Με «σπασμένα φρένα» ο Ερντογάν τα βάζει με όλους και όλα

Σε μία ξέφρενη κούρσα απειλών και εκβιασμών κατά πάντων επιδίδεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με κίνδυνο να βγει εκτός ελέγχου ανάβοντας νέες φωτιές σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των επεκτατικών σχεδίων του σε αυτές τις περιοχές αλλά και για να διατηρήσει τον πλήρη πολιτικό έλεγχο στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος παίζει σε τριπλό ταμπλό: Συρία – Λιβύη – Κύπρος. Εχοντας εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις και στις τρεις χώρες. Στη μεν Συρία με την πρόσφατη επέμβαση η οποία έγινε με πρόσχημα τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης. Στη Λιβύη με τη στρατιωτική ενίσχυση των δυνάμεων της κυβέρνησης Σάρατζ, στην Τρίπολη και τη «συμφωνία» για το μοίρασμα της Ανατολικής Μεσογείου. Και στην κατεχόμενη από το 1974, Κύπρο, με τις προκλητικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ. Ταυτόχρονα, παίζει διπλό παιχνίδι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς έχοντας ήδη αγοράσει και εγκαταστήσει ρωσικούς πυραύλους ενώ παράλληλα απαιτεί να αγοράσει F-35 από τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν εξαπολύει επιθέσεις τόσο κατά των ΗΠΑ όσο και κατά της Ρωσίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μια σειρά από θέματα εμφανίζοντας την Τουρκία ως προστάτη και σύμμαχο περιφερειακών, αραβικών κυρίως, και πολλές φορές ακραίων δυνάμεων στην περιοχή. «Οπλο» του οι προσφυγικές ροές τις οποίες και ελέγχει και με τις οποίες ουσιαστικά εκβιάζει την Ευρώπη αλλά και διάθεση της Ουάσιγκτον, όπως την εκφράζει ο Ντόναλντ Τραμπ, να αποστασιοποιηθεί από τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η πρόθεση της Μόσχας να καλύψει τα κενά που έχουν αφήσει ή θα αφήσουν στο μέλλον οι δυνάμεις των ΗΠΑ.

Σε ο,τι αφορά του Ευρωπαίους, η Άγκυρα έχει απέναντί της, ουσιαστικά, μόνο τη Γαλλία η οποία αντιτίθεται σθεναρά στα σχέδια και της κινήσεις του «σουλτάνου». Κάτι που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η Αθήνα ως άμεσα θιγόμενη από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενδυναμώνοντας της συνεργασία με το Παρίσι. Γι’ αυτό και η εξέχουσα σημασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν, την Τετάρτη, στη Γαλλία.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μακρόν έστειλε μήνυμα στην Τουρκία: «Οι δύο χώρες έχουν κοινό γεωπολιτικό όραμα στην Μεσόγειο. Ένα σταυροδρόμι που θα βοηθά την ασφάλεια και την ευημερία. Μιλήσαμε για την ασφάλεια. Επανεπιβεβαιώνω τη θέση μας: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη θάλασσα, καταδικάζοντας με τους εταίρους μας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Καταδικάσαμε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τουρκικά πλοία στη Λιβύη. Παραβιάζονται οι συμφωνίες του Βερολίνου. Οι ανησυχίες μας συζητήθηκαν από κοινού».

Ενδεικτικά της στάσης του Τούρκου προέδρου απέναντι στις ΗΠΑ είναι τα όσα είπε στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από περιοδεία στην Αφρική για το θέμα των ρωσικών S-400 και τα F-35 αλλά και η απόρριψη του σχεδίου Τράμπ για τη Μέση Ανατολή ως «εντελώς απαράδεκτο».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα δεν έχουν κάνει πολλά για να επιλύσουν μια αντιπαράθεση για την αγορά από την Τουρκία ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων και τον εφοδιασμό της με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Οι S-400 είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Όσο για τα F-35, θα μας δώσουν τα χρήματά μας πίσω ή θα μας δώσουν τα αεροπλάνα», τόνισε.  Συγκεκριμένα για τους S-400 είπε πως η όλη συζήτηση είναι ανούσια καθώς γίνονται ήδη βήματα προόδου κάθε μέρα.  «Δεν είναι δυνατό να κάνουμε βήμα πίσω. Έχουμε συμφωνήσει με τους Ρώσους  για το κόστος, τα εξαρτήματα κτλ».

Για τα F-35 σημείωσε  πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ  έχει αρκετά εξαρτήματα που έλαβαν από Τουρκία.

«Μας έδωσαν πέντε (αεροσκάφη). Αργότερα όταν προέκυψαν προβλήματα, αποφασίστηκε να μην μας τα στείλουν. Τώρα πού βρισκόμαστε; Θα μας δώσουν τα χρήματά μας πίσω; Ακόμα και να δεν μας δώσουν πίσω τα λεφτά, δεν τέλειωσε ο κόσμος…Θα βρούμε από αλλού, θα τα φτιάξουμε μόνοι μας. Έχουμε ήδη κοινοπραξίες» ανέφερε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ εντάθηκαν πέρυσι όταν η Τουρκία αγόρασε τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να απειλήσει ότι θα επιβάλει κυρώσεις και να αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής αμερικανικών μαχητικών F-35.

Η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλούν τις δυνατότητες των αεριωθούμενων F-35 της Lockheed Martin. Η Άγκυρα απορρίπτει το επιχείρημα αυτό και διατείνεται πως οι S-400 δεν πρόκειται να ενσωματωθούν στα αμυντικά συστήματα της συμμαχίας.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρονοτριβούν και παραβλέπουν την πρότασή της για σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας για το θέμα με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αν και ο Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν τον Νοέμβριο να ξεκινήσουν την εργασία για αυτήν.

Μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στα μέσα Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπός του δήλωσε πως αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ είχαν αρχίσει να εργάζονται στο πλαίσιο του κοινού μηχανισμού για την αποτίμηση των S-400 και των F-35.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης την προειδοποίηση ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αναζητήσει αλλού μαχητικά. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είτε θα μας δώσουν τα χρήματα για αυτά είτε θα μας δώσουν τα μαχητικά», είπε ο Ερντογάν. «Αν δεν μας δώσουν πίσω τα χρήματα… μπορούμε επίσης να βρούμε και να τα αγοράσουμε από αλλού ή να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας».

Τον περασμένο μήνα, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε έναν αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 738 δισεκ. ευρώ και κάλεσε τον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και να απαγορεύσει την παράδοση των F-35 στην Άγκυρα λόγω της αγοράς των S-400.

«Εντελώς απαράδεκτο» το σχέδιο Τραμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο» το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην Ιερουσαλήμ ως «την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

«Η Ιερουσαλήμ είναι ιερή για τους μουσουλμάνους. Το σχέδιο που προβλέπει να δοθεί η Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. «Είναι ένα σχέδιο που έχει στόχο να νομιμοποιήσει την ισραηλινή κατοχή», κατήγγειλε.

Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει επίσης την προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα τους Ισραηλινούς, αλλά προκάλεσε την οργή των Παλαιστίνιων.

Μεταξύ των πολλών ευαίσθητων ζητημάτων στα οποία αναφέρεται το σχέδιο είναι και η προσάρτηση από το Ισραήλ εβραϊκών οικισμών που δημιουργήθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά το 1967, κυρίως στην κοιλάδα του Ιορδάνη, η οποία προβλέπεται να γίνει το ανατολικό σύνορο του Ισραήλ.

«Το σχέδιο αυτό έχει στόχο να επιβάλει στους Παλαιστίνιους ένα ακόμη τετελεσμένο», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ακόμη κι αν κάποιες αραβικές χώρες τους γυρίσουν την πλάτη, εμείς θα εξακολουθήσουμε να απευθυνόμαστε στους διεθνείς θεσμούς για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και της Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία δεν σέβεται τις συμφωνίες που έχει υπογράψει αναφορικά με τη βορειοδυτική Συρία»

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν τα βάζει και με τη Μόσχα κατηγορώντας την  ότι δεν σέβεται τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Άγκυρα αναφορικά με τη βορειοδυτική Συρία, όπου η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους.

«Με τη Ρωσία υπογράψαμε συμφωνίες (…) Αν η Ρωσία σέβεται τις συμφωνίες αυτές, τότε θα κάνουμε το ίδιο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, η Ρωσία δεν τις σέβεται», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Η σπάνια αυτή κριτική του Τούρκου προέδρου προς τη Ρωσία έγινε μετά την ανακατάληψη από τον συριακό στρατό της Μααρέτ αλ Νούμαν, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, έπειτα από μήνες βομβαρδισμών.

Η κλιμάκωση της βίας ώθησε δεκάδες χιλιάδες Σύρους να κατευθυνθούν προς τα σύνορα με την Τουρκία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα για ένα νέο κύμα προσφύγων.

«Οι αρμόδιες αρχές μας συνομιλούν με τους Ρώσους ομολόγους τους. Τους λέμε: “Σταματήστε τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ. Αν το κάνετε, τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά, η υπομονή μας εξαντλείται. Από τώρα και στο εξής θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο”», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, και η Ρωσία, που στηρίζει το συριακό καθεστώς, ξεκίνησαν να συνεργάζονται στενά για την επίλυση της κρίσης στη Συρία το 2016.

Ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών που είχαν στόχο να περιορίσουν τη βία και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Ρωσία, Τουρκία και Ιράν _ τη διαδικασία της Αστάνα και του Σότσι, χάρη στην οποία δημιουργήθηκαν ζώνες «αποκλιμάκωσης» στη Συρία και μια συνταγματική επιτροπή.

«Δεν έχει μείνει τίποτα από αυτό που αποκαλούμε Αστάνα και Σότσι», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τι μπορούν να κάνουν η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν για να αναβιώσουν αυτή τη διαδικασία; Θα πρέπει να δούμε», πρόσθεσε.

Η Ρωσία είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στη Συρία, ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στις καταγγελίες του Τούρκου προέδρου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια λιτή ανακοίνωση του, την οποία μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS , δηλώνει ότι «η Ρωσία είναι προσηλωμένη στην αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει».

Στήριξη από το Βερολίνο με αντάλλαγμα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών

Η μόνη μεγάλη δυτική χώρα με την οποία φαίνεται να διατηρεί καλές σχέσεις ο Τούρκος πρόεδρος είναι η Γερμανία κάτι που φάνηκε τόσο από την συν-διοργάνωση της Διάσκεψης του Βερολίνου όσο και από την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Τουρκία λίγες ημέρες μετά. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, ο Ερντογάν δρόντισε να υποδεχτεί τη Γερμανίδα καγκελάριο με προειδοποίησεις για «λιβυκό χάους» στην Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία.

«Το χάος που κυριαρχεί στη Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη την Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν εγκανιάζοντας το νέο γερμανοτουρκικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα», τόνισε ο Ερντογάν.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ δείχνει διάθεση να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Τούρκου προέδρου, κυρίως σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, για ένα και μόνο αντάλλαγμα: τον έλεγχο των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη.

Ο Ερντογάν έχοντας πλήρη επίγνωση του «όπλου» του χρησιμοποιεί συστηματικά την πολύ αποτελεσματική για το Βερολίνο απειλή της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση για μη εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στη χορήγηση προς την Αγκυρα οικονομικής υποστήριξης για τα τέσσερα εκατομμύρια σύρων προσφύγων που ζουν στο τουρκικό έδαφος.

Με γαλλικό «κλειδί» απαντά η Αθήνα στις απειλές

Την ενίσχυση του άξονα Αθήνας και Παρισιού που επισφραγίστηκε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ιλίσια Πεδία αναδεικνύει και ο κατάπλους του ελικοπτεροφόρου Dixmude στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια στο Βόλο. Εκεί που χτυπά η καρδιά των Ελλήνων Πεζοναυτών της 32ηςΤαξιαρχίας.

Η μεγάλη άσκηση υψηλού συμβολισμού ‘’ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020’’ που αρχίζει στα μέσα της εβδομάδας από το πεδίο βολής στα Γλαφυρά Μαγνησίας. Εκεί Γάλλοι πεζοναύτες οι οποίοι θα εκπαιδευτούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με δύναμη Αμερικανών πεζοναυτών και φυσικά με τους Έλληνες συναδέλφους τους θα πραγματοποιήσουν μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ιδιαίτερης δυσκολίας.

Πυρά με φορητό οπλισμό και κίνηση ομάδων πεζοναυτών προβλέπουν κάποια από τα σενάρια τα οποία θα εκτελεστούν με κορύφωση την τελευταία ημέρα όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλης κλίμακας άσκηση. Στη συνέχεια οι πεζοναύτες θα επιβιβαστούν τόσο στο Γαλλικό Dixmudeτο οποίο μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 700 κομάντος όσο και σε Ελληνικό αρματαγωγό για να εκτελεστούν αεροναυτικές ενέργειες με τη συνδρομή Γαλλικών ελικοπτέρων NH-90 από το ελικοπτεροφόρο τόσο στη Σκύρο όσο και σε νησί υψηλού συμβολισμού στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Το Charles De Gaulle νότια της Κρήτης

Την  ώρα που το Dixmude θα πλέει στο Αιγαίο, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulleαναμένεται να βρίσκεται νότια της Κρήτης επικεφαλής της Γαλλικής αρμάδας στην οποία συμμετέχει και η φρεγάτα ‘’ΣΠΕΤΣΑΙ’’.

Ως ‘’εμπροσθοφυλακή’’ σύμφωνα με πληροφορίες κινείται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και Γαλλικό πυρηνικό υποβρύχιο αυξάνοντας κατακόρυφα την επιχειρησιακή δύναμη κρούσης της αρμάδας.

Φορτωμένο με Rafalle και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας το Γαλλικό αεροπλανοφόρο θα προχωρήσει μαζί με Ελληνική αεροναυτική δύναμη σε μια σειρά ασκήσεων όσο θα πλέει στο Λιβυκό πέλαγος κινούμενο ανατολικά. Είναι η περιοχή η οποία το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο κάδρο των Τουρκικών διεκδικήσεων με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο συνεργασίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το αεροπλανοφόρο θα καταπλεύσει στα τέλη Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Λεμεσού και αυτό δείχνει την πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, καθώς αυτό είναι το μόνο λιμάνι που θα επισκεφθεί το αεροπλανοφόρο κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Ιζαμπέλ Ντυμόν.

Πηγή:newpost.gr