Συμμετοχή της Ελλάδας στην Έκθεση Τουρισμού New York Times Travel Show στη Νέα Υόρκη

“Πάμε πάρα πολύ δυνατά στην Αμερική, αλλά σίγουρα έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα πάμε πάρα πολύ καλύτερα αυτή τη χρονιά”, δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΕΟΤ, Βαρβάρα Αυδή, η οποία συνόδευσε την επίσημη συμμετοχή του ΕΟΤ στην ετήσια ταξιδιωτική έκθεση που διοργάνωσε η εφημερίδα “New York Times” (The New York Times Travel Show) στο “Jacob K. Javits Center” στο Μανχάτταν από τις 24 – 26 Ιανουαρίου.

Στη φετινή έκθεση συμμετείχαν περισσότεροι από 747 εκθέτες από 176 και πλέον χώρες του κόσμου, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ “αργυρών” χορηγών, ενώ βασικοί χορηγοί ήταν ο Οργανισμός Τουρισμού του Ντουμπάι και το EXPO 2020 Dubai, οι Τουρκικές Αερογραμμές (platinum sponsor) και  η Νότια Αφρική (gold sponsor).

Το περίπτερο του ΕΟΤ βρισκόταν και φέτος σε περίοπτη θέση, κοντά στην είσοδο της έκθεσης, με συνεκθέτες την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Περιφέρεια Κρήτης και για πρώτη φορά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, καθώς και ιδιωτικούς φορείς.

“Εχουμε μια πολύ δυνατή παρουσία στην Ελλάδα φέτος που πλαισιώνεται από πολλές επιχειρήσεις και αρκετές περιφέρειες. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, πάμε πάρα πολύ δυνατά στην Αμερική. Είχαμε μια αύξηση από το 2018 στο 2019 περίπου 10%. Συνεχιζόμενη αύξηση από το ’18 προς το ‘ 19 και από το ’17 προς το ’18. Μετράμε σήμερα περίπου 1,2 εκατ. τουρίστες από την Αμερική στην Ελλάδα”, επισήμανε η κ. Αυδή, έχοντας δίπλα της τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνο Κούτρα και  τονίζοντας πως “όταν ξεκινάμε από μια τόσο δυνατή πλατφόρμα και από μια συνεχιζόμενη αύξηση τα τελευταία χρόνια είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι ότι μπορεί να είναι και πάλι διψήφια η αύξηση που θα έχουμε το 2020”.

Οι Περιφέρειες

Για δεύτερη φορά συμμετείχε στην έκθεση η Περιφέρεια της Κρήτης. “Εχουμε αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της έκθεσης αυτής.  Η αγορά της Αμερικής είναι πολύ μεγάλη ώστε να απέχει η Κρήτη. Γνωρίζετε ότι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας της Κρήτης είναι ο τουρισμός. Επομένως είμαστε εδώ, ελπίζουμε να εξυπηρετήσουμε πολύ κόσμο, να κάνουμε τον κόσμο να μάθει την Κρήτη, στοχεύουμε στο ισχυρό brand της Κρήτης παγκοσμίως”, είπε στη Greek News ο περιφερειακός σύμβουλος, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, τονίζοντας πως οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά είναι θετικές τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κρήτη ειδικότερα.

Για δεύτερη χρονιά συμμετείχε στην έκθεση και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. “Πέρυσι ήταν η πρώτη μας παρουσία εδώ, εξαρτάται πάντοτε από μας, δε θα σταματήσουμε όμως”, μας είπε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τονίζοντας πέρα από τη συμμετοχή της Κεντρικής Μακεδονίας που έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της σε εκθέσεις, γίνεται προσπάθεια συνεργασίας με του Μαραθωνίου της Βοστώνης με τον διεθνή Μαραθώνιο “Μέγας Αλέξανδρος” της Θεσσαλονίκης, ενώ η πόλη θα φιλοξενήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο περί τους 800 tour operators από τις ΗΠΑ “για να τους δείξουμε και τα κάλλη του τόπου μας”.

Για πρώτη φορά παρούσα στην έκθεση ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, με τον αντιπεριφερειάρχη, Ηλία Μπρουμά να επισημαίνει στην Greek News ότι οι προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από έξι χρόνια στην Περιφέρειά του, στον τομέα του τουρισμού, “χρόνο με το χρόνο φέρνουν αποτελέσματα” και ότι “στόχος μας να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί”.

“Τα ποσοστά αύξησης των Αμερικανών στη Στερεά Ελλάδα είναι τα μεγαλύτερα που καταγράφουμε τα τελευταία 2- 3 χρόνια, οπότε εκ των πραγμάτων θεωρήσαμε έμμεσα και υποχρέωσή μας να είμαστε εδώ. Σε κάποιον δηλαδή που από μόνος του μας προτιμά, να επιδιώξουμε και εμείς να του δείξουμε το κάτι παραπάνω. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε επίσης είναι πολύ θετικά για την Περιφέρειά μας. Για όσους δεν γνωρίζουν, μιλάμε για μια Περιφέρεια η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας αλλά συμπεριλαμβάνει πέντε περιφερειακές ενότητες, πέντε διαφορετικούς κόσμους: Την Εύβοια με τη Σκύρο που αντιπροσωπεύουν το νησιώτικο, το καλοκαιρινό μας κομμάτι, την Βοιωτία με την εξαιρετική της ομορφιά, σημασία, ιστορία, τη Φωκίδα με τους Δελφούς, και τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία με τις εξίσου σημαντικές και σπάνιες ομορφιές τους”.

Τέλος, για μια ακόμη χρονιά δεν έλειπαν από την έκθεση τα νησιά του Αιγαίου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μιλήσαμε με την κ. Ελένη Μαράκη η οποία δημιούργησε τον πολυτελή οικισμό “Ελαιόλιθος” στην ενδοχώρα της Νάξου η οποία τόνισε πως “έρχομαι να αναδείξω τις ομορφιές της Νάξου γιατί είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, πολύ εύφορο, παράγει τα πάντα και έχει πάρα πολλά πράγματα να κάνει ένας ταξιδιώτης όσες μέρες και να κάτσει. Τα τρία τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει πάρει ρυθμούς τρελούς στην κυριολεξία. Ανεβαίνει πάρα πολύ ο τουρισμός και ανεβαίνει ιδιαίτερα η ενδοχώρα. Ο τουρίστας δεν θέλει μόνο να πάει στη θάλασσα, θέλει να έχει και μια εμπειρία. Η Νάξος παρέχει πάρα πολλά πράγματα να κάνουν, έχει μεγάλη ενδοχώρα που την κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Συνδυάζει πάρα πολλά πράγματα”.

Πηγή:greeknewsonline.com
Φωτογραφίες:Dimitros Panagos