Χωρίς παρελάσεις και χωρίς φεστιβάλ φέτος η ομογένεια

Όπως ήταν προεξοφλούμενο, η ομογένεια προχώρησε στην αναβολή (ή ματαίωση;) των παρελάσεων για την Εθνική Επέτειο τόσο στην Νέα Υόρκη και τις άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ, όσο και σε άλλα Κράτη με ελληνικές παροικίες, που επίσης πλήττονται από τον Κοροναϊό, τη σύγχρονη μάστιγα της ανθρωπότητας. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, έχουν ήδη καταγραφεί, δυστυχώς, και τα δύο πρώτα κρούσματα κοροναϊού σε ομογενείς,  το ένα στην Μασσαχουσέτη και το άλλο στο Στάτεν Άιλαντ, «εισαγόμενο» από την Ελλάδα. Το κρούσμα της  Μασσαχουσέτης αφορά 50χρονο της Κοινότητας του Αγίου Γεωργίου και το δεύτερο αφορά μέλος της μουσικής μπάντας που ταξίδεψε από την Ελλάδα για τον ετήσιο χορό «Κρητική φιλοξενία».

Δεν είναι μόνον οι παρελάσεις που αναβάλλονται ή ματαιώνονται. Στην Αυστραλία,  το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ ακύρωσε τον σημαντικότερο θεσμό του, το “Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ”.  Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων και ότι: «Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σύδνεϊ  θα ακυρώσει και θα αναβάλλει αρκετές από τις εκδηλώσεις του προγράμματος του για το 2020. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, αλλά η μόνη δυνατή για να υποστηρίξει τις προσπάθειες της κοινωνίας να επιβραδύνει την εξάπλωση του COVID-19. Κύριο μέλημά μας είναι η υγεία και η ευημερία των καλλιτεχνών και των ακροατών μας”.

Δύσκολη ήταν και η απόφαση της Ομοσπονδίας Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, γιατί είχε καταβληθεί πολύς κόπος και μόχθος, για την διοργάνωσή της, όπως δύσκολη πολύ ήταν και η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προχωρήσει στην αναστολή όλων των Ιερών Λειτουργικών πράξεων στις Εκκλησλιες των Επαρχιών του. Δύσκολες, αλλά επιβεβλημένες αποφάσεις.

Δυστυχώς, από την επέλαση του Κοροναϊού δεν γλίτωσε ούτε ο τουρισμός που πλήττεται δραματικά, αφού οι χιλιάδες ακυρώσεις τόσο κρατήσεων σε τουριστικά θέρετρα της Ελλάδος και αλλού, όσο και σε προϊόντα διαφημιστικής καμπάνιας θα κοστίσουν οικονομικά τεράστια ποσά σε ξενοδοχεία, τουριστικές εγκαταστάσεις,  στον Τύπο και εν γένει στις οικονομίες των τουριστικών χωρών.

ΡΗΡ