Ο Μητροπολίτης Σικάγου έκλεισε τις Εκκλησίες λόγω της Πανδημίας

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- (ΡΗΡ: ΣΧΟΛΙΟ) Ο Κοροναϊός, εκτός από ανθρώπινα θύματα διεθνώς, και τις παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες που επιφέρει, φαίνεται ότι διχάζει και τους Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Έτσι, καθώς απουσιάζει μια γενναία, θεόπνευστη πατριαρχική παραίνεση από το Φανάρι,  και, το ίδιο θαρραλέων, αρχιεπισκοπικών κατά Εκκλησία οδηγιών, που θα έδιναν την πρέπουσα συνολική λύση στο θέμα της λειτουργίας των Ιερών Ναών διαρκούσης της πανδημίας, το έργο αυτό –και την ευθύνη- επωμίζονται οι κατά τόπους Μητροπολίτες οι οποίοι αποφασίζουν είτε να κλείσουν τις εκκλησιές αναστέλλοντας και όλες τις λειτουργίες τους, είτε να κρατήσουν ανοικτούς τους ναούς,  μεταθέτοντας το βάρος της απόφασης για την προσέλευση, στους πιστούς!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στην διαμορφωθείσα στην Ιεραρχία κατάσταση, ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαήλ, και ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, αποφάσισαν να κλείσουν τις όλες Εκκλησίες –στο Σικάγο ο ένας και στη Γαλλία ο άλλος-  για όσο διάστημα θα υφίσταται η πανδημία, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των πιστών και στον αγώνα των κυβερνήσεων να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.

Την ίδια απόφαση έλαβε και η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Λιν Μασαχουσέτης (ΗΠΑ) επίσης για προληπτικούς λόγους από την πανδημία του κορωνοϊού.  Αξίζει να σημειωθεί ότι την απόφαση αυτή δεν την έλαβε Μητροπολίτης, ή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, αλλά οι αξιωματούχοι της ιστορικής κοινότητας, ο προϊστάμενος της πατήρ Γεώργιος Τσουκαλάς και το κοινοτικό συμβούλιο!

«…Με αυτό το Πνεύμα φροντίδας και αλληλεγγύης, οι λειτουργίες σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως του Σικάγου αναστέλλονται άμεσα» τονίζει στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαήλ ενώ ουδείς γνωρίζει εάν είχε λάβει την έγκριση από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο ή από τον Οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολαμαίο, για την απόφασή του αυτή.

Την απόφαση «να μείνουμε πλέον κλεισμένοι στα σπίτια μας», έλαβε και στην Ελλάδα ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως-Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, κ. ‘Ανθιμος, σημειώνοντας σε έκτακτη ανακοίνωσή του  πως «τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας αυξάνουν επιδημικά».

Στον αντίποδα, ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, όχι μόνο δεν κλείνει τις εκκλησίες (όπως και οι περισσότεροι των Αρχιερέων) αλλά επιτιμά το ποίμνιο (!) υποστηρίζοντας πως το να φοβάσαι ή να είσαι νευρικός για τη λήψη της Θείας Κοινωνίας «…δεν ανήκει στην Ορθόδοξη Ηθική». Ο Μητροπολίτης, ανατρέχοντας και σε σχετικές παραινέσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ενθάρρυνε τους πιστούς να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουν να λαμβάνουν την Θεία Κοινωνία. (Encouraged faithful to remain vigilant and to keep taking communion).

Φωτογραφία: Ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαήλ.