Η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα πλησιάζει: Μετασχηματισμός ή διεύρυνση, το νέο δίλημμα της Κουμουνδούρου

Αν μέχρι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερνε να μην δυσαρεστήσει καμία πλευρά όσο το Συνέδριο πλησιάζει τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα, αφού θα πρέπει να διαλέξει «στρατόπεδο».

Στην πιο κρίσιμη φάση της μετεξέλιξής του βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό φάνηκε από τις διήμερες διεργασίες που έλαβαν χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με την πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Η ενίσχυση του πολιτικού στίγματος του κόμματος είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα, που προσπαθεί παράλληλα να ισορροπήσει με τις διαφορετικές «πτέρυγες» που υπάρχουν μέσα στην Κουμουνδούρου.

Το 31,5% της 7ης Ιουλίου δεν είναι ομοιογενές και αυτό το γνωρίζουν καλά τα ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι «πόρτες» δεν μπορούν να ανοίξουν διάπλατα, όμως την ίδια ώρα αγκυλώσεις και αποκλεισμοί ενδεχομένως να στερήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να βρεθεί για δεύτερη φορά στην εξουσία. Οι συζητήσεις φούντωσαν και πάλι στην Κουμουνδούρου, όταν την Πέμπτη έγιναν γνωστά τα 694 ονόματα της ΚΕΑ, αφού αρκετοί χαρακτήρισαν «τολμηρή» την προσπάθεια που γίνεται. Στο προσκήνιο ήρθαν πρόσωπα από το πρώην ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ανανεωτική αριστερά που μετέπειτα συμπορεύτηκαν με το εκσυγχρονιστικό κομμάτι της Χαριλάου Τρικούπη. Η στροφή του κόμματος προς το κέντρο δεν κρύβεται πλέον όσο και αν οι παλαιοί κομματικοί επιχειρούν να τη «φρενάρουν».

Αν μέχρι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερνε να μην δυσαρεστήσει καμία πλευρά όσο το Συνέδριο πλησιάζει τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα, αφού θα πρέπει να διαλέξει «στρατόπεδο». Ποιο δρόμο θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Θα προτιμήσει μια διεύρυνση που θα φτάνει όχι μόνο στο κέντρο, αλλά ακόμα και στις παρυφές της καραμανλικής δεξιάς ή τη διατήρηση των ριζοσπαστικών στοιχείων που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015;

Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμα στην Κουμουνδούρου είναι αν όλη η κινητικότητα από το καλοκαίρι και μετά έχει ως στόχο τον μετασχηματισμό ή την διεύρυνση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσοι μέσα στην Κουμουνδούρου αγωνίζονται να πετύχουν το πρώτο ουσιαστικά προσβλέπουν στο να φτιάξουν ένα κόμμα από την αρχή σε αντίθεση με τους δεύτερους που επιχειρούν απλώς να ανοίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε και σε αυτό το σημείο να είναι καθησυχαστικός στην τοποθέτησή του. Στη δευτερολογία του δήλωσε πως όσον αφορά τις «εύλογες ανησυχίες» που εκφράστηκαν τόσο για το αν πρόκειται για «μετατόπιση» του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το αν αποτελεί εγχείρημα «προσχώρησης», δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. «Αν υπάρχει μια πιθανότητα αυτός ο κίνδυνος να είναι σοβαρός και θανατηφόρος, είναι να μην πετύχει η διεύρυνση» είπε, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν «ιδιοκτήτες και ενοικιαστές» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ταυτότητα που οφείλει να διατηρήσει το κόμμα μίλησαν τα παλαιά κομματικά στελέχη και η κίνηση των «53+». «Είμαστε κόμμα της αριστεράς που θέλει να ανασυγκροτήσει την ταυτότητά του μετά τα μνημόνια», επεσήμανε από το βήμα της ΚΕΑ ο Νίκος Φίλης. Αποτίμηση της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Πάνος Σκουρλέτης συμπληρώνοντας πως «δεν είναι μείζον το θέμα του τίτλου του κόμματος» με τον Νίκο Παππά να διαφωνεί και να δηλώνει πως ο μετασχηματισμός πρέπει να φανεί και στο όνομα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να καταλήγει ότι δεν θα προσδώσει κάτι παραπάνω στον ΣΥΡΙΖΑ μια πιθανή αλλαγή στην «μαρκίζα», αλλά μάλλον θα μπερδέψει τη βάση. Τα προεδρικά στελέχη υποστήριξαν στη συνεδρίαση της ΚΕΑ πως δεν πρέπει οι φοβίες να αποτελέσουν τροχοπέδη για την αλλαγή που επιχειρείται, με τους νεολαίους, μετά τη σκληρή ανακοίνωση του Σαββάτου, να τραβούν από το «αριστερό μανίκι» τον Αλέξη Τσίπρα και από το βήμα της ΚΕΑ να δηλώνουν πως «δεν χωράνε όλοι».

Αυτό που κρατούν, πάντως, από χθες στην Κουμουνδούρου είναι το «ναι», που είπε ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ στη διακήρυξη για την μετεξέλιξη του κόμματος εγκρίνοντας επί της ουσίας ένα «προσκλητήριο» για την ένταξη νέων μελών. Για τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει κανείς που δεν επιθυμεί να «ανοίξει» το κόμμα και με αυτό ως δεδομένο απηύθυνε έκκληση προς όλους για την ενίσχυση των οργανωτικών δομών του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει το πρόγραμμα των περιοδειών του και θα επισκεφθεί σήμερα την Αλεξανδρούπολη.

πηγή:newpost.gr