Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας, οι φρεγάτες και η συνάντηση με την Total

Στην αναβάθμιση των ήδη στενών σχέσεων της Ελλάδας με τη Γαλλία θα οδηγήσει η Εταιρική Στρατηγική Σχέση στην οποία έκαναν αναφορά σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την συνάντησή τους στο Παρίσι.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή μας και πως υπάρχει κοινή οπτική γύρω από σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Με βάση αυτή την κοινή οπτική, θα καθοριστούν στο επόμενο διάστημα όλα τα ζητήματα, όπως για παράδειγμα κοινές ασκήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας – Παρισιού περιλαμβάνει και εξοπλιστικά προγράμματα, με κυριότερο την αγορά δύο ψηφιακών φρεγατών Μπελαρά, οι οποίες θα διαμορφωθούν με βάση τις ανάγκες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Το κόστος για κάθε φρεγάτα αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με την παράδοση τους να αναμένεται το 2027. Εξίσου σημαντική είναι και η συντήρηση 44 αεροσκαφών Mirage, κόστους 260.000.000 με τις διαθεσιμότητες να αυξάνονται από το καλοκαίρι του 2020.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν για το θέμα των φρεγατών, ότι υπάρχουν γύροι επαφών ανάμεσα στα δυο υπουργεία Άμυνας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι μια τεχνική συζήτηση που γίνεται και υπάρχει μια προσήλωση της ελληνικής πλευράς ότι θα είναι μια διαδικασία government to government, μια διαφανής σχέση αγοράς, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ενώ είναι γνωστή η πίεση που δέχονται τα ελληνικά δημοσιονομικά.

Μακρόν: Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο για τα κυριαρχικά τους δικαιώματα

«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το πέρας των κατ΄ιδαιαν συνομιλιών των δύο ηγετών

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μιλήσανε για το κομμάτι της ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο όσο και της ευρύτερης Ανατολής, ενώ καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης», τόνισε ο Μακρόν.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.

LUDOVIC MARIN via Getty Images
Από το θερμό καλωσόρισμα του Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ηλύσια Πεδία, 29 Ιανουαρίου 2020. (Photo by Ludovic MARIN / AFP) (Photo by LUDOVIC MARIN/AFP via Getty Images)

«Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.

Τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες», προσέθεσε ενώ ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Γάλλος Πρόεδρος το χαρακτήρισε «αποτυχία και μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους». «Πρέπει να κοιτάξουμε όμως το μέλλον. Η ενότητα της Ευρώπης μας απασχολεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέα στενή σχέση η οποία θα ενδυναμώσει την ΕΕ και όχι το αντίθετο. Πιο κυρίαρχη, πιο αποτελεσματική, πιο καλή Ευρώπη», τόνισε και κατέληξε:

«Και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι’αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο».

LUDOVIC MARIN via Getty Images
Από το θερμό καλωσόρισμα του Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ηλύσια Πεδία, 29 Ιανουαρίου 2020 (Photo by Ludovic MARIN / AFP) (Photo by LUDOVIC MARIN/AFP via Getty Images)

 

Μητσοτάκης: Νέο πλαίσιο ελληνογαλλικής αμυντικής στρατηγικής

«Βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι, ύστερα από πρόσκληση του φίλου Προέδρου Μακρόν» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον Γάλλο Πρόεδρο, τον οποίο ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία, για τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών μετά την συνάντησή τους το Παρίσι.

Οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές είπε, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο Παρίσι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

«Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ακόμη ότι «Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο»

Ανέφερε επίσης ότι διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».

Επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμός και αποκρατικοποιήσεις στην ατζέντα

Κοινή δήλωση σχετικά με την ελληνογαλλική οικονομική εταιρική σχέση, υπέγραψαν σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Στη δήλωση προθέσεων σημειώνεται η διάθεση ενίσχυσης της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες ανάπτυξης και να προωθηθεί η ανάπτυξη των εκατέρωθεν επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ως πρόσθεση εντατικοποίησης των επενδύσεων γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της αγρο-διατροφικής βιομηχανίας, του τουρισμού και των υποδομών, μέσα και από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην ένταξη της Ελλάδας στα μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα και να υποστηριχθεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχοντας ως βάση τη συνεργασία της με την Bpifrance.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της Total

Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον CEO της Total Patrick Pouyanné. Συζήτησαν για θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας. Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θέλει να έχει ίδια αντίληψη για το πως βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο. Πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα, είτε σε δημόσιο, είτε σε οργανισμούς.

Πηγή: skai.gr/huffingtonpost.gr