Εκκλήσεις για μαζική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο της Κυριακής και στην παρέλαση της 29ης Μαρτίου 2020

Η προσέλευση των ομογενών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφ ενός μεν λόγω του επικείμενου συλλαλητηρίου, αφ ετέρου δε λόγω της ανακοίνωσης των τελεταρχών της παρελάσεως.

H εκλογή των Τελεταρχών, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις, έγινε το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας και ήταν είναι αν όχι η πρώτη, τουλάχιστον μια από τις ολιγοστές φορές που δεν προηγήθηκαν συζητήσεις στις πανομογενειακές συγκεντρώσεις. Ούτε και κατά τη διάρκεια της εν λόγω συγκέντρωσης δεν έγινε καμιά αναφορά σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των, τα προσόντα και την προσφορά τους στην ομογένεια και στον απανταχού ελληνισμό.

Από αριστερά διακρίνονται οι Φίλιπ Κρίστοφερ, Σπυριδούλα Τσουκαλά, Νίκος Μπάρδης και Λου Κάτσος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ωστόσο στα πηγαδάκια πριν και μετά τη συγκέντρωση έγινε λόγος σχετικά με τα προσόντα και τα αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε μεγαλύτερος θόρυβος σχετικά τις υποψηφιότητες που υπήρχαν και με τα κριτήρια επιλογής των.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Βασίλειος Γκουρνέλος ανακοίνωσε ότι «τελετάρχες της παρελάσεως εκλέχτηκαν ο Ελληνοαμερικανός πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Βέλγιο, Τομ Χ. Κορολόγος (Tom C. Korologos), o πρώην υφυπουργός οικονομικών και εξωτερικών και νυν δήμαρχος της Σπάρτης Πέτρος Δούκας και ο ομογενής διευθύνων σύμβουλος της Mohegan Sun που πρόσφατα κέρδισε τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέγερση του Καζίνου στο Ελληνικό Μάριος Κοντομέρκος (Mario Kontomerkos).

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το ενδιαφέρον των ομογενών και τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η μαζική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο της Κυριακής στην Πλατεία Αθηνών, καθώς επίσης και η επιτυχία της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο.

Στιγμιότυπο από την προσφώνηση του πρώην προέδρου του Συλλόγου Μυτιληναίων Μιχάλης Χριστοδούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας το οποίο θα παρατεθεί το βράδυ του Σαββάτου, 28 Μαρτίου 2020 στο Ξενοδοχείο Σέρατον στο Μανχάταν και κάλεσε τους ομογενείς να κλείσουν τραπέζια.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Ηλίας Κατσός, αναφερόμενος στην παρέλαση επεσήμανε ότι συμπίπτει με την Ημέρα των Βετεράνων του Βιετνάμ και ότι μαζί με την 25η Μαρτίου θα γιορτάσουν τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο α΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας απηύθυνε έκκληση για μαζική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο της Κυριακής και στην Παρέλαση.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιάννης Κοντολιός, Νίκος Μπάρδης, Ηλίας Κατσός, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Βασίλειος Γκουρνέλος και π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιάννης Κοντολιός μιλώντας εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του συλλαλητηρίου επεσήμανε ότι το τρίπτυχο «Η Ελλάδα υποφέρει, τα  νησιά αιμορραγούν, ανθρωπιστική κρίση» θα πρέπει να δώσει το έναυσμα σε όλους τους ομογενείς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ότι αναμένεται να έρθουν με λεωφορεία από τη Φιλαδέλφεια, τη Βαλτιμόρη, τη Βοστώνη και τον Καναδά.

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής Μιχάλης Χριστούδουλου αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς επίσης και στον Έβρο και κάλεσε τους ομογενείς την Κυριακή να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και να εκπέμψουν μηνύματα συμπαράστασης στη γενέτειρα που δέχεται ασύμμετρη απειλή από τον «Ιμπραχίμ».

Από αριστερά διακρίνονται οι Σπυριδούλα Τσουκαλά, Νίκος Μπάρδης, Ηλίας Κατσός, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Βασίλειος Γκουρνέλος, Πέτρος Γαλάτουλας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και π. Χριστόφορος Κωνσταντινίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στο Χάμπστεντ, π. Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, κάλεσε τους ομογενείς να συμμετάσχουν στην παρέλαση και στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της ιδρύσεως της κοινότητας που θα λάβουν χώρα τους προσεχείς μήνες μέχρι και τον Οκτώβριο.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης επεσήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία η επιτυχία του συλλαλητηρίου της Κυριακής.

«Η εθνική συνείδηση και το χρέος πρέπει να δώσουν το έναυσμα σε μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Κυριακής», επεσήμανε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Νίκου Κοντολέων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Σοφία Στρουμπάκη μιλώντας εκ μέρους των μακεδονικών οργανώσεων επεσήμανε ότι η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής τάχτηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ του συλλαλητηρίου και τόνισε ότι πρέπει να εκπέμψει ηχηρά μηνύματα ενότητας και αλληλεγγύης.

Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Ντίνος Ράλλης υπενθύμισε σε όλους το χρέος της οικονομικής και της ηθικής συνδρομής και τόνισε ότι πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην επιτυχία της παρελάσεως και του συλλαλητηρίου.

Η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως και χορηγός της για πολλά χρόνια Ελένη Ψαρά αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι στη Χίο και τόνισε ότι νόμισε πως βρισκόταν σε άλλη χώρα και όχι στις πλατείες και στις αλάνες που μεγάλωσε.

Σε πρώτο πλάνο ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου καλωσόρισε τους εκπροσώπους των συλλόγων και τους εθελοντές και τους προέτρεψε να προσφέρουν τον οβολό τους για το λεύκωμα και το λαχείο.

Ο υπεύθυνος της Επιτροπής Λευκώματος Νίκος Μπάρδης επεσήμανε ότι έχουν ήδη εισπράξει $55.000 και ότι έχουν υποσχέσεις άλλων $25.000 και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την Φιλίτσα Σπυροπούλου και την Βάσια Σταματογιάννη που εργάζονται με αυταπάρνηση για το λεύκωμα.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην συμμετοχή στην Παρέλαση της ιστορικής Φιλαρμονικής της Κέρκυρας και τόνισε ότι δε θα επιβαρυνθεί το ταμείο της Ομοσπονδίας, καθώς το βάρος το έχει επωμιστεί εξ ολοκλήρου η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Ελευθερίας Οίκουτα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο επεσήμανε ότι Ιόνιο και Αιγαίο δεν είναι μακριά και ότι όλοι οι δρόμοι την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 πρέπει να οδηγούν στην Πλατεία Αθηνών.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και κάλεσε τους ομογενείς να συμμετάσχουν δυναμικά στην παρέλαση και στις άλλες εκδηλώσεις.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Καλαμαράς τόνισε την αναγκαιότητα εντατικοποίηση; των προσπαθειών για την εξασφάλιση των χρημάτων για την παρέλαση.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Ελένης Ψαρά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο δημοφιλής τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς συνεχάρη τους ομογενείς για την αφοσίωσή τους στην διατήρηση των παραδόσεων και της γλώσσας και τους αγώνες που δίνουν υπέρ της πατρίδας.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι του χρόνου εν όψει των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι, το οποίο, όπως επεσήμανε, στα 400 χρόνια της τουρκοκρατίας κράτησε τη γλώσσα και τη δύναμη του ελληνισμού. .

Η διευθύντρια του Απογευματινού Σχολείου του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν Ελευθερία Οίκουτα αναφέρθηκε στην Σημαία της Ακρόπολης με την οποία παρελαύνουν κάθε χρόνο οι αριστούχοι μαθητές των σχολείων και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την Γιώτα Καπέλη

Η επόμενη πανομογενειακή συγκέντρωση θα λάβει χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 12 Μαρτίου 2020 στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Γιώργου Παντελίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σε πρώτο πλάνο ο Λάκης Χαλκιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πηγή: Anamniseis.net