Κορονοϊός: Αυτό είναι το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο

Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται αυτό το Σαββατοκύριακο για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδημική καμπύλη είναι στα όριά της και αυτό που λένε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό είναι πως αρκεί ένα μικρό λάθος για να ξεφύγει ο ρυθμός μετάδοσης. Στο υπουργείο Υγείας επικρατεί έντονος προβληματισμός και υπάρχει ανησυχία, καθώς ζωτικό στοίχημα για τη χώρα είναι να υπάρξει ομαλή και όχι απότομη αύξηση των κρουσμάτων.

Ο ρυθμός μετάδοσης της λοίμωξης και γρήγορης αύξησης των κρουσμάτων θα κρίνει και πόσο μεγάλη θα είναι η θνητότητα από τον νέο ιό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιταλία, όπου η επιδημική καμπύλη εμφανίζει έντονα ανοδική κλίση, η θνητότητα (αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα) αγγίζει το 7% και είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο (της Κίνας ήταν γύρω στο 4%).

Το Σαββατοκύριακο αυτό θα είναι καθοριστικό και για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα. Εικόνες όπως αυτές που είδαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με πολίτες να κάνουν βόλτα παραλίες, σε βουνά και πάρκα, παρά τις συστάσεις για αποφυγή συγχρωτισμού δεν βοηθούν στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση στις εκκλήσεις για παραμονή στο σπίτι, θεωρείται πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απαγόρευση μετακινήσεων ως έσχατη λύση. Ήδη υπενθυμίζεται ότι έχουν απαγορευτεί οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, ενώ υπάρχουν αυστηρές συστάσεις η κυκλοφορία εκτός οικίας να περιοριστεί στο ελάχιστο και για συγκεκριμένους λόγους.

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης στην περίπτωση που δεν υπάρξει πειθαρχία και προσήλωση στις οδηγίες ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης. “Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας” είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Η επιδημική καμπύλη

Η μετάδοση του κορονοϊού είναι δυνατό να επιβραδυνθεί και να «απλωθεί» στον χρόνο και αυτό είναι που οι επιδημιολόγοι ονομάζουν «εξομάλυνση» ή «επιπέδωση» ή «ισοπέδωση» της επιδημικής καμπύλης (flattening of the curve). Είναι κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για το πόσο αποτελεσματικά ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας μίας χώρας και συνεπώς πόσες ζωές θα σωθούν.

Η εξέλιξη κάθε επιδημίας μπορεί να αναπαρασταθεί με ένα διάγραμμα, όπου στον οριζόντιο άξονα Χ μετριέται ο χρόνος που περνάει και στον κάθετο άξονα Ψ ο αριθμός των αυξανόμενων κρουσμάτων. Συχνά αυτό το σχήμα παίρνει μία περίπου κωδωνοειδή μορφή (καμπάνας), καθώς τα κρούσματα είναι λίγα στην αρχή, μετά αυξάνονται, κάποια στιγμή αποκορυφώνονται και στη συνέχεια αποκλιμακώνονται σταδιακά. Το ζητούμενο είναι αυτή η «καμπάνα» να έχει όσο γίνεται μικρότερο ύψος και μεγαλύτερο πλάτος, με άλλα λόγια να είναι ομαλή και όχι απότομη η αύξηση των κρουσμάτων.

Η απότομη κλίση της επιδημικής καμπύλης μπορεί να «μεταφραστεί» σε ελλείψεις κλινών εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και εφοδίων (π.χ. αναπνευστήρων). Όσο λιγότεροι άνθρωποι χρειασθούν νοσηλεία σε οποιαδήποτε στιγμή, με άλλα λόγια όσο πιο «επίπεδη» είναι η επιδημική καμπύλη στον χρόνο, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για ασθενείς και νοσηλευτές.

Λόγω ελλείψεως εμβολίου και αντιικών φαρμάκων μέχρι στιγμής για τη νόσο Covid-19, για να εξομαλυνθεί η καμπύλη της επιδημίας μόνο ένας αποτελεσματικός τρόπος υπάρχει: Η εφαρμογή από τις αρμόδιες Αρχές -μετά από εισήγηση των αρμόδιων επιστημόνων- εκτεταμένων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής κοινωνικών επαφών (social distancing), η συλλογική δράση και τελικά η ατομική και κοινωνική ευθύνη του κάθε πολίτη.

Εάν τα μέτρα δεν ληφθούν έγκαιρα ή εάν ο πληθυσμός δεν πειθαρχήσει σε αυτά, τότε η καμπύλη θα πάρει απότομη ανοδική κλίση, καθώς ο κορονοϊός θα αρχίσει να μεταδίδεται εκθετικά, με συνέπεια μέσα σε λίγες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων να γίνει απρόσμενα μεγάλος.