ΗΠΑ: Δύο μέλη του Κογκρέσου μολύνθηκαν από κορωναϊό

ΗΠΑ.- Δύο μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων γνωστοποίησαν ότι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάριο Ντίας-Μπαλάρτ ανακοίνωσε νωρίτερα χθες Τετάρτη πως άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα το Σάββατο, μία ημέρα αφότου τέθηκε σε αυτοαπομόνωση στην Ουάσινγκτον. «Θέλω όλοι να ξέρουν πως αισθάνομαι πολύ καλύτερα», διαβεβαίωσε ο 58χρονος κοινοβουλευτικός, που εκπροσωπεί τη Φλόριντα στη Βουλή, προσθέτοντας ότι ακολουθεί τις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Εξήγησε ότι προτίμησε να μην επιστρέψει στο σπίτι του στην πολιτεία του, διότι η σύζυγός του έχει σοβαρές υποκείμενες παθήσεις που την θέτουν σε εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο.

Στη Γιούτα, ο 45χρονος Δημοκρατικός βουλευτής Μπεν ΜακΆνταμς έγινε το δεύτερο μέλος του Κογκρέσου που γνωστοποίησε ότι διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί.

Αφού αισθάνθηκε συμπτώματα κρυώματος το Σάββατο το βράδυ, μετά την επιστροφή του από την Ουάσινγκτον, η κατάστασή του «επιδεινώθηκε»: είχε «πυρετό, ξερό βήχα, δύσπνοια» και «τέθηκα σε καραντίνα από μόνος μου», εξήγησε.

Υποβλήθηκε σε εξέταση την Τρίτη και ενημερώθηκε για τη διάγνωση χθες.

Η πανδημία του SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξαπλώνεται στην επικράτεια των ΗΠΑ: οι υγειονομικές αρχές καταμετρούσαν μέχρι χθες Τετάρτη πάνω από 7.700 κρούσματα και 118 θανάτους, κατά δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τραμπ: Με πολεμικό νόμο του 1950 στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Στο μεταξύ, νέα δέσμη μέτρων ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία πλέον πλήττει 50 αμερικανικές πολιτείες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ενεργοποιεί το Διάταγμα Αμυντικής Παραγωγής (Defense Production Act), ο οποίος είναι ο νόμος που χρησιμοποιούσαν το 1950 στις ΗΠΑ για την παραγωγή.

Ο νόμος αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή προστατευτικών μασκών και εξοπλισμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ το υπουργείο Άμυνας θα διανείμει έως και 5 εκατ. μάσκες και άλλο εξοπλισμό σε δομές στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Το πρώτο 1 εκατ. μάσκες θα είναι διαθέσιμο άμεσα.

Ταυτόχρονα ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναστέλλει τις κατασχέσεις ακινήτων και τις εξώσεις έως τουλάχιστον τα τέλη του Απριλίου.

Την ίδια στιγμή εκτινάχθηκε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τουλάχιστον 7.111 κρούσματα καταγράφονται στις ΗΠΑ και μόλις 70 είναι άνθρωποι που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Στην Νέα Υόρκη μόνο υπάρχουν 1.008 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και συνολικά έφτασαν τα 2.382. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο έκανε έκκληση για την αύξηση των διαθέσιμων κρεβατιών σε νοσοκομεία. Η εκτίμηση του Κουόμο είναι ότι η επιδημία θα φτάσει στο κόκκινο σε 45 ημέρες και ζήτησε έως και 110.000 επιπλέον κρεβάτια για νοσηλεία.

Όπως μετέδωσε το CNN ήδη δύο πλοία-νοσοκομεία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού πλέουν για την Νέα Υόρκη αλλά ενδέχεται να χρειαστούν κάποιες εβδομάδες μέχρι να φτάσουν.

Δεύτερη συνέντευξη Τύπου για τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)

Για την ανάρτηση στο twitter που έκανε νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι έχει πολύ καλά νέα από την Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τε θα τα ανακοινώσει είτε αργότερα σήμερα είτε νωρίς την Πέμπτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε το θέμα των ανακοινώσεων.

(Πηγή: skai.gr)