Σοβαρά προβλήματα για Έλληνες φοιτητές στην Αμερική -Επαναπατρίζονται από Ισπανία- Ιταλία

Αθήνα.- Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια και τα οποία έχουν διακόψει, λόγω του Κοροναϊού, τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της Panhellenic Post, Το πρόβλημα δημιουργείται εκ του λόγου ότι πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια έκλεισαν και τους φοιτητικούς ξενώνες και οι Έλληνες φοιτητές πρέπει είτε να μείνουν σε ξενοδοχείο είτε να νοικιάσουν κάποιο διαμέρισμα. Ζητούν, έτσι, να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, τo Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης που έχει ως προτεραιότητα να εξυπηρετήσει Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή δικαιοδοσίας του και οι οποίοι είχαν αρχικά προγραμματίσει να επιστρέψουν στην Ελλάδα σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αλλά, εάν δεν ενεργήσουν άμεσα, κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στις ΗΠΑ ή, το χειρότερο, σε ενδιάμεσο αεροδρόμιο.  Αυτός ήταν και ο λόγος που εξεδόθη ανακοίνωση, το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου όσοι βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία να δρομολογήσουν άμεσα την επιστροφή τους. Το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες φοιτητές.

«Κατ’ αρχήν, να διευκρινίσω ότι στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή έως σήμερα (σ.σ. 20 Μαρτίου) ολοκληρωτική απαγόρευση πτήσεων.  Αυτό που υπάρχει στην Ελλάδα το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στην χώρα των υπηκόων τρίτων χωρών πλην Σένγκεν», διευκρινίζει ο Γενικός Πρόξενος, Κωνσταντίνος Κούτρας, τονίζοντας ότι για αυτόν τον λόγο αντιμετωπίζουν πρόβλημα Έλληνες που ταξιδεύουν με ξένα διαβατήρια.

«Εν προκειμένω, ένας Αμερικανός πολίτης δεν μπαίνει τώρα στην Ελλάδα.  Έτσι, αν έχουμε κάποιον Έλληνα ο οποίος ταξιδεύει με αμερικανικό διαβατήριο, δεν μπορεί αυτήν την στιγμή γυρίσει πίσω.  Καλούμε τους ανθρώπους αυτούς να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με το Προξενείο, προκειμένου να τους χορηγήσουμε μια αποδεκτή βεβαίωση ελληνικής ιθαγένειας, ακόμη και με αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», αναφέρει ο κ. Κούτρας.

Επιστέφουν στην Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι ήδη επέστρεψαν στην Ελλάδα Οι τελευταίοι 49 Έλληνες πολίτες φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Τουρκίας, ενώ σε ότι αφορά τους φοιτητές των πανεπιστημίων που βρίσκονται σε Ιταλία και Ισπανία μέσω προγραμμάτων κινητικότητας (Erasmus) η βασική κατεύθυνση που δόθηκε από το υπουργείο στους πρυτάνεις είναι ότι οι φοιτητές «θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις κατά τόπους πρεσβείες και προξενικές αρχές της Ελλάδας και αυτές με τη σειρά τους συντονίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος επιστροφής τους στην ημεδαπή».

Στο πλαίσιο αυτό, με ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, αλλά και της ελληνικής πρεσβείας της Μαδρίτης, οι πρώτοι επαναπατριζόμενοι, κυρίως φοιτητές Erasmus και τουρίστες, και οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επιστροφή στην Ελλάδα και καταγράφτηκαν στους σχετικούς καταλόγους, με ειδικές πτήσεις της Aegean Airlines, φθάνουν στην Αθήνα.

Αναμένονται δε, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας, να πραγματοποιηθούν τις προσεχείς ώρες,  και οι ακόλουθες πτήσεις:

– 1η πτήση Α3-4701 από Μαδρίτη προς Αθήνα το Σάββατο 21 Μαρτίου, με ώρα αναχώρησης 16:00 ώρα Ισπανίας.

– 2η πτήση Α3-4703 από Μαδρίτη προς Αθήνα την Κυριακή 22 Μαρτίου, με ώρα αναχώρησης 16:00 ώρα Ισπανίας.

– 3η πτήση Α3-4713 από Βαρκελώνη προς Αθήνα επίσης την Κυριακή, με ώρα αναχώρησης 16:50 ώρα Ισπανίας.

Επίσης, η πρεσβεία απευθύνει έκκληση προς τους ενδιαφερόμενους, κυρίως σε όσους διαμένουν μακριά από Μαδρίτη και Βαρκελώνη, να αρχίσουν να συγκεντρώνονται στις πόλεις αυτές.

Στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη υπενθυμίζεται ότι κατά την άφιξη στην Ελλάδα, ισχύει η υποχρέωση αυτοπεριορισμού (καραντίνα) για 14 ημέρες.

Τέλος,  η πρεσβεία της Ελλάδος στη Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι η Aegean έχει προγραμματίσει για το Σάββατο έκτακτη ειδική πτήση για την επιστροφή Ελλήνων που βρίσκονται στην Πολωνία. Το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας θα είναι ανοικτό από τις 10 το πρωί (τοπική) όπου θα μπορούν να αγοράσουν τα εισιτήρια επιστροφής τους στην Ελλάδα.