Ισχυρός σεισμός στα Κύθηρα έγινε αισθητός σ΄όλη την Ελλάδα

Αθήνα.- Σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:23 με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ν. των Αντικυθήρων σε απόσταση 258 χλμ. ν. της Αθήνας, σύμφωνα με τους τέσσερις φορείς συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, δήλωσε πριν από λίγο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι με τα έως τώρα δεδομένα, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές και πως ήδη ξεκίνησαν οι έλεγχοι.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων, εντάσεως 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως η ισχυρότατη δόνηση έγινε μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης πάνω στο ελληνικό τόξο. « Πρόκειται για έναν σεισμό ενδιάμεσου βάθους» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας εκτίμησε ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση δεν θα συνοδευτεί από μεγάλη  μετασεισμική ακολουθία.

Τόνισε ακόμη πως η περιοχή δίνει μεγάλους σεισμούς.

Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε πως η σημερινή σεισμική δόνηση μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία.

Τι λέει το Γεωδυναμικό

Σεισμολόγος από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανέφερε πως η δόνηση ήταν μεγέθους 6,1 Ρίχτερ με το επίκεντρο να βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια των Αντικυθήρων και 258 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Κουνηθήκαμε πολύ έντονα και είχε και μεγάλη διάρκεια ο σεισμός. Έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές σε κάποια χωριά σε παλιά σπίτια ακατοίκητα και στο λύκειο της περιοχής.
Με εντολή μου θα κλεισουν τα σχολεια σημερα» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κισάμου, Γιώργος Μυλωνάκης. «Τα συνεργεια του Δήμου θα είναι επι ποδος για την καταγραφή και τον έλεγχο των ζημιών», πρόσθεσε

Στις αυλές των σχολείων τους, στο Ηράκλειο και τα Χανιά, βρίσκονται οι μαθητές μετά τη σεισμική δόνηση των 6,1 ρίχτερ. Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κώστας Θεοφάνους, στα σχολεία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο σεισμού και οι μαθητές παραμένουν στις αυλές των σχολείων, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης εξήγησε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Πολιτική Προστασία του Δήμου και της Περιφέρειας, χωρίς μέχρι στιγμής πάντως, να έχει καταγραφεί κάποια ζημιά ή τραυματισμός από τον σεισμό.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης.

Μας έσωσε το μέγαλο βάθος

«Μας έσωσε το εστιακό βάθος»

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων, το μεγάλο εστιακό βάθος ήταν ο λόγος για τον οποίο ο σεισμός, παρά το μέγεθός του, δεν προκάλεσε ανάλογες ζημιές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευ. Λέκκας δήλωσε ότι το μεγάλο εστιακό βάθος είναι καθησυχαστικό σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική ακολουθία.

Το ίδιο δήλωσε και ο Ακης Τσελέντης, μιλώντας στον Alpha 98,9.

«Το εστιακό βάθος μας έσωσε», τόνισε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι η σεισμική δόνηση δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας.

«Υπάρχουν πολλά ρήγματα στο Αιγαίο, αλλά πιστεύω  ότι δεν θα έχουμε επιπτώσεις και θεωρώ ότι λόγο του μεγάλου εστιακού βάθους θα έχουμε περιορισμένη μετασεισμική ακολουθία. Κατά 90% ήταν ο κύριος σεισμός» πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας είπε πως «ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου ”συγκρούεται” η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα».

«Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: skai.gr/in.gr