Καταδίκη ομογενούς στο Γιοχάνεσμπουργκ για ρατσιστικό σχόλιο

Γιοχάνεσμπουργκ.-  Πρόστιμο ύψους 3.300 δολαρίων ή δύο χρόνια φυλακή επέβαλλε το δικαστήριο στον Αδάμ Κατζαβέλο (Catzavelos) για ρατσιστικό σχόλιο που είχε κάνει το καλοκαίρι του 2018.

Ο 39χρονος τότε ομογενής από τη Νότια Αφρική βρέθηκε στην Ελλάδα για διακοπές. Επισκεπτόμενος μαζί με την σύζυγό του μια παραλία τράβηξε ένα βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τουίτερ μέσα από το οποίο είχε χαρακτηρίσει ως κάφρους του μαύρους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου να σας κάνω μια περιγραφή του καιρού εδώ. Καταγάλανος ουρανός, υπέροχη μέρα, καταπληκτική θάλασσα και κανένας κάφρος στον ορίζοντα» ανέφερε μεταξύ άλλων. Η λέξη «κάφρος», γνωστή και ως K-word «kaffir», θεωρείται ακραία ρατσιστική, καθώς ως όρος εισήχθη μετά το Απαρτχάιντ.

Το δικαστήριο «Randburg Magistrates Court» τον είχε καταδικάσει ένοχο για ρατσισμό καθώς η λέξη «κάφρος» θεωρείται απαγορευμένη. Ο Κατζαβέλος είχε ζητήσει επιείκεια από το δικαστήριο το οποίο ανέστειλε την ποινή για πέντε χρόνια αλλά με άμεση εφαρμογή σε περίπτωση που προβεί σε νέο ρατσιστικό σχόλιο ή πράξη.

Η δήλωσή του αυτή είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις ενώ δημιούργησε τεράστια προβλήματα και στην οικογενειακή επιχείρηση των γονιών του που δέχθηκε μποϊκοτάζ από παντού. Στο εστιατόριο της οικογένειας «St. Georges Fine Foods» πολλοί προμηθευτές διέκοψαν τη συνεργασία τους με το μαγαζί ενώ μέλη της οικογένειάς του δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους. Οι γονείς του αναγκάστηκαν να τον απολύσουν και να τον απομακρύνουν από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ενώ είχαν δηλώσει τότε πως αποδοκιμάζουν το ρατσισμό σε κάθε του μορφή.

Ο Κατζαβέλος είπε στο δικαστήριο ότι έχει μετανιώσει για την πράξη του, αγαπάει τη Νότια Αφρική και είναι περήφανος που ζει σε μια τόσο ωραία χώρα με τόση διαφορετικότητα.

Tο hashtag #AdamCatzavelos στο Τουίτερ έγινε πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο με εκατοντάδες να καταφέρονται εναντίον του και πολλούς να ξεκαθαρίζουν πως «οι λευκοί δεν θέλουμε να έχουμε σχέση με τον Κατζαβέλο».

πηγή:ekirikas.com