Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στο Τέξας – Εκκενώνεται η περιοχή

Τέξας.- Έκρηξη σημειώθηκε σε χημικό εργοστάσιο στο Τέξας των ΗΠΑ τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα να υψωθεί στην ατμόσφαιρα μια τεράστια πύρινη σφαίρα, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τρία άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το NBC. Αποφασίστηκε η υποχρεωτική εκκένωση της περιοχής.

«Όλοι πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή σε ακτίνα μισού μιλίου (800 μέτρων) γύρω από το εργοστάσιο TPC του Πορτ Νέτσες», ανέφερε η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία στη σελίδα της στο Facebook.

Κάτοικοι της περιοχής «ανέβασαν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο και φωτογραφίες από την έκρηξη.

«Ξυπνήσαμε και είδαμε τζάμια να σπάνε από παντού πάνω μας, κομμάτια της οροφής να πέφτουν και πόρτες να αποσπώνται από τα πλαίσιά τους» λόγω του ωστικού κύματος της έκρηξης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράιαν Μάθιουσον που μένει με την οικογένειά του πολύ κοντά στο εργοστάσιο.

Ο 25χρονος άνδρας είπε πως ο ίδιος και οι δικοί του είναι «συγκλονισμένοι και τρομαγμένοι».

Η ανακοίνωση της εταιρίας

Ο όμιλος TPC, που εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο, δήλωσε πως «η έκρηξη σημειώθηκε σε μια μονάδα επεξεργασίας» γύρω στη 01:00 το πρωί (09:00 ώρα Ελλάδας).

«Ο όμιλος TPC ενεργοποίησε το σχέδιό του για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ζήτησε την επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Πορτ Νέτσες και του Χάντσμαν. Η επέμβαση συνεχίζεται μέχρι η κατάσταση να επανέλθει υπό έλεγχο, το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε ο πετροχημικός όμιλος.

«Το προσωπικό που ήταν παρών στην εγκατάσταση απομακρύνθηκε στο σύνολό του. Τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και λαμβάνουν ιατρική φροντίδα. Στο εξής σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των μελών των συνεργείων διάσωσης και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι εργάζονται στο εργοστάσιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ομίλου.

Το εργοστάσιο παράγει βουταδιένιο, ένα εύφλεκτο αέριο που χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή συνθετικού καουτσούκ, καθώς και σε πετροχημικά μίγματα.

 

Πηγή: Skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ