Αλλάζουν οι συναλλαγές με τις τράπεζες και το όριο ανάληψης απ’ τα ΑΤΜ

Αλλάζουν οι συναλλαγές με τις τράπεζες και το όριο ανάληψης απ’ τα ΑΤΜ όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης απ’ την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Όλα όσα αλλάζουν λόγω κορονοϊού.

Το όριο ανάληψης απ’ τα ΑΤΜ θα είναι τα 400 ευρώ από σήμερα Τρίτη 24 Μαρτίου. Δηλαδή, μέχρι και 400 ευρώ θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν ανάληψη από το ΑΤΜ και όχι στα καταστήματα με φυσική παρουσία. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες ενημερώνονται για τις συναλλαγές που δεν μπορούν να πραγματοποιούν πλέον στις τράπεζες μετά μετά την απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας.

Ποιες συναλλαγές ΔΕΝ θα πραγματοποιούνται στα καταστήματα με φυσική παρουσία;

  • Αναλήψεις μετρητών έως €400 πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
  • Καταθέσεις μετρητών έως €1.000 πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
  • Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα
  • Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
  • Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ.
  • Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, αξιοποιήστε τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς σας και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας σας.

Στα 50 ευρώ οι ανέπαφες συναλλαγές

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται το ανώτατο όριο για τις ανέπαφες συναλλαγές χωρίς τη χρήση PIN, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συναλλαγές.

Το όριο που μέχρι πρότινος ήταν στα 25 ευρώ, πλέον θα ανέρχεται στα 50 ευρώ, ενώ αναμένεται και η σχετική επίσημη ανακοίνωση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ώστε να ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες κινήσεις για να είναι αυτό εφικτό.

Να σημειωθεί πάντως, πως η δικλείδα ασφαλείας θα ισχύει και για το νέο όριο. Δηλαδή, αν κάποιος κάνει περισσότερες από 5 συναλλαγές σε διάστημα 5 λεπτών, τότε θα ζητηθεί το PIN.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, το 70% του συνόλου των συναλλαγών με κάρτες, πραγματοποιούνται ανέπαφα και μόνο 30% των συναλλαγών με εισαγωγή της κάρτας στο τερματικό. Βέβαια, σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία, οι περισσότερες συναλλαγές αφορούσαν ποσά κάτω των 25 ευρώ (65%), δηλαδή χωρίς την απαίτηση κωδικού.

Ωστόσο, αποτελεί κι αυτό ένα μέτρο για τη διευκόλυνση των συναλλαγών.

Να επισημάνουμε πως οι τράπεζες λειτουργούν κανονικά, ενώ η ΕΕΤ παροτρύνει τους πολίτες να περιορίσουν τις συναλλαγές τους με φυσική παρουσία, όπως και τη χρήση μετρητών και επιλέξουν ένα από τα πολλά σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, ιδίως δε τις ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Για όσους επιλέξουν, παρά την παραπάνω σύσταση, την εξυπηρέτηση με φυσικό τρόπο στο υποκατάστημα εντός του ισχύοντος ωραρίου, η ΕΕΤ σημειώνει ότι θα υπάρξει προσαρμογή στις κρατούσες συνθήκες, ιδίως στη ροή εξυπηρέτησης, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία και ασφάλεια του συναλλακτικού κοινού και των εργαζομένων.

 

Πηγή: ipop.gr