H Τουρκία αποστέλλει στρατεύματα στη Λιβύη

Δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία αποστέλλει στρατεύματα στη Λιβύη, ανοίγοντας άλλο ένα μέτωπο πολέμου – την ίδια στιγμή που η κατάσταση είναι «ηλεκτρισμένη» και στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από δυνάμεις των ΗΠΑ.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο CNN Turk, η σταδιακή αποστολή των τουρκικών στρατευμάτων στη βορειοαφρικανική χώρα έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τουρκικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να μετακινούνται στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η Άγκυρα στέλνει επίσης στην Τρίπολη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Οι στρατιώτες μας αναχωρούν σταδιακά για τη Λιβύη. Θα συντονίσουν (τη δράση τους με την GNA) εκεί. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε ότι δεν πτοείται από τις αλλεπάλληλες καταδίκες της διεθνούς κοινότητας για την παράνομη συμφωνία του με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην καταδίκη της Σαουδικής Αραβίας για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι: «Δεν μας ενοχλεί η καταδίκη της Σαουδικής Αραβίας, αντίθετα δεν μας ενδιαφέρει και την καταδικάζουμε και εμείς».

«Πυρά» προς Ελλάδα και Κύπρο

Μάλιστα, ο Ερντογάν έριξε και τα πυρά του προς την Ελλάδα και τη Κύπρο, σχολιάζοντας ότι «κάποιοι ακόμα δεν μπορούν να «χωνέψουν» τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης».

«Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκύπριων να μας εγκλωβίσουν στη Μεσόγειο έχουν αποτύχει», επεσήμανε.

Πώς σχολίασε τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Ερωτώμενος για την κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά την εκτέλεση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ωστόσο, η αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν «δυστυχώς δεν ήταν δυνατή», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που ενέχει η δολοφονία του Σουλεϊμανί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στο Ιράκ και θεωρεί τις πρόσφατες επιθέσεις των ΗΠΑ στη Βαγδάτη ως τέτοιες.

Συναντήσεις με Μέρκελ και Πούτιν – Κύριο θέμα η Συρία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ακόμη για τις επικείμενες συναντήσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, στις 6 και 8 Ιανουαρίου αντίστοιχα.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικά το ζήτημα της Συρίας. Με τον Πούτιν, ειδικά, πέρα από τα περιφερειακά ζητήματα, θα συζητηθεί και το θέμα του αγωγού Turk Stream.

Ο Ερντογάν ευχήθηκε η Τουρκία και η Ρωσία να μπορέσουν να βρουν μία λύση για την κατάπαυση του πυρός στο ‘Ιντλιμπ.

Μιλώντας για την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει «καθαρίσει» 8.200 χιλιόμετρα από τους τρομοκράτες.

 

in.gr