Κορωνοϊός: Πρώτος θάνατος στη χώρα, κατέληξε ο 66χρονος στο Ρίο

Αθήνα.- Συνεχίζει να επελαύνει ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 στη χώρα, με τον πρώτο θάνατο να καταγράφεται τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς έχασε τη μάχη ο 66χρονος που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο. Την ίδια ώρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 98, μετά τον θάνατο του 66χρονου.

Με την ανησυχία να μεγαλώνει, ο πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, αναφερόμενος στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον κορωνοϊό.

Ήταν θέμα χρόνου, όπως είπε και στην ενημέρωση των δημοσιογράφων το μεσημέρι της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, να θρηνήσουμε νεκρό στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, ο 66χρονος που νοσηλεύοταν στο νοσοκομείο του Ρίου από τις 2 Μαρτίου οπότε και είχε διαγνωστεί με τον ιό δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή στις 3:15 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Πριν από δύο ημέρες είχε ανακοινωθεί ότι η κατάσταση της υγείας του 66χρονου είχε επιβαρυνθεί σημαντικά και τότε χαρακτηριζόταν κρίσιμη η κατάστασή του.

Ο 66χρονος εκπαιδευτικός είχε διαγνωστεί θετικός μετά από ταξίδι στους Αγίους Τόπους -ενα ταξίδι που είχε ως αποτέλεσμα έναν πληθυσμό 56 ατόμων θετικών στον κορωνοιό και την πρώτη μεγάλη δέσμη μέτρων στη Δυτική Ελλάδα.

Η επίσημη ανακοίνωση: «Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15».

Εν τω μεταξύ, στην και δεύτερος ασθενής που νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας έχει διασωληνωθεί σύμφωνα με πληροφορίες. Κατά τις ίδιες πηγές, η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.

Κρίσιμη θεωρείται και η κατάσταση της υγείας του 53χρονου υπαλλήλου στο νοσοκομείο στης δυτικής Μακεδονίας που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ.

Δέκα νέα κρούσματα

«Ανακοινώνονται 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό, ανέρχεται πλέον σε 99, από τους οποίους 95 είναι ελληνικής καταγωγής και 4 ξένης υπηκοότητας. (…)Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε χθες σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Τρία νέα εργαστήρια για έλεγχο δειγμάτων

Εν τω μεταξύ, χθες ξεκίνησε να λειτουργεί το εργαστήριο στο Ρίο για τον έλεγχο δειγμάτων.

Επίσης, από σήμερα θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια των νοσοκομείων Αττικό και Πανεπιστημιακού Λάρισας που θα εκτελούν εξετάσεις για τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των εργαστηρίων σε 7 (Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν, Λάρισα)

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, το πρόγραμμα των χειρουργείων προσαρμόζεται άμεσα, μέχρι νεοτέρας, και θα καλύπτει μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν δύναται να αναβληθούν. Επίσης, αναβάλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, μέχρι νεοτέρας», σημειώνει το υπουργείο Υγείας.

Θα γίνονται μόνο έκτακτα χειρουργεία

«Λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, το πρόγραμμα των χειρουργείων προσαρμόζεται άμεσα, μέχρι νεοτέρας, και θα καλύπτει μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν δύναται να αναβληθούν. Επίσης, αναβάλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, μέχρι νεοτέρας», σημειώνει το υπουργείο Υγείας.