Τα νέα του γραφεία εγκαινιάζει το Ελληνικό Ινστιτούτο Eρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Το σημαντικό πολυετές έργο του Ελληνικού Ινστιτούτου Eρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Καλλιόπης Παπακώστα, αναμένεται να παρουσιαστεί στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, με την ευκαιρία των εγκαινίων των νέων γραφείων του σημαντικού αυτού πολιτιστικού αρχαιολογικού φορέα, που έχει προβεί σε σημαντικές ανακαλύψεις τα προηγούμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο ιδρύθηκε στην Ελλάδα και έχει βάση των εργασιών του την Αλεξάνδρεια, ενώ αποτελεί το επιστέγασμα της προσέγγισης δύο κόσμων και την υλοποίηση του οράματος της πρώτης ελληνικής αρχαιολογικής αποστολής στην Αλεξάνδρεια, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα.

Στόχοι του φορέα είναι η αρχαιολογική έρευνα και μελέτη της Ελληνιστικής Αλεξανδρινής περιόδου κυρίως στην Αίγυπτο, η συνεργασία με τα ελληνικά και αιγυπτιακά Πανεπιστήμια καθώς και εθνολογικές και ανθρωπολογικές μελέτες, η διεξαγωγή σεμιναρίων και συνεδρίων με θέματα σχετικά με την Ελληνιστική Περίοδο και η προώθηση των σχέσεων με επιστημονικούς φορείς Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι με την συμπαράσταση των αιγυπτιακών Αρχών, το Ινστιτούτο διεξάγει ανασκαφές στο κέντρο της Αλεξάνδρειας, στους κήπους Σαλαλάτ, ενώ από το 2007 μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει εξαιρετικά αποτελέσματα, με σημαντικότερη την ανακάλυψη του ελληνιστικού αγάλματος με χαρακτηριστικά του Μ. Αλεξάνδρου που ήδη εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας.

Παράλληλα, η αρχαιολογική ομάδα του εν λόγω Ινστιτούτου, υπό την αρχαιολόγο Καλλιόπη Παπακώστα, αποκαλύπτει σιγά-σιγά το Βασιλικό Τετράγωνο της Αλεξάνδρειας, μέσα από ένα μνημειώδες ελληνιστικό κτίριο ρωμαϊκής κατασκευής, συνδεόμενης με την ύδρευση της πόλης και άλλες ανακαλύψεις.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τον χώρο των ανασκαφών υπό την αρχαιολόγο κα Παπακώστα, στους Κήπους Σαλαλάτ της Αλεξάνδρειας, είχε επισκεφτεί και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή στην Αλεξάνδρεια, τον Μάιο του 2018.

Πηγή: ekirikas.com/(AP Photo/Heba Khamis)