Απάντηση Εισαγγελέα: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν λόγο στον τρόπο κατάθεσης

Αθήνα.- Και οι προστατευόμενοι μάρτυρες, εν προκειμένω στην υπόθεση της Novartis με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν λόγο για τον τρόπο που θα εξεταστούν, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Αυτή είναι η απάντηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία με έγγραφό της χθες ζήτησε να διασφαλιστεί απο τις εισαγγελικές αρχές η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, εμμένοντας στη θέση της, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες οφείλουν να εξεταστούν, τουλάχιστον όπως εξετάστηκαν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφολάκη.

Στην απάντησή του προς τη Βουλή ο κ. Μπρακουμάτσος περιλαμβάνει διατάξεις του νόμου πάνω στις οποίες στηρίζει την θέση του, ενώ για το θέμα της συνέχισης της προστασίας των μαρτύρων (Σαράφη και Κελέση) ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αποφανθεί την προσεχή Δευτέρα, αφού πρώτα μελετήσει τα έγγραφα που προσκόμισαν τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής.

Ειδικότερα ο κ. Μπρακουμάτσος αναφέρεται στην υπουργική απόφαση για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά και στη σχετική διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η οποία αναφέρει (παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ): «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».