόρων στη φιλανθρωπία και στην κοινωνική προσφορά.

«Συγχαίρω την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου και τον π. Κωνσταντίνου Σιταρά, για τις ηρωικές του  προσπάθειες οι οποίες παρέχουν πνευματική καθοδήγηση και θαλπωρή σε παιδιά που έχουν ανάγκη», επεσήμανες ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο οποίος προ ενός έτους βραβεύτηκε από τον εν λόγω Ιδρυμα έπλεξε το εγκώμιο των ηγετών της εταιρείας και του Ιδρύματος και τόνισε ότι το Παν Γκριγκόριαν δεν είναι απλά και μόνον ένας επαγγελματικός φορέας, αλλά ένα δίκτυο προστασίας και υποστήριξης των αδυνάμων και των εχόντων πράγματι ανάγκη.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Το Παν Γκριγκόριαν αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την ομογένεια και τη γενέτειρα», επεσήμανε ο Δρ. Κούτρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσφορά του αειμνήστου Ιωάννη Σακελλάρη και μεταξύ άλλων τόνισε ότι εκτίμησε την αφοσίωσή του στο Παν Γκριγκόριαν και την λατρεία του για την Εκκλησία την ομογένεια και τον ελληνισμό.

Εκτενή αναφορά ο ομιλητής έκανε και στην προσφορά της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου και του διευθυντή της π. Κωνσταντίνο Σιταρά και εξήρε την φιλανθρωπική προσφορά και το μορφωτικό έργο που έχει επωμιστεί η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου για τρία τέταρτα του αιώνα.

Τέλος ο Δρ Κούτρας συνεχάρη τους συνδαιτυμόνες και μεταξύ άλλων τόνισε ότι αποτελούν φάρο της ομογένειας και παράδειγμα προς μίμηση.

Ο Τζέιμς Πόλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στο Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης, π. Νικόλαος Άνκτηλ μετέφερε το εγκάρδιο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και εστίασε την προσοχή του στην πολυετή και πολυσχιδή προσφορά και δράση του π. Κωνσταντίνου Σιταρά.

Ο πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Δημήτριος Λογοθέτης, ο οποίος στις πρόσφατες αρχαιρεσίες εκλέχτηκε και πρόεδρος της εταιρείας του Πανγκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του δείπνου Γεώργιου Σιαμπούλη, που λόγω της ασθένειας της συζύγου του Ευαγγελίας δεν μπόρεσε να παραστεί.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι εφέτος θα απονείμουν υποτροφίες συνολικής αξίας $ 22.000 και εξήρε την προσφορά του προέδρου της επιτροπής υποτροφιών, του καθηγητή Γιώργου Αντωνίου.

Ο πρόεδρος της εταιρείας και του Ιδρύματος, Δημήτριος Λογοθέτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Εκτενή αναφορά έκανε και στο έργο της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου και του π. Κωνσταντίνου Σιταρά και τόνισε ότι οι εστιάτορες γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον φορέα το έργο που επιτελείται στο Γκάρισον της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Λογοθέτης συνεχάρη τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του δείπνου και του λευκώματος, καθώς επίσης για την εκτελεστική διευθύντρια Αντωνία Μπλετσάκη, τη συντονίστρια των χρηματο-οικονομικών συστημάτων Ζωή Κύρκου – Βλάχου, την βοηθό διευθυντού Δέσποινα Κολυθά και την γραμματέα Μαρία Σταύρον.

Ο υποψήφιος πολιτειακός βουλευτής του Μπέι Ριζτ του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ, Μιχάλης Ταννούσης επεσήμανε ότι είναι γιος προσφύγων από την Κερύνεια και διαβεβαίωσε τους συνδαιτυμόνες ότι με την οικονομική τους υποστήριξη και με τις ψήφους θα παράσχει τη δυνατότητα στις χιλιάδες των προσφύγων να αισθανθούν υπερήφανοι, διότι ένα δικό τους τέκνο θα εκλεγεί στην πολιτειακή Βουλή.

Η Ιουλία Βέργης και ο Πάνος Χρυσοβέργης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Ιωάννης Σακελλάρης Λογοθέτης ενμώ προσφέρει την επιταγή $17.440 στη μνήμη του παππού του, στην κ. Amy Glazer, εκπρόσωπο του Ιδρύματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηάκενσακ (Hackensack University Medical Center Fundation). Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Πρώτος από δεξιά ο π. Κωνσταντίνος Σιταράςμ ενώ εκφράζει την ευγνωμοσύνη για την τιμή και για την βοήθεια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι τιμώμενοι σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ηγέτες της εταιρείας και του Ιδρύματος, τον Μητροπολί, κ. Ευάγγελο και τους γενικούς Προξένους, Δρα Κωνσταντίνο Κούτρα και Αλέξη Φαίδωνος – Βαντέτ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου Αλέξης Φαίδωνος Βαντέτ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του ΔΣ Αγάπιος Κυρίτσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.;
Ο Βασίλειος Σιταράς ο οποίος παρουσίασε το έργο της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου και του πατέρα του, π. Κωνσταντίνου Σιταρά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

πηγή:anamniseis.net