Αντ. Διαματάρης: Αποφασιστική τομή το Άρθρο 54 για την ψήφο των Αποδήμων

Νέα Υόρκη.- Στην δέσμευση ότι θα εξακολουθήσει να εργάζεται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί η ουσιαστική αναβάθμιση της σχέσης ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού και την πατρίδα προχώρησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, κατά την διάρκεια της ανοικτής συγκέντρωσης – συζήτησης με ομογενείς, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Διαματάρης, αναφερόμενος στην ψήφιση της Αναθεωρητικής Διάταξης του Άρθρου 54 για την ψήφο των Αποδήμων, που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, στην Βουλή των Ελλήνων, έκανε λόγο για «ιστορική μέρα», τονίζοντας ότι η θεσμοθέτηση των προϋποθέσεων, “αποτελεί μια αποφασιστική τομή σε ένα ζήτημα που αποτελούσε <ανοικτή πληγή> για τους Έλληνες του εξωτερικού”.

«Σήμερα, με όλες τις ατέλειες, τις οποίες είμαι ο πρώτος που τις παραδέχομαι, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε μια τεράστια αρχή. Είναι στο χέρι μας, σιγά – σιγά να το βελτιώσουμε», είπε.

Για την εκπαίδευση, ο κ. Διαματάρης τόνισε πως η ηγεσία του Υπουργείου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα δώσει βάρος και στην διοργάνωση κατασκηνώσεων στην Ελλάδα, για Ελληνόπουλα της Διασποράς, προκειμένου να νοιώσουν πιο άμεσα συνδεδεμένα με την Ελλάδα. «Αυτό θα είναι μια συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού τομέα με το κράτος. Θα πρέπει να συνεργαζόμαστε περισσότερο με τον ιδιωτικό τομέα και να περιμένουμε λιγότερα από το κράτος, το οποίο, βέβαια, θα πρέπει να συμμετέχει, έστω σε ένα ποσοστό 25%. Εάν οι επιχειρηματίες μας δουν ένα σοβαρό, σωστό και διαφανές πρόγραμμα, θα μπορέσουν να βοηθήσουν», είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια, όπως είναι  ασφαλιστική περίθαλψη ομογενών στην Ελλάδα, και το συνταξιοδοτικό, η απλούστευση των διαδικασιών για υπηρεσίες όπως η σύνταξη πληρεξουσίου και η έκδοση διαβατηρίου.

Αντιδράσεις
Ωστόσο, η επίσκεψη του κ. Διαματάρη στην Νέα Υόρκη,  για δεύτερη αφορά αφ’  ής ανέλαβε τα καθήκοντα του Υφυπουργού με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, την Εκκλησία και τα Προξενεία, κατέστη αντικείμενο επικριτικών σχολείων από μερίδα του ελληνοαμερικανού Τύπου για το ότι  σε αντίθεση με την πρακτική όλων των προκατόχων του δεν φαίνεται να έχει προγραμματισμένη κατ΄ιδίαν συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ομογενειακών ΜΜΕ.
Για το θέμα, σημείωμα καταχώρισε και η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης,  “Greek Νews” καθώς και η ηλεκτρονική της έκδοση “Greeknewsonline.com” του γνωστού ομογενή δημοσιογράφου Αποστόλη Ζουπανιώτη. Στο σημειωμά του μεταξύ άλλων, ο κ. Ζουπανιώτης, αναφέρει και τα εξής: “Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε για κάποιον άλλον στη θέση του, διάφορους άλλους λόγους. Δεν μπορούμε να το κάνουμε για την περίπτωση του κ. Διαματάρη, γιατί ως εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» έχει δείξει πως μάλλον θεωρεί το έντυπό του το μοναδικό ομογενειακό ΜΜΕ και τους υπόλοιπους μέσα προς εξαφάνιση. Μέχρις ότου όμως ο πόθος του εκπληρωθεί, θα του υπενθυμίσουμε ότι δεν σέβεται τον θεσμικό του ρόλο…”
Διχογνωμία
Διχογνωμία προκλήθηκε και για το εάν επρόκειτο για “ανοιχτή συζήτηση” του κ. Υφυπουργού,  με την ομογένεια -όπως ανέφερε η δημοσιευθείσα πρόσκληση-ή εάν το προξενείο απέστειλε ειδικές προσκλήσεις σε επιλεγμένα άτομα της ομογένειας -κατά ορισμένους-  σε πρόσωπα φιλικά διακείμενα προς την εφημερίδα του πρώην εκδότη.
Το βέβαιο είναι, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι επρόκειτο για γνωστά πρόσωπα από τον ομογενειακό χώρο της Νέας Υόρκης τα οποία δεν ξεπερνούσαν τον αριθμό των εκατό. Επίσης βέβαιο είναι ότι η αίθουσα που είχε διαθέσει το Προξενείο της Νέας Υόρκης δεν έδινε τη δυνατότητα παρουσίας περισσοτέρων ανθρώπων.
Η Panhellenic Post
Σε κάθε περίπτωση, καλοπίστως η Panhellenic Post διερωτάται σε τι ωφελούν αυτές οι “στοχευμένες” συναθροίσεις, που  αποσκοπούν περισσότερο στη δημιουργία ανούσιων εντυπώσεων, παρά σε ενημέρωση ουσίας, ανταλλαγή απόψεων και προβολή θεμάτων και προβλημάτων της ομογένειας.  Αντίθετα, μια πραγματικά ανοικτή συγκέντρωση ομογενών π.χ. στην “Πλατεία των Αθηνών” στην Αστόρια σε συνδυασμό με ορισμένες απαραίτητες συνεντεύξεις σε ομογενειακά ΜΜΕ, θα ήταν, κατά την άποψή μας, αμφίπλευρα χρήσιμες. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για κάθε ελληνική παροικία του εξωτερικού.
Φωτογραφία: ‘Αποψη της αίθουσας του Προξενείου κατά την ομιλία του κ. Διαματάρη/ ekirikas.gr