Ο Ομογενής Αθανάσιος Συνοδινός πρέσβης της Αυστραλίας στις ΗΠΑ

Ο ομογενής Αθανάσιος Συνοδινός, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρέσβης της Αυστραλίας στις ΗΠΑ και επισκέφτηκε μαζί με την σύζυγό του Ελισάβετ τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για να του επιδώσει τα διαπιστευτήριά του.
Αμέσως μετά, ο κ. Συνοδινός ανήρτησε και μια φωτογραφία στο Twitter, δηλώνοντας πόσο υπερήφανος είναι για την τιμή που του έγινε να είναι ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Αυστραλίας στις ΗΠΑ.

Όπως είχε γράψει πριν μήνες ο «Νέος Κόσμος», η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Scott Morrison, για την αποχώρηση του ομογενούς βετεράνου πολιτικού Θανάση Συνοδινού από τον ενεργό πολιτικό στίβο της χώρας εξέπληξε πολλούς. Το γεγονός ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση
του εμπιστεύτηκε το σημαντικότερο διπλωματικό πόστο της χώρας, αυτό του πρέσβη της Αυστραλίας στις ΗΠΑ, εξέπληξε λιγότερους. Η αδιαμφισβήτητη πείρα και οι ικανότητές του, τον καθιστούν ως έναν από τους καταλληλότερους για το πόστο, ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό που οι σχέσεις της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ, δεν είναι και στα καλύτερά τους.

Μιλώντας στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου», πριν μήνες, ο ομογενής γερουσιαστής αποκάλυψε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να δεχθεί τη θέση του πρέσβη ήταν η υγεία του.
Ως γνωστόν, ο 63χρονος σήμερα Συνοδινός αποχώρησε από τα υπουργικά του καθήκοντα όταν διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάφερε να νικήσει την επάρατο χάρη σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, και επέστρεψε στο Κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2018, γεγονός που συνέπεσε με την απομάκρυνση του πρώην πρωθυπουργού Malcolm Turnbull και την αντικατάστασή του από τον Scott Morrison.

«Έχοντας καρκίνο και έχοντας περάσει όσα πέρασα, σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα να γυρίσω σελίδα στην καριέρα μου και να επωφεληθώ αυτής της νέας ευκαιρίας» δήλωσε ο Συνοδινός, προσθέτοντας: «Προφανώς μου αρέσει η πολιτική, δεν θα ήμουν σε αυτή αν δεν μου άρεσε. Νομίζω όμως ότι αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί η οικογένειά μου μετά από τις πολύ δύσκολες στιγμές που περάσαμε. Θεωρώ μεγάλη μου τιμή ότι μου δίνεται η ευκαιρία να υπηρετήσω την χώρα μας και θα κάνω το καλύτερο δυνατό» λέει ο ομογενής πρώην γερουσιαστής

.
Και το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να καταβάλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από τον προκάτοχό του να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του ρόλου του, μίας και αναλαμβάνει τα καθήκοντα του πρέσβη σε μία εποχή όπου οι ΗΠΑ κυβερνώνται από έναν όχι και τόσο συμβατικό αλλά και απρόβλεπτο από πλευράς εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, ηγέτη που δεν είναι κανένας άλλος από τον Donald Trump.
«Νομίζω ότι πρέπει να σεβόμαστε την αμερικανική πολιτική διαδικασία, όπως θα θέλαμε και εμείς οι ΗΠΑ να σέβονται τη δική μας» είπε στον «Νέο Κόσμο».
«Το σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε σχέσεις και καλές σχέσεις με αυτή ή οποιαδήποτε κυβέρνηση και να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος των εθνικών συμφερόντων της Αυστραλίας».

Ο «Νέος Κόσμος» είχε επισημάνει πως «φτωχαίνει» η ελληνική παρουσία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση με άμεση συνέπεια η φωνή της ομογένειας στην Καμπέρα αδυνατίζει με την αποχώρηση του Συνοδινού από την πολιτική σκηνή.

Η επιρροή του Συνοδινού στο Φιλελεύθερο Κόμμα είχε ως αποτέλεσμα οι πρωθυπουργοί του Συνασπισμού από τον John Howard έως και τον Scott Morrison, να σταθούν στο πλευρό της ελληνικής παροικίας σε μία σειρά ζητημάτων που την αφορούν άμεσα.
Ωστόσο, ο Συνοδινός είναι καθησυχαστικός λέγοντας ότι παρ΄ότι θα απουσιάζει από τους διαδρόμους της εξουσίας στην Αυστραλία, θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική ομογένεια.
«Όταν μπορώ να βοηθήσω, ακόμα και αν είμαι μακριά πάντα θα το κάνω» είχε πει στον «Νέο Κόσμο», ενθαρρύνοντας παράλληλα τους Ελληνοαυστραλούς να εισέλθουν στην πολιτική έτσι ώστε η κοινότητά μας να αποκτήσει περισσότερους εκπροσώπους της στην Καμπέρα.

«Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός και η μητέρα μου, έστω και αν εργάστηκε για λίγο, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της το πέρασε μεγαλώνοντάς μας. Η Αυστραλία μας έδωσε πολλές ευκαιρίες. Από το να πάω στην Καμπέρα και να σπουδάσω οικονομολόγος έως το να εργαστώ για τον John Howard. Από το να εκλεγώ γερουσιαστής έως το να αναλάβω ως υπουργός και τώρα πρέσβης» είπε.

Πηγή:Neoskosmos.com