ΓΝΩΜΗ: Γιατί όχι από φέτος ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ;

ΓΝΩΜΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τις τρεις επιλογές που έχει η κυβέρνηση μπροστά της για την φετινή μετ΄ εμποδίων Κοροναϊού, σχολική χρονιά, ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.  Σύμφωνα με την υφυπουργό, οι επιλογές αυτές είναι:

  1. Περικοπή ύλης, ειδικά για τους μαθητές πανελλαδικών,
  2. Παράταση σχολικής χρονιάς και
  3. Αλλαγή ημερομηνίας Πανελλαδικών.

Εμείς, εισάγουμε προς προβληματισμό του Υπουργείου Παιδείας και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και μία τέταρτη επιλογή. Γνωστή από παλιά σε όλους, αλλά συστηματικά παραγκωνισμένη.

Την άνευ εξετάσεων (όχι, όμως και άνευ προϋποθέσεων) εισαγωγή στα ΑΕΙ των μαθητών της Γ’ Λυκείου. Σε μία τέτοια περίπτωση,  η «διαλογή» των δυναμένων φοιτητών -πλέον- να προχωρήσουν, θα γίνει στο πρώτο έτος σπουδών καθώς και οι ενδεχόμενες  μετεγγραφές σε άλλες Σχολές, πιο προσιτές στο γνωστικό τους επίπεδο.

Τις βαθμολογικές, ή και όποιες άλλες, προϋποθέσεις για την εισαγωγή των αποφοίτων Λυκείων σε διαφορετικές Σχολές,  θα τις βρουν οι αρμόδιοι που θα ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό. Όπως και τους τόπους (και τρόπους) εγγραφής σε Πανεπιστήμια διαφορετικών γεωγραφικών Διαμερισμάτων της χώρας (εντοπιότητα, προτίμηση κλπ.)

Εάν μία τέτοια μέθοδος εισαγωγής στα ΑΕΙ εγκαινιασθεί -έστω και  εξ ανάγκης λόγω της Πανδημίας-  και στα καθ’  ημάς εκπαιδευτικά χρονικά,  σε άλλες χώρες ισχύει από χρόνια, εκτός από την αποσυμφόρηση του πρόσθετου οικονομικού κόστους, αλλά και του πρόσθετου άγχους μαθητών και γονέων,  θα αποτελέσει και την «επαναστατική λύση» που τόσο έχει ανάγκη ο επί χρόνια «τελματωμένος» χώρος της Παιδείας στην Ελλάδα. Δυσκολίες θα υπάρξουν. Προβλήματα, όπως  εξεύρεσης αιθουσών διδασκαλίας, διδακτικού προσωπικού κλπ. θα αντιμετωπίσουμε. Κάθε αρχή και δύσκολη.  Αυτά, όμως, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν, αλλά αντίθετα να ενδυναμώσουν την αντίληψη ότι επιτέλους και σ΄ αυτόν τον τομέα η Ελλάδα θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

Εξ άλλου, μία τέτοια εξέλιξη, θα άνοιγε και  το δρόμο για τη λειτουργία Ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών, Πανεπιστημίων και στη χώρα μας.