Η Τουρκία «βάζει» το Πακιστάν στην Ανατολική Μεσόγειο-Καμία πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη από την Αθήνα

 Ούτε καν σε ένα «καρέ» από το βίντεο διάρκειας δύο λεπτών και δεκαοκτώ δευτερολέπτων που έδωσε στη δημοσιότητα το Τουρκικό υπουργείο άμυνας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του αλλά και του λογαριασμού του στο Twitter, δεν φαίνεται η Ελληνική φρεγάτα ‘’ΑΔΡΙΑΣ’’ η οποία έλαβε μέρος στην άσκηση ‘’Dogu Akdeniz’’.Την άσκηση διοργάνωσε το Τουρκικό ναυτικό και συμμετείχαν εκτός από τον Τουρκικό στόλο, πλοία φιλικών χώρων αλλά και η αρμάδα του ΝΑΤΟ SNMG-2 στην οποία μετέχει αυτό το χρονικό διάστημα το Ελληνικό πολεμικό πλοίο.

Αντίθετα τόσο το Τουρκικό επιτελείο όσο και τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας επέλεξαν και όχι τυχαία να προβάλουν από την πρώτη στιγμή της άσκησης αλλά και μετά το τέλος της, τη συμμετοχή του Πακιστάν με τη φρεγάτα ‘’Alamgir’’ και το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P3.Οι Πακιστανοί μάλιστα δεν δίστασαν να πετάξουν συνοδεία Τουρκικών μαχητικών και να παραβιάσουν τρεις διαφορετικές ημέρες το FIR Αθηνών Ανατολικά του Καστελόριζου.

Το Τουρκο-Πακιστανικό επικοινωνιακό σόου όμως δεν ολοκληρώθηκε μετά το τέλος της «DOGU AKDENIZ» αλλά αντίθετα τροφοδοτήθηκε ακόμη περισσότερο με νέα «πυροτεχνήματα». Τουρκικά πλοία μαζί με την Πακιστανική φρεγάτα-ηλικίας σαράντα και πλέον ετών-συνέχισαν να πλέουν μαζί σε διεθνή ύδατα κοντά στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Οι Τούρκοι για να «διαφημίσουν» την συνεργασία τους με το ναυτικό του Πακιστάν εξήγγειλαν νέα άσκηση, την ‘’ΤURGUT REIS’’.Και φυσικά φρόντισαν να τροφοδοτήσουν τόσο τα Τουρκικά όσο και τα Πακιστανικά μέσα ενημέρωσης με νέες εικόνες μία εκ των οποίων μάλιστα παρουσιάζει τον Πακιστανό κυβερνήτη της ‘’Alamgir’’ να ατενίζει την Τουρκική σημαία.

Η φιλοκυβερνητική «YENI SAFAK», μια από τις βασικές «φωνές» του Ερντογάν στα Τουρκικά ΜΜΕ, έσπευσε να γράψει ότι το Πακιστανικό ναυτικό πλέον θα περιπολεί μαζί με τους Τούρκους στην Ανατολική Μεσόγειο. Tην ίδια ώρα η είδηση της συμμετοχής στην «DOGU ANDENIZ» ήταν από τα βασικά θέματα και στα δελτία ειδήσεων της Πακιστανικής τηλεόρασης.

Το ελληνικό Διάβημα

Όλα αυτά για το Ελληνικό επιτελείο ήταν απολύτως αναμενόμενα από τη στιγμή που οι Πακιστανοί αποφάσισαν να στείλουν πλοίο και αεροπλάνο για να στηρίξουν τους φίλους εδώ και αρκετές δεκαετίες Τούρκους τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Οι παραβιάσεις του P3 ήταν σαφώς ένα βήμα παραπάνω κάτι που προκάλεσε και το Ελληνικό διάβημα.

Θεωρείται μάλιστα πιθανό μετά το πρώτο βήμα το οποίο ήδη έγινε ότι τα επόμενα χρόνια η παρουσία τόσο του Πακιστανικού ναυτικού όσο και της Πακιστανικής αεροπορίας θα είναι συχνή στο πλευρό της Τουρκίας. Ενδεικτικό της άριστης σχέσης των δύο κρατών και κυρίως του Τούρκου προέδρου με την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ είναι ότι αμέσως μετά το πραξικόπημα του 2016 και την καρατόμηση εκατοντάδων πιλότων ο Ερντογάν ζήτησε από το Πακιστάν ‘’μισθοφόρους’’ ιπτάμενους για τα Τουρκικά μαχητικά.

Πέρυσι οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν υπέγραψαν συμφωνία με το Τουρκικό υπουργείο αμυντικής βιομηχανίας για απόκτηση 30 επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 αλλά και τεσσάρων κορβετών κλάσης HEYBELIADA Τουρκικής κατασκευής.

Οι εξαιρετικά φιλικές σχέσεις Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ άλλωστε ξεκινούν δεκαετίες πριν. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν το Πακιστάν είχε στηρίξει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Η πίεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν με την Άγκυρα να απομονώνεται την ώρα που η Αθήνα ισχυροποιεί συνεχώς τους άξονες συνεργασίας στη Ανατολική Μεσόγειο με Αίγυπτο και Ισραήλ, φαίνεται ότι τον αναγκάζει να αναζητήσει δικές του συμμαχίες. Προς το παρόν η μόνη διαθέσιμη χώρα να μπει στο «παιχνίδι» του Τούρκου ηγέτη δείχνει να είναι το Πακιστάν αν και δεν έχει το παραμικρό συμφέρον στην περιοχή σε αντίθεση με τις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας.

Μια ακόμη σημαντική αιτία της προσέγγισης του Ισλαμαμπάντ από την Άγκυρα είναι ότι το Πακιστάν αποτελεί τη μόνη μουσουλμανική χώρα από τις εννιά στον κόσμο που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Με δεδομένη την επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν να δει την Τουρκία τα επόμενα χρόνια πυρηνική δύναμη κρίνεται ως επακόλουθη κίνηση το ‘’άνοιγμα’’ προς το Πακιστάν.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα όπως τονίζουν ανώτατοι επιτελείς θεωρεί περισσότερο ως επικοινωνιακή κίνηση στη σκακιέρα των εντυπώσεων την παρουσία στρατιωτικών μέσων του Πακιστάν στην περιοχή παρά ως απειλή, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι καμία πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Το πρώτο βήμα άλλωστε έγινε με το διάβημα έπειτα από τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

πηγή:newpost.gr