Μήνυμα στήριξης από Μακρόν με την αποστολή πεζοναυτών αλλά και του ελικοπτεροφόρου «DIXMUDE»

Έπειτα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι άνοιξε ο δρόμος για έντονη και συνεχή παρουσία γαλλικών δυνάμεων στον εναέριο, θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της Ελλάδας.

Με τους επίλεκτους κομάντος FUSILIERS MARINS αλλά και το υπερσύγχρονο ελικοπτεροφόρο MISTRAL «DIXMUDE» οι Γάλλοι συμμετέχουν στη μεγάλη ελληνική διακλαδική άσκηση «ALEXANDER THE GREAT 2020».

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν- λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι- στέλνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το LHD (Landing Helicopter Dock) «DIXMUDE», ισχυρή δύναμη Πεζοναυτών αλλά και μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ90.

Παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά εδώ και πολλές δεκαετίες οι σχέσεις Αθήνας και Παρισιού είναι άριστες και μάλιστα τα τελευταία χρόνια η Γαλλία δεν κρύβει την πλήρη στήριξή της στις ελληνικές θέσεις, η στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών δεν είχε προχωρήσει ιδιαίτερα στον τομέα των κοινών ασκήσεων.

Έπειτα όμως από την επίσκεψη στο Παρίσι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, άνοιξε ο δρόμος για έντονη και συνεχή παρουσία γαλλικών δυνάμεων στον εναέριο, θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της Ελλάδας.

Στην άσκηση όμως θα υπάρχει και αμερικανική παρουσία παρά το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην κρίση με το Ιράν.

Στην άσκηση «ΑLEXANDER THE GREAT 2020», η οποία πήρε το όνομά της από τον μεγάλο Μακεδόνα στρατηλάτη, θα συμμετάσχει και τμήμα των USMARINES και συγκεκριμένα Πεζοναύτες από την 26η MEU (Marine Expeditionary Unit) η οποία εδρεύει στη Βόρεια Καρολίνα.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο σε κάποιο από τα σενάρια της άσκησης να πετάξουν αμερικανικά Apache και Βlack Hawk, τα οποία έχουν μεταφερθεί από τα τέλη Οκτωβρίου στο Στεφανοβίκειο Βόλου και εκπαιδεύονται από κοινού με την Ελληνική Αεροπορία Στρατού.

Η μεγάλη διακλαδική άσκηση η οποία αποκτά πλέον εξαιρετικά συμβολικό χαρακτήρα θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου στην περιοχή της Μαγνησίας, στις Σποράδες αλλά και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στα Γενικά Επιτελεία ήδη οι προετοιμασίες είναι εντατικές με καθημερινές πλέον συσκέψεις μεταξύ Ελλήνων, Γάλλων και Αμερικανών Αξιωματικών για την άριστη προετοιμασία της άσκησης «ALEXANDER THE GREAT 2020».

Η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών έχει αναλάβει την κύρια ευθύνη διοργάνωση της άσκησης ωστόσο εκτός από τους κομμάντος-πεζοναύτες ισχυρή θα είναι η παρουσία τόσο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όσο και της Πολεμικής μας Αεροπορίας αλλά και της Αεροπορίας Στρατού. Επιπλέον, μέρος θα πάρουν και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων της Διακλαδικής Δύναμης του Γενικού Επιτελείου.

Το Αρχηγείο Στόλου θα διαθέσει φρεγάτες και αρματαγωγά ενώ τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα συμμετάσχουν με μαχητικά F-16, ΜIRAGE 2000-5 και τα F-4 Phantom, τα οποία θα διαθέτει καθημερινά για τις ανάγκες της άσκησης το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Έλληνες, Γάλλοι και Αμερικανοί Πεζοναύτες σχεδιάζεται να εκπαιδευτούν σε πρώτη φάση στο Πήλιο αλλά και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας σε βολές φορητού οπλισμού και βαρέων όπλων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλματα αλεξιπτωτιστών.

Όσο προχωρά η άσκηση και οι δυνάμεις των τριών κρατών εξοικειώνονται στην κοινή εκπαίδευση θα πραγματοποιηθούν σύνθετα σενάρια μάχης τα οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπουν αεροκίνητες ενέργειες με συμμετοχή ελληνικών και γαλλικών ελικοπτέρων Chinook και ΝΗ90 αλλά και αμφίβιες επιχειρήσεις.

Εκεί θα αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες του Γαλλικού LHD «DIXMUDE» εκτοπίσματος 21000 τόνων και μήκους 200 μέτρων, άλλωστε η Αεροπορία Στρατού και οι Έλληνες κομμάντος έχουν αποκτήσει εμπειρία ελικοπτεροφόρου μετά από τις τριμερείς ασκήσεις «Μέδουσα» ανάμεσα σε Ελλάδα- Κύπρο και Αίγυπτο, που διαθέτει «δίδυμα» ελικοπτεροφόρα με το LHD «DIXMUDE».

Το πλοίο το οποίο έλαβε μέρος το 2013 σε αποστολή στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής μπορεί να μεταφέρει 16 βαριά ή 35 ελαφρά ελικόπτερα ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει συνολικά 700 πεζοναύτες. Στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πλεύσει ξανά το 2018 όταν έλαβε μέρος σε κοινή άσκηση με το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό.

πηγή:newpost.gr