Πολεμικό κλίμα στα νησιά του βορείου Αιγαίου – Ανυποχώρητοι κυβέρνηση και κάτοικοι

«Μαύρες ημέρες» στα νησιά του βορείου Αιγαίου καθώς κορυφώνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων της Λέσβου και της Χίου κατά της κατασκευής κλειστών δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σημειώνονταν επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους που αναμένεται η κατασκευή των εν λόγω δομών.

Δακρυγόνα και κρότου – λάμψης στη Λέσβο

Οχήματα του Στρατού έκαναν από το πρωί της Τρίτης διανοίξεις σε δασική έκταση προκειμένου να φτάσουν τα μηχανήματα στην επιταγμένη έκταση στη θέση Καράβα Καβακλή, όπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή κέντρου κράτησης.

Επικράτησε ένταση ανάμεσα στους συγκεντρωμένους πολίτες και τις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση χημικών.

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία, καταγγέλλοντας παράνομη εκχέρσωση δασικής βλάστησης με πεύκα και πουρνάρια προκειμένου να διανοιχθεί δρόμος πρόσβασης που θα παρακάμπτει το μπλόκο των κατοίκων.

Μάχες σώμα με σώμα και στη Χίο

Έκρυθμη ήταν η κατάσταση και στη Χίο. Έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια τη νύχτα στο λιμάνι των Μεστών και τις μάχες που δόθηκαν στη συνέχεια με αντιδρώντες πολίτες στο δρόμο προς την επιταγμένη «θέση 17» στο Αίπος, τα μπλόκα «έπεσαν» το μεσημέρι και οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά, παρουσία αστυνομικής δύναμης, για την διαμόρφωση του χώρου.

Οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να κινηθούν προς την επίμαχη περιοχή βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών για να τους απωθήσουν, σύμφωνα με το astraparis.gr.

Πληροφορίες που μετέδωσε το astraparis.gr, έκαναν λόγο για δύο τραυματισμένες 30 και 16 ετών.

Οι κάτοικοι αντιδρούν στην κατασκευή του κλειστού κέντρου, ενώ όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, τα μηχανήματα του στρατού ξεκίνησαν τις εργασίες στην τοποθεσία  που είχε επιταχθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υπό τις οδηγίες του μηχανικού της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.

Ομάδες κατοίκων και στα δύο νησιά βρέθηκαν σε θέσεις «μάχης» από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν έγινε γνωστή η αναχώρηση από το Λαύριο του πλοίου «Πήγασος» που μετέφερε εκατοντάδες αστυνομικούς, αύρες εκτόξευσης νερού, κλούβες, οχήματα και μηχανήματα έργου για τα δύο νησιά.

«Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση κλειστών δομών»

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, τονίζοντας πως είναι προς όφελος της χώρας αλλά και των τοπικών κοινωνιών να υπάρχει έλεγχος και όχι αναρχία.

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των κλειστών δομών που αποτελούν ένα μέρος του σχεδίου μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ζητούμε από τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι είναι προς όφελος της χώρας αλλά και των τοπικών κοινωνιών η δημιουργία των κλειστών δομών. Φαντάζομαι ότι όλοι σήμερα που βλέπουμε ότι είναι σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν οι κλειστές δομές, όπου τέτοια θέματα όπως ο κοροναϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα παρά οι άναρχες δομές που αποτελούν μία υγειονομική βόμβα και στις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα ξεκινήσουν και θα προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες «έχουν αποβιβαστεί τα μηχανήματα και το προσωπικό στα σημεία που πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες». Και πρόσθεσε πως «υπάρχουν κάποιες μικρές αντιδράσεις», αλλά κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Κι όπως είπε καταλήγοντας «ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, το οποίο έχει καλλιεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να αποκατασταθεί. Θα γίνουν οι κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης».

Υπογράμμισε επίσης πως είναι προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών «να υπάρχει έλεγχος και όχι αναρχία» και επανέλαβε πως οι κλειστές δομές «είναι μακριά από τον αστικό ιστό, επομένως θα μπορεί η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των περιοχών αυτών να αποκτήσει ξανά μια κανονικότητα. Επίσης θα είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρά γρήγορα η διαδικασία χορήγησης ασύλου, ώστε όσοι δικαιούνται άσυλο να προωθούνται δυτικά όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία».

Χαρίτσης: Απέναντι στη βία και τη ρατσιστική της ρητορεία, η κυβέρνηση θα βρει τους νησιώτες

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση στην οποία καταλογίζει ότι «προσπαθεί να συνδέσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό με τον εγκλεισμό των προσφύγων και μεταναστών», άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση.

Στην δήλωσή του υποστηρίζει ότι «αντιμέτωπη με το μπάχαλο που η ίδια δημιούργησε και χωρίς κανένα σχέδιο αποτελεσματικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης του προσφυγικού, η κυβέρνηση καταφεύγει στη χρήση ωμής βίας ενάντια στους πολίτες των νησιών. Οι επιθέσεις σε παιδιά και ηλικιωμένους, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για διάλογο και καμία πρόθεση να προχωρήσει στη μόνη λύση που μπορεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση: Την αποσυμφόρηση των νησιών».

ΚΙΝΑΛ: «Η Κυβέρνηση αποκάλυψε για άλλη μια φορά το τρομακτικά αδυσώπητο πρόσωπο της»

Η Κυβέρνηση αποκάλυψε για άλλη μια φορά το τρομακτικά αδυσώπητο πρόσωπο της. Η απόβαση αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του αυταρχικού δόγματος «Νόμος και Τάξη» που η ΝΔ θέλει να εφαρμόσει στα νησιά μας, δεν αφορά εστίες πραγματικής ανομίας αλλά τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, δηλαδή τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Η πλήρης αναλγησία της ΝΔ για τους κατοίκους των νησιών που εκφράζεται με την απουσία κάθε διαλόγου ακόμα και με τα μέλη του κόμματός της που κατέχουν αυτοδιοικητικές θέσεις στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και σε Δήμους, αλλά και η απίθανη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα ότι όλα αυτά γίνονται προς όφελος (!!!) των κατοίκων των νησιών, προκαλεί την Ελλάδα. Προκαλεί τον κοινό νου. Προκαλεί τα  δημοκρατικά αισθήματα μας.

Σε αυτή την άγρια κατασταλτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ όλοι είμαστε νησιώτες.

Δακρυγόνα, ρουκετοπόλεμος και λιποθυμίες

Το «Πήγασος» έφτασε στις 2:30 τα ξημερώματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και βάση οργανωμένου σχεδίου αποβίβασε τις αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα, παρά την αντίσταση των συγκεντρωμένων κατοίκων. Το κομβόι μεταφέρθηκε προς τα βόρεια του νησιού και συνάντησε το μπλόκο στο Διαβολόρεμα, όπου εγκλωβίστηκε λόγω του μπλόκου των δημοτικών οχημάτων και των συγκεντρωμένων κατοίκων. Επί ώρες εκεί σημειώνονταν επεισόδια, μεταξύ ομάδων πολιτών και αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες στη συνέχεια προσπάθησαν να διανοίξουν δρόμο by pass για την πρόσβαση στην επιταγμένη έκταση, χρησιμοποιώντας και στρατιωτικά μηχανήματα.

Παρόμοιο σκηνικό «μάχης» στήθηκε και στη Χίο. Το πλοίο Blue Star Naxos έφτασε στις 3 τα ξημερώματα στο λιμάνι των Μεστών στα νότια του νησιού. Λίγη ώρα πριν, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στη Χίο διέλυσαν τη συγκέντρωση πολιτών και αιρετών, με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης και ο ιερέας, πρόεδρος της ένωσης κληρικών Χίου, πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου, έπεσαν λιπόθυμοι από τα δακρυγόνα και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και στο τοπικό Κέντρο Υγείας για τις πρώτες βοήθειες.

Οι εκατοντάδες αστυνομικοί και τα οχήματα που αποβιβάστηκαν από το πλοίο σχημάτισαν κομβόι που κατευθύνθηκε προς το 17ο χιλιόμετρο του δρόμου Χίου Βολισσού, στη λεγόμενη «θέση 17» στο Αίπος, που έχει επιταχθεί για την δημιουργία της νέας κλειστού τύπου δομής. Σε δύο σημεία στη διαδρομή, στο Βροντάδο και στον Άγιο Νεκτάριο, συνάντησε μπλόκα κατοίκων, και έγιναν οδομαχίες για την διάλυσή τους και τη συνέχιση της πορείας προς την επιταγμένη έκταση. Μάλιστα, στο Βροντάδο ομάδες πολιτών χρησιμοποίησαν εναντίον τους ακόμη και τις αυτοσχέδιες ρουκέτες που εκτοξεύονται το Πάσχα μεταξύ των δύο ενοριών του Βροντάδου στο γνωστό έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Ο προπηλακισμός του βουλευτή

Στο μπλόκο του Αγίου Νεκταρίου έπεσε θύμα προπηλακισμού από τους αστυνομικούς ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης. Όπως είπε ο ίδιος, πήγε να υπερασπιστεί έναν πολίτη, ο οποίος δεχόταν ξυλοδαρμό παρόλο που βρισκόταν ξαπλωμένος στο δρόμο και είχε ακινητοποιηθεί με χειροπέδες.  Δήλωσε στους αστυνομικούς την ιδιότητά του, αλλά απωθήθηκε με τις ασπίδες και στη διάρκεια της έντασης έσπασαν τα γυαλιά του. Ο κ.Μιχαηλίδης υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία για το περιστατικό.

Την ίδια ώρα στη Λέσβο ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, στη διάρκεια συσκέψεων με αιρετούς αποφάσιζε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης και την προκήρυξη γενικής απεργίας για σήμερα, Τετάρτη. Σε οργισμένη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μίλησε για μέρα ντροπής και πρακτικές Χούντας.

Στη Σάμο, όπου οι εργασίες για την κατασκευή νέας δομής στη θέση Ζερβού βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες και επιτάχθηκε διπλανή έκταση για την επέκτασή της, ο δήμαρχος Γιώργος Στάντζος με πολίτες απέκλεισαν την περιοχή από νωρίς το πρωί της Τρίτης και εμπόδισαν την πρόσβαση στα συνεργεία.

Πληροφορίες που μετέδωσε το astraparis.gr, έκαναν λόγο για δύο τραυματισμένες 30 και 16 ετών.

Οι κάτοικοι αντιδρούν στην κατασκευή του κλειστού κέντρου, ενώ όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, τα μηχανήματα του στρατού ξεκίνησαν τις εργασίες στην τοποθεσία  που είχε επιταχθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υπό τις οδηγίες του μηχανικού της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.

Ομάδες κατοίκων και στα δύο νησιά βρέθηκαν σε θέσεις «μάχης» από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν έγινε γνωστή η αναχώρηση από το Λαύριο του πλοίου «Πήγασος» που μετέφερε εκατοντάδες αστυνομικούς, αύρες εκτόξευσης νερού, κλούβες, οχήματα και μηχανήματα έργου για τα δύο νησιά.

«Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση κλειστών δομών»

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, τονίζοντας πως είναι προς όφελος της χώρας αλλά και των τοπικών κοινωνιών να υπάρχει έλεγχος και όχι αναρχία.

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των κλειστών δομών που αποτελούν ένα μέρος του σχεδίου μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ζητούμε από τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι είναι προς όφελος της χώρας αλλά και των τοπικών κοινωνιών η δημιουργία των κλειστών δομών. Φαντάζομαι ότι όλοι σήμερα που βλέπουμε ότι είναι σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν οι κλειστές δομές, όπου τέτοια θέματα όπως ο κοροναϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα παρά οι άναρχες δομές που αποτελούν μία υγειονομική βόμβα και στις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα ξεκινήσουν και θα προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες «έχουν αποβιβαστεί τα μηχανήματα και το προσωπικό στα σημεία που πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες». Και πρόσθεσε πως «υπάρχουν κάποιες μικρές αντιδράσεις», αλλά κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Κι όπως είπε καταλήγοντας «ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, το οποίο έχει καλλιεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να αποκατασταθεί. Θα γίνουν οι κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης».

Υπογράμμισε επίσης πως είναι προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών «να υπάρχει έλεγχος και όχι αναρχία» και επανέλαβε πως οι κλειστές δομές «είναι μακριά από τον αστικό ιστό, επομένως θα μπορεί η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των περιοχών αυτών να αποκτήσει ξανά μια κανονικότητα. Επίσης θα είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρά γρήγορα η διαδικασία χορήγησης ασύλου, ώστε όσοι δικαιούνται άσυλο να προωθούνται δυτικά όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία».

Χαρίτσης: Απέναντι στη βία και τη ρατσιστική της ρητορεία, η κυβέρνηση θα βρει τους νησιώτες

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση στην οποία καταλογίζει ότι «προσπαθεί να συνδέσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό με τον εγκλεισμό των προσφύγων και μεταναστών», άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση.

Στην δήλωσή του υποστηρίζει ότι «αντιμέτωπη με το μπάχαλο που η ίδια δημιούργησε και χωρίς κανένα σχέδιο αποτελεσματικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης του προσφυγικού, η κυβέρνηση καταφεύγει στη χρήση ωμής βίας ενάντια στους πολίτες των νησιών. Οι επιθέσεις σε παιδιά και ηλικιωμένους, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για διάλογο και καμία πρόθεση να προχωρήσει στη μόνη λύση που μπορεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση: Την αποσυμφόρηση των νησιών».

ΚΙΝΑΛ: «Η Κυβέρνηση αποκάλυψε για άλλη μια φορά το τρομακτικά αδυσώπητο πρόσωπο της»

Η Κυβέρνηση αποκάλυψε για άλλη μια φορά το τρομακτικά αδυσώπητο πρόσωπο της. Η απόβαση αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του αυταρχικού δόγματος «Νόμος και Τάξη» που η ΝΔ θέλει να εφαρμόσει στα νησιά μας, δεν αφορά εστίες πραγματικής ανομίας αλλά τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, δηλαδή τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Η πλήρης αναλγησία της ΝΔ για τους κατοίκους των νησιών που εκφράζεται με την απουσία κάθε διαλόγου ακόμα και με τα μέλη του κόμματός της που κατέχουν αυτοδιοικητικές θέσεις στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και σε Δήμους, αλλά και η απίθανη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα ότι όλα αυτά γίνονται προς όφελος (!!!) των κατοίκων των νησιών, προκαλεί την Ελλάδα. Προκαλεί τον κοινό νου. Προκαλεί τα  δημοκρατικά αισθήματα μας.

Σε αυτή την άγρια κατασταλτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ όλοι είμαστε νησιώτες.

Δακρυγόνα, ρουκετοπόλεμος και λιποθυμίες

Το «Πήγασος» έφτασε στις 2:30 τα ξημερώματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και βάση οργανωμένου σχεδίου αποβίβασε τις αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα, παρά την αντίσταση των συγκεντρωμένων κατοίκων. Το κομβόι μεταφέρθηκε προς τα βόρεια του νησιού και συνάντησε το μπλόκο στο Διαβολόρεμα, όπου εγκλωβίστηκε λόγω του μπλόκου των δημοτικών οχημάτων και των συγκεντρωμένων κατοίκων. Επί ώρες εκεί σημειώνονταν επεισόδια, μεταξύ ομάδων πολιτών και αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες στη συνέχεια προσπάθησαν να διανοίξουν δρόμο by pass για την πρόσβαση στην επιταγμένη έκταση, χρησιμοποιώντας και στρατιωτικά μηχανήματα.

Παρόμοιο σκηνικό «μάχης» στήθηκε και στη Χίο. Το πλοίο Blue Star Naxos έφτασε στις 3 τα ξημερώματα στο λιμάνι των Μεστών στα νότια του νησιού. Λίγη ώρα πριν, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στη Χίο διέλυσαν τη συγκέντρωση πολιτών και αιρετών, με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης και ο ιερέας, πρόεδρος της ένωσης κληρικών Χίου, πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου, έπεσαν λιπόθυμοι από τα δακρυγόνα και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και στο τοπικό Κέντρο Υγείας για τις πρώτες βοήθειες.

Οι εκατοντάδες αστυνομικοί και τα οχήματα που αποβιβάστηκαν από το πλοίο σχημάτισαν κομβόι που κατευθύνθηκε προς το 17ο χιλιόμετρο του δρόμου Χίου Βολισσού, στη λεγόμενη «θέση 17» στο Αίπος, που έχει επιταχθεί για την δημιουργία της νέας κλειστού τύπου δομής. Σε δύο σημεία στη διαδρομή, στο Βροντάδο και στον Άγιο Νεκτάριο, συνάντησε μπλόκα κατοίκων, και έγιναν οδομαχίες για την διάλυσή τους και τη συνέχιση της πορείας προς την επιταγμένη έκταση. Μάλιστα, στο Βροντάδο ομάδες πολιτών χρησιμοποίησαν εναντίον τους ακόμη και τις αυτοσχέδιες ρουκέτες που εκτοξεύονται το Πάσχα μεταξύ των δύο ενοριών του Βροντάδου στο γνωστό έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Ο προπηλακισμός του βουλευτή

Στο μπλόκο του Αγίου Νεκταρίου έπεσε θύμα προπηλακισμού από τους αστυνομικούς ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης. Όπως είπε ο ίδιος, πήγε να υπερασπιστεί έναν πολίτη, ο οποίος δεχόταν ξυλοδαρμό παρόλο που βρισκόταν ξαπλωμένος στο δρόμο και είχε ακινητοποιηθεί με χειροπέδες.  Δήλωσε στους αστυνομικούς την ιδιότητά του, αλλά απωθήθηκε με τις ασπίδες και στη διάρκεια της έντασης έσπασαν τα γυαλιά του. Ο κ.Μιχαηλίδης υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία για το περιστατικό.

Την ίδια ώρα στη Λέσβο ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, στη διάρκεια συσκέψεων με αιρετούς αποφάσιζε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης και την προκήρυξη γενικής απεργίας για σήμερα, Τετάρτη. Σε οργισμένη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μίλησε για μέρα ντροπής και πρακτικές Χούντας.

Στη Σάμο, όπου οι εργασίες για την κατασκευή νέας δομής στη θέση Ζερβού βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες και επιτάχθηκε διπλανή έκταση για την επέκτασή της, ο δήμαρχος Γιώργος Στάντζος με πολίτες απέκλεισαν την περιοχή από νωρίς το πρωί της Τρίτης και εμπόδισαν την πρόσβαση στα συνεργεία.

 

Γενική απεργία στα νησιά σήμερα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας καλούν για σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου σε γενική απεργία. Αυτό ανακοίνωσε αργά το μεσημέρι της Τρίτης ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη και στην οποία αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

Με την ίδια ανακοίνωση καταδικάζεται «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της Κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των οδών».

Πηγή:newpost.gr