Εκδηλώσεις στην αποδημία για την Ελληνική Γλώσσα και για την Επέτειο της ελληνικής Επανάστασης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Επιστολή σε όλα τα ελληνικά Προξενεία περιοχών με ελληνισμό, έχει αποστείλει ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, προκειμένου να μεριμνήσουν για την διοργάνωση εκδηλώσεων στα ελληνικά σχολεία της περιοχής τους, για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που είναι η 9 Φεβρουαρίου.

Αυτό δήλωσε ο κ. Χρυσουλάκης τοποθετούμενος κατά την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic) με θέμα ημερησίας διάταξης: Συνδιοργάνωση συνεδρίου με την παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Αναφορικά με την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ο κ. Χρυσουλάκης είπε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού έχει δώσει την αιγίδα της στις μεγάλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα από 9—15 Φεβρουαρίου 2020 στην Νάπολη της Ιταλίας με πρωτοβουλία του καθηγητή και εμπνευστή της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και πολιτισμού, Γιάννη Κορίνθιου. Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Διακομματικής Σάββας Αναστασιάδης και ένα ακόμη μέλος της Επιτροπής. Επίσης, όπως είπε ο Γεν. Γραμματέας, Γιάννης Χρυσουλάκης, στην Νάπολη θα εκπροσωπηθεί και η ΓΓΑΕ με υπηρεσιακό παράγοντα.

Με υπηρεσιακό παράγοντα θα εκπροσωπηθεί η ΓΓΑΕ και στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, επίσης υπό την αιγίδα της, στο Τορίνο στο Ελληνικό μορφωτικό Ινστιτούτο με συμμετοχή και Κωφών (ΑμεΑ) ενώ ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρυσουλάκης θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για την Ελληνική Γλώσσα που θα γίνουν υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕ στο Μιλάνο.

Η ίδια η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ετοιμάζει, για το ίδιο θέμα, μεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, στις 22 Φεβρουαρίου 2020, με διακεκριμένους ομιλητές, τον Σεβασμιότατο Αρχιεπισκόπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. κ. Νικήτα, μέχρι πρότινος Μητροπολίτη Δαρδανελλίων και διευθυντή του Αθηναγόρειου Ινστιτούτου Θεολογίας στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Γλώσσας ομότιμο καθηγητή Φιλολογίας Ιωάννη Καζάζη, τον Παναγιώτη Ροϊλό, καθηγητή Ελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, κάτοχο της έδρας «Γιώργος Σεφέρης» στο Χάρβαρντ κ.α.

Το συνέδριο με την ΠαΔΕΕ

Όπως ειπώθηκε, από τον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Σάββα Αναστασιάδη, το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διάστημα μεταξύ  7-10 Ιουλίου 2020 εβδομάδα κατά την οποία το ΔΣ και τα μέλη της ΠαΔΕΕ θα βρίσκονται στην πρωτεύουσα για το ετήσιο Συνέδριό τους, κατά το οποίο θα γίνει και η εκλογή νέου ΔΣ (Ιούλιος 2020).

Στο συνέδριο αυτό, που σκοπό θα έχει την ανταλλαγή απόψεων και την υποβολή προτάσεων για την διοργάνωση εκδηλώσεων στα Κοινοβούλια των χωρών των μελών της ΠαΔΕΕ για την Επέτειο του 1821, θα συμμετάσχει και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού η οποία, όπως είπε ο κ. Χρυσουλάκης, επιθυμεί να είναι συν διοργανωτής των εκδηλώσεων που θα γίνουν στην Ομογένεια για την Επέτειο του 1821. Το αίτημα του Γραμματέα της ΓΓΑΕ,  αποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής Σάββας Αναστασιάδης.

Στο Συνέδριο με την ΠαΔΕΕ έχει προσκληθεί και θα παραστεί και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων για την ιστορική Επέτειο, Γιάννα Αγγελοπούλου.

Φωτογραφία αρχείου.