Δεν αρκούν οι τηλεφωνικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και τα διαγνωστικά τεστ μόνο για τις περιπτώσεις με βαριά συμπτώματα

Αθήνα.-Τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης έχουν σχεδόν εξαντληθεί μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ωστόσο η κυβέρνηση ελέγχεται επειδή δεν επιδεικνύει τα ίδια αντανακλαστικά στη λήψη μέτρων για την πλήρη και αναγκαία θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και την εφαρμογή πιο επιθετικών τακτικών αντιμετώπισης και ελέγχου της διασποράς του κοροναϊού, την ώρα που ήδη η μακάβρια λίστα στη χώρα μας καθημερινά μακραίνει και πλέον μετρά 22 νεκρούς.

Αμυντική τακτική αντιμετώπισης της διασποράς

Ειδικότερα ο θάνατος της 41χρονης στην Καστοριά, η οποία πέθανε σπίτι και διεγνώσθη μετά θάνατον με τον κοροναϊό δείχνει ότι δεν αρκούν οι τηλεφωνικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και τα διαγνωστικά τεστ μόνο για τις περιπτώσεις με βαριά συμπτώματα, ενώ για όλες τις υπόλοιπες η καραντίνα στο σπίτι.

Πάντως η επιλογή μιας διαφορετικής τακτικής προϋποθέτει από την πλευρά της κυβέρνησης και αλλαγή πλεύσης και αποφασιστικά μέτρα ταχύτατης ενίσχυσης με το κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξης όλων των απαραίτητων μέσων που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα Υγείας προκειμένου και αυτά να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του κρατικού σχεδιασμού.

Ωστόσο η κυβέρνηση προχωράει με δειλά βήματα προς σ’ αυτή την κατεύθυνση στο βαθμό που δεν κάνει απλώς βήματα σημειωτόν.

Μόλις σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα 500 συνεργεία – κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για ελέγχους, χωρίς πάντως να δώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία για το πότε αυτές οι μονάδες θα είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση.

Να επαγρυπνεί ο πολίτης

Από εκεί και πέρα, ειδικά ως το καμπανάκι που χτύπησε η περίπτωση της 41χρονης για αλλαγές και προσαρμογή της τακτικής αντιμετώπισης της πανδημίας, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και ο Σωτήρης Τσιόδρας ουσιαστικά μετέθεσαν το θέμα στην «ατομική ευθύνη».

«Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις υποκειμένων νοσημάτων και όταν δεν υπάρχει επικοινωνία με προσωπικό θεράποντα ιατρό, πρέπει να κατευθύνονται στα κατά τόπους νοσοκομεία αναφοράς, ώστε να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία. Αυτό είναι σημαντικό για να μην θρηνήσουμε ζωές σε ανθρώπους οι οποίοι έμειναν σπίτι και δεν τους δόθηκε η κατάλληλη οδηγία ή δεν ακολούθησαν την σωστή οδηγία. Πάντα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και ο πολίτης» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας στη δημοσιογραφική επισήμανση πως το περιστατικό της άτυχης 41χρονης στη Δυτική Μακεδονία απέδειξε ότι, η τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τον γιατρό δεν επαρκεί, πολύ δε περισσότερο που δεν διαθέτουν όλοι οι πολίτες προσωπικό ή οικογενειακό γιατρό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιμένει σε αυτή την αμυντική τακτική την ώρα που οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι τα μαζικά διαγνωστικά τεστ.

Λείπουν γιατροί, νοσηλευτές και ΜΕΘ

Την ίδια ώρα πέραν της προχτεσινής ενημέρωσης του κ. Κικίλια ότι έχουν αναλάβει 176 γιατροί και έχουν εγκριθεί 2145 προσλήψεις (431 γιατροί και 1714 νοσηλευτές) κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή πως προχωράνε οι προσλήψεις και πότε θα αναλάβουν στα νοσοκομεία τα καθήκοντά του το νεοπροσληφθέν προσωπικό.

Πέραν τούτου ουδεμία απόκριση φαίνεται να υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης στα επίμονα αιτήματα των Νοσοκομειακών Γιατρών που ζητούν να γίνουν προσληφθούν εδώ και τώρα ως μόνιμο προσωπικό οι 2000-3000 γιατροί που έχουν κάνει αιτήσεις για να ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Ακόμα και στο θέμα των διαθέσιμων ΜΕΘ και ΜΑΦ που οι γιατροί ζητούν το άνοιγμα τριών χιλιάδων πεντακοσίων (3.500) κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ (2000 κλίνες ΜΕΘ και 1500 ΜΑΦ), το σύστημα Υγείας διαθέτει αυτή τη στιγμή –σύμφωνα με την προχτεσινή ενημέρωση του υπουργού Βασίλη Κιλίλια- 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

«Έχουμε προσθέσει κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί είναι μέχρι σήμερα 2158» είχε προσθέσει ο κ. Κιλίλιας.

Σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί υπολείπονται κατά πολύ των υποδείξεων που κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Από εκεί και πέρα το ζήτημα των μέσων ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού είναι μια ακόμη ανοιχτή πληγή για την οποία δεν φαίνεται να έχουν γίνει μέχρι στιγμής οι απαιτούμενες ενέργειες.

Εξοργισμένοι γιατροί και νοσηλευτές

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ σήμερα: Εξοργισμένο με τον ΕΟΔΥ είναι το υγειονομικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που δίνει σκληρή μάχη, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες δραματικών ελλείψεων, μετά τις πρόσφατες «οδηγίες» που έλαβε για τα μέτρα προστασίας σε περιπτώσεις έλλειψης υλικού για την προστασία.

Τόσο οι νοσοκομειακοί γιατροί όσο και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία χαρακτηρίζουν την σχετική εγκύκλιο απαράδεκτη, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να σημειώνει, ότι «μας στέλνει ως πρόβατα επί σφαγή στα περιστατικά κορωνοϊού λόγω ελλείψεων». Ενώ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θεωρεί τις οδηγίες ως «ομολογία των ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών».

Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών επανέλαβε το πλαίσιο των προτάσεών της και χτες στην τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το πλαίσιο των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ:

1. Ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων κλινών ΜΕΘ έστω και τώρα. Υπενθυμίζουμε πως πάγιο διαχρονικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ και πριν την επιδημία ήταν τουλάχιστον 2000 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία συν άλλες 1500 κλίνες ΜΑΦ (που μπορούν να μετατραπούν άμεσα ανά πάσα στιγμή σε κλίνες ΜΕΘ).

2. Έκτακτες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Οι 2.145 προσλήψεις επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού (ακόμα και αν και εφ’ όσον πραγματικά γίνουν), που θα τους απολύσουν μετά την επιδημία, είναι σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών σε μόνιμο προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας.

Χρειαζόμαστε μόνιμους γιατρούς. Προτεραιότητα να δοθεί στα τμήματα πρώτης γραμμής.

Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, να διοριστεί άμεσα σε μόνιμες θέσεις, το σύνολο των γιατρών (και που σύμφωνα με την εκτίμηση μας είναι 2.000 με 3.000) που έχει θέσει υποψηφιότητα για τις 943 θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και που σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή μένουν παροπλισμένοι. Έχουν πτυχίο ιατρικής και τίτλο ειδικότητας. Έχουν όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να ριχτούν στη μάχη. Δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι κρίσεις.

Να μονιμοποιηθεί το σύνολο των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κάνουν τώρα αίτηση σε θέσεις επικουρικών γιατί θέλουν να μπουν στην μάχη ενάντια στην επιδημία.

Να διοριστούν οι εξειδικευόμενοι στις ΜΕΘ σε θέσεις επιμελητών ώστε να απελευθερωθούν θέσεις εξειδικευόμενων εντατικολόγων και να ενισχυθούν οι ΜΕΘ με νέους εξειδικευόμενους.

3. Μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Καμία υποχώρηση. Καμία έκπτωση.

4. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Άμεση επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επέβαλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, την ίδια στιγμή που με ΠΝΠ ανέστειλε την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης και την επίταξη απεργών, αφήνει τα ιδιωτικά μεγαθήρια ανενόχλητα να κερδοσκοπούν ακόμα και τώρα. Τα τακτικά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται κανονικά παρά την απαγόρευση, ενώ βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας.

Επίταξη τώρα!

5. Διενέργεια test για κορονοϊό σε όλο το προσωπικό. Απαγόρευση της διενέργειας test στον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όλης της ποσότητας αντιδραστηρίων και kit που διαθέτουν. Διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του ΠΟΥ (WHO).

6. Άμεσα να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών, των άστεγων, των τοξικοεξαρτημένων, φυλακισμένων και άλλων ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (π.χ. ρομά).

Δωράκι στους επιχειρηματίες της Υγείας

Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ταμπουρωθεί πίσω από το ζήτημα της «ατομικής ευθύνης» σε ότι αφορά τους πολίτες είναι μάλλον είναι σκανδαλώδη τα όσα συμβαίνουν με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Η ΠΝΠ αντί της επίταξης των ιδιωτικών ΜΕΘ προσφέρει διπλάσια αποζημίωση από την ισχύουσα τιμή του ΕΟΠΠΥ στου κλινικάρχες που διαθέτουν ΜΕΘ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση για αυτό το «δωράκι», προτείνοντας ωστόσο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτό που έκανε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2018 για τη γρίπη.

«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην «επίταξη» μέσω υποχρεωτικής επέκτασης της Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ σε όλα τα κρεβάτια που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, με την ισχύουσα τιμή για όλους και όχι να δίνει επιλεκτικά «δωράκια» σε κάποιους! Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (πχ 20-25%) για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους!» δήλωσε ο Παύλος Πολάκης.

Χαριστικές ρυθμίσεις

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση έκανε σήμερα παρέμβαση και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αντρέας Ξανθός κατηγορώντας την κυβέρνηση πως κάνει χαριστικές ρυθμίσεις στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Μάλιστα ο Αλέξης Χαρίτσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση πως με την «ολιγωρία και την επικίνδυνη ιδεοληψία της θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Ερωτήματα

Καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ζητά και το ΚΙΝΑΛ θέτοντας μάλιστα και τα εξής ερωτήματα:

Πόσα είναι σήμερα τα διαθέσιμα για κορονοϊό κρεβάτια ΜΕΘ;

Πως προχωράει η μετατροπή σε ΜΕΘ, ΜΑΦ όλων των διαθέσιμων χώρων με εξοπλισμό (μόνιτορ και αναπνευστήρες);

Που έχουν διατεθεί οι αναπνευστήρες που αγοράζονται ή δωρίζονται; Ανά Νοσοκομείο και Περιφέρεια.

Σε ποια Νοσοκομεία έχουν τοποθετηθεί οι νεοπροσληφθέντες γιατροί και νοσηλευτές, (αναλυτικά ανά νοσοκομείο);

Πόσοι από αυτούς τοποθετούνται σε ΜΕΘ;

Τι συμφωνίες έχουν γίνει με τις ιδιωτικές κλινικές; Και πόσες κλίνες ΜΕΘ αναλυτικά ανά ιδιωτική κλινική είναι άμεσα διαθέσιμες στο σύστημα;

Πώς προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου «πρώτη γραμμή» για επισκέψεις στα σπίτια, με τα κινητά συνεργεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;

Εφαρμόστε τις προτάσεις των γιατρών

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των Νοσοκομειακών Γιατρών έχουν απευθύνει τόσο το ΚΚΕ δια του γραμματέα του Δημήτρη Κουτσούμπα, όσο και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25.

Πηγή: in.gr