ΓΝΩΜΗ: Χρειάζονται μέτρα για να συνετιστούν οι παραβάτες οδηγοί

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Είκοσι άτομα έχασαν τη ζωή τους και 566 τραυματίστηκαν (15 σοβαρά και 551 ελαφρά) σε 503 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, συνολικά, που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο 2019, στην περιοχή της Αττικής.

Και εάν ο Δεκέμβρης  είναι μόνο ένας μήνας, δείτε τι έγινε τον Νοέμβρη του ιδίου έτους: – 13 θανατηφόρα με 13 νεκρούς,– 17 σοβαρά με 17 σοβαρά τραυματίες,– 482 ελαφρά με 568 ελαφρά τραυματίες.

Την ίδια ώρα ολόκληρο το 2019 στο Όσλο της Νορβηγίας καταγράφηκε μόνο ένας  (1) νεκρός από τροχαίο ατύχημα ολόκληρη τη χρονιά!

Το αποτέλεσμα αυτό είναι απόρροια της πρωτοβουλίας «Vision Zero», την οποία και υιοθέτησε η κυβέρνηση της Νορβηγίας, για τη  δημιουργία ενός οδικού δικτύου στο οποίο «δεν θα σκοτώνεται και δεν θα τραυματίζεται σοβαρά κανείς». Αυτό συμπεριλαμβάνει τη μείωση των ορίων ταχύτητας σε εθνικό επίπεδο και την αύξηση των βαρέων και περισσότερο ασφαλών ΙΧ στους δρόμους της χώρας.

Δεν εθελοτυφλούμε ότι μπορούμε να γίνουμε Νορβηγία. Αλλά το να χάνονται είκοσι άτομα μέσα σε ένα μήνα από τροχαία, ασφαλώς είναι κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει βάλει σε συναγερμό κυβέρνηση και Τροχαία με σκοπό τη λήψη των κατάλληλων μέτρων που θα συνετίσουν τους ασυνείδητους οδηγούς που έχουν χόμπι να παραβιάζουν τους Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς.

Ενδεικτικά μόνο το μήνα Δεκέμβριο 2019 βεβαιώθηκαν :

544 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 66 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος,

2.349 παραβάσεις ορίου ταχύτητας,

243 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,

368 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,

404 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και,

421 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους.

Πρέπει να σχεδιαστούν και να ληφθούν άμεσα μέτρα που, με την αυστηρότητά τους, θα έχουν αποτελεσματικότητα. Που θα αναχαιτίσουν την ανευθυνότητα των οδηγών. Σε μία χώρα με έντονο το πρόβλημα δημογραφικού, να χάνονται τόσες ανθρώπινες (και νέες) ζωές στους δρόμους είναι εθνικό έγκλημα.