ΓΝΩΜΗ: Στην επικαιρότητα οι ομογενείς

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δύο περιπτώσεις,  με εμπλεκόμενους και ομογενείς,  βρίσκονται τις ημέρες αυτές στην επικαιρότητα. Από τη μια μεριά η δαπάνη καταβολής  του Επιδόματος Ομογενών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Φεβρουαρίου και, από την άλλη,  η απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει από τη χορήγηση σύνταξης όσων ασφαλισμένων δεν έχουν 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ομογενείς.

Στην πρώτη περίπτωση το Επίδομα αφορά ομογενείς από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και από την Κίνα που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το έτος 1944 ή γεννήθηκαν στην Ελλάδα από γονείς ομογενείς ή έχουν γεννηθεί από πατέρα ή μητέρα ομογενή ως και οι φοιτητές από τη Βόρειο Ήπειρο που κατέφυγαν στην Ελλάδα από τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και μετά γεννήθηκαν στην Ελλάδα από τον πιο πάνω πόλεμο ή έχουν γεννηθεί από πατέρα ή μητέρα βορειοηπειρώτη υπό την προϋπόθεση ότι φοιτούν κανονικά και πετυχαίνουν στις τμηματικές εξετάσεις.

Μέχρις εδώ, όλα καλά.  Γιατί αμέσως μετά ακολουθεί μια ακατανόητη για την ηλεκτρονική εποχή που ζούμε, «χαρτούρα» που οι δικαιούχοι πρέπει να συγκεντρώσουν προκειμένου να δικαιολογήσουν την αίτησή τους να λάβουν το Επίδομα. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 15 (!) δικαιολογητικά απαιτούνται. Και μόνο η παράθεσή τους προκαλεί πονοκέφαλο. ‘Οπως, ας πούμε η «Έκθεση Κοινωνικής έρευνας για την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του αιτούντος», αλλά και  «Απόδειξη Ομογενειακής Ιδιότητας από την αρμόδια υπηρεσία που εξέδωσε τη σχετική απόφαση»! Πότε θα τα απλοποιήσουμε όλα αυτά;  Πότε οι ομογενείς θα πάψουν να ταλαιπωρούνται από τη γενέτειρα κάθε φορά που αποφασίζουν να συνδιαλλαγούν μαζί της;

Από την άλλη μεριά, με …συνοπτικές διαδικασίες αποκλείονται επαναπατρισθέντες ομογενείς από τη χορήγηση σύνταξης «εάν δεν έχουν 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα»!.. Κι αυτό παρά την υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα καταργούσε τη ρύθμιση αυτή, όπως υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες ομογενείς της Βορείου Ηπείρου,  οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας να μην υπάρχει κανένας διαχωρισμός των Βορειοηπειρωτών, από τους Ελλαδίτες Έλληνες σε κανέναν συνταξιοδοτικό νόμο.

Αλλά είναι αυτό ζήτημα το οποίο έπρεπε καν να ανακύψει; Τι θέλει η Κυβέρνηση; Χωρίζει τους απόδημους σε δύο κατηγορίες  στο ζήτημα της διευκόλυνσης ψήφου από το εξωτερικό. Τώρα χωρίζει τους  Ομογενείς συνταξιούχους από τους Έλληνες συνταξιούχους. Όπως καταγγέλλουν οι Βορειοηπειρώτες, «αδικούνται οικονομικά και δέχονται ρατσιστική επίθεση από την κυβέρνηση».   «Η ψηφισθείσα, από την προηγούμενη κυβέρνηση τροπολογία, για το επίδομα ανασφαλίστων, όχι απλώς δεν εφαρμόζεται, αλλά μουλωχτά και χωρίς καμία προειδοποίηση, δεν κατέβαλε στους λογαριασμούς, ούτε τα χρήματα που προβλεπόταν πριν την τοπολογία».

Μόνο εάν μείνουν ενωμένοι οι ομογενείς μεταξύ τους  και με τη γενέτειρα, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα οικονομικά και εθνικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, και τα οποία τα «κρύβουμε κάτω από το χαλί» με την ψευδαίσθηση ότι και τα έχουμε επιλύσει.

Ας μην εναποθέσουμε όλη μας την ενέργεια στην προσπάθεια της  οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδος στους ώμους των ομογενών μας! Οι τελευταίοι έχουν χάσει πλέον την  υπομονή τους. Ας προσέξουμε.