Μητσοτάκης: «Δεν θα επιτρέψω αλαζονικές συμπεριφορές» – «Στόχος μας η κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης»

Αθήνα.- Τα επιτεύγματα της κυβέρνησής το πρώτο τετράμηνο μετά τις εκλογές, απαρίθμησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ είναι αυτοδύναμη στην κυβέρνηση και η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση, το ψέμα και τη μιζέρια», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος

«Αυτοί οι 46 μήνες δεν υπήρξαν μια διαδρομή από τη μάχη της αντιπολίτευσης έως το να πάρουμε τις τύχες της πατρίδας στα χέρια μας. Ανασυγκροτήσαμε παράλληλα και την παράταξη. Διαμορφώσαμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα δράσης, αυτό που ενέκριναν οι ψηφοφόροι. Και ανανεωθήκαμε σε ιδέες και πρόσωπα», είπε στη συνέχεια.

«Βγήκαμε αλώβητοι από τη μάστιγα του λαϊκισμού»

Φωτογραφία :Νικος Σουτόπουλος/php

«Επομένως το σύνθημα είναι ένα: Νέοι ορίζοντες, για μια νέα Ελλάδα, νέες απαντήσεις από νέα μυαλά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Βγήκαμε αλώβητοι από τη μάστιγα του λαϊκισμού. Όμως στελέχη μας στοχοποιήθηκαν, η προπαγάνδα υπήρξε για πολλά χρόνια. (…) Η ΝΔ κέρδισε το 2019 σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Και το πετύχαμε με φειδωλές υποσχέσεις και προβάλλοντας το σύνθημα της ενότητας και της ευημερίας όλων των Ελλήνων».

«Φέραμε κοντά μας ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά με έναν κοινό στόχο. Την ευημερία της πατρίδας. Δίπλα μας στοιχήθηκαν πολίτες που αναγνώρισαν την επικράτηση του κόμματος ως εθνική αναγκαιότητα», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης αναλύοντας την επικράτηση της ΝΔ.

«Ξεκινάμε με όλους και για όλους. Είμαστε μία από τις ισχυρότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Είμαστε το πρώτο κόμμα που απέδειξε πως ο λαϊκισμός μπορεί να ηττηθεί ακόμα και εάν κατακτήσει την εξουσία. Νικήσαμε το λαϊκισμό, αντιμετωπίζοντας την ουσία του, όχι αντιγράφοντας τις μεθόδους του», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Ο λαϊκισμός μπορεί να απειλήσει και τη δικιά μας σκέψη. Χρέος μου είναι να μην επιτρέψω την αλαζονεία να επισκιάσει τη διαδρομή μας. Δεν θα κρύψουμε από το λαό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Από την άλλη όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες αστοχίες του παρόντος, με τα πολλά εγκλήματα του παρελθόντος. Γιατί δεν είμαστε το ίδιο και το αποδείξαμε στην πράξη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τους διορισμούς στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

«Διαφορετική χώρα η Ελλάδα μετά από τέσσερις μήνες»

«Έπειτα από 4 μήνες, η εικόνα της χώρας είναι διαφορετική. (…) Η Βουλή έχει ήδη ψηφίσει 25 νομοσχέδια. Ψηφίσαμε και μία σημαντική συνταγματική αναθεώρηση. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα πληρώνουν λιγότερους φόρους χάρη στο φορολογικό νομοσχέδιο. Και ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε για όλους. Μεγάλες επενδύσεις και μικρότερες δρομολογούνται .Στα πανεπιστήμια επιστρέφει το πραγματικό άσυλο της γνώσης και των ιδεών. Και οι γειτονιές επιστρέφουν σταδιακά στους κατοίκους. Η χώρα ανακτά τη διεθνή της αξιοπιστία. Η δικαιοσύνη και το κράτος βαδίζουν στο δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ανοίγουμε μεγάλα θέματα για το μέλλον, αντιδρούμε σε μεγάλα γεγονότα επιτυχώς, όπως φωτιές, πλημμύρες και ο φονικός σεισμός στην Αλβανία», υποστήριξε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της κυβέρνησής του.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως μόνο με τη σύνδεση εν μέρει της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους, θα αναβαθμίσει τα δημόσια ΑΕΙ. Κατά τα άλλα, υποστήριξε πως «κάθε περιφέρεια θα έχει από ένα πρότυπο σχολείο».

Για τα θέματα ασφάλειας, ο πρωθυπουργός, είπε πως: «Δεν υπάρχει ελεύθερος πολίτης, εάν δεν αισθάνεται ασφαλής στο σπίτι και τη γειτονιά του. Η πολιτεία οφείλει να παρέχει αυτό το δικαίωμα σε όλους. Και θα καταργήσουμε άβατα και άσυλα, με σεβασμό στα δικαιώματα. Είπαμε ότι θα απελευθερώσουμε τα πανεπιστήμια από τη βία και το κάνουμε πράξη. Είπαμε ότι οι καταλήψεις στο κέντρο των Αθηνών, θα εκκενωθούν και το κάνουμε πράξη». «Συστατικό και κύριος άξονας της ιδεολογίας μας, είναι η κοινωνική αλληλεγγύη. (…) Γι αυτό και κατοχυρώσαμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Συνταγματικα».

«Μας έλεγαν ότι πολλές από τις πρωτοβουλίες μας το τελευταίο τετράμηνο, μας έλεγαν πως δεν γίνονται. Μας έλεγαν πως δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο, ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άσυλο στα Πανεπιστήμια, πως δεν μπορούσαμε να μειώσουμε τους φόρους. Και όμως τα κάναμε!»

«Θα συνηθίσουν κάποιοι το γεγονός ότι κάποια κόμματα υλοποιούν τις υποσχέσεις τους και δεν αρκούνται σε κυβιστήσεις», συνέχισε, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια απαρίθμησε τα μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης που πήρε η κυβέρνησή του. Ο ίδιος εκτίμησε πως όταν βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος – «και ελπίζουμε να βρεθεί γρήγορα»- θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης.

Επιπρόσθετα, έκανε εκτενείς αναφορές στον επενδυτικό νόμο και στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων, με ιδιαίτερη μνεία στο Ελληνικό. «Στον Πειραιά, η COSCO ξετυλίγει το μεγάλο της επενδυτικό πρόγραμμα, το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα παραχωρηθεί άμεσα».

«Έως το 2021 η Ελλάδα θα πει αντίο στα πλαστικά μιας χρήσης. Θα απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη», τόνισε αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για το περιβάλλον.  «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, δίνουμε μέριμνα για την δίκαιη μετάβαση, για τη μετά-λιγνίτη εποχή. Θα διεκδικήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους».

«Το νέο Σύνταγμα διευκολύνει τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Κάναμε υποχωρήσεις για να εξασφαλίσουμε τη συναίνεση. Αλλά ήταν σημαντικό να προχωρήσει αυτή η ρύθμιση και ελπίζω να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως όλα αυτά έγιναν μέσα σε 130 ημέρες.

Εκτίμησε σε αυτό το πλαίσιο πως οι κυβερνητικές αποφάσεις έχουν την αποδοχή των πολιτών, ακόμη και αυτών που δεν ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία. «Είμαστε μόνο στον πρόλογο του μεγάλου βιβλίου που θα γράψουμε όλοι μαζί», συνέχισε.

«Συστατικό του φιλελευθερισμού είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη»

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η ΝΔ υπηρετεί τα συμφέροντα του έθνους, πέρα και πάνω από τις ιδεολογικές ετικέτες». «Δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα επειδή, απλώς, είναι τεχνοκρατικά άρτιο. Αλλά γιατί υπηρετεί την Ελλάδα και τον Έλληνα. Οι αριθμοί έχουν σημασία μόνο αν σημαίνουν ανθρώπινη ευημερία. Και οι στόχοι δεν έχουν αξία, αν δεν επιτυγχάνονται στο όνομα του κάθε πολίτη. Ο ιδεολογικός πυρήνας με τα δύο του συστατικά – την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα – είναι που τροφοδοτεί την διαρκή μας ανανέωση. Σήμερα, ελάχιστοι ευτυχώς, παραμένουν δέσμιοι των παλαιών ιδεοληψιών. Όλοι βλέπουν ότι χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία. Μένει βεβαίως ανοιχτό το διαρκές στοίχημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας». Όμως, συνέχισε, «συστατικό του φιλελευθερισμού είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενείς αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Ελευθέριο Βενιζέλο και στη «σύζευξη πολιτικού φιλελευθερισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης».

Το συνέδριο πραγματοποιείται έως και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα.