Ο κορωνοϊός χτυπά και την οικονομία – Η κυβέρνηση ψάχνει για «εμβόλιο»

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει μετατραπεί σε αίθουσα πολέμου, όπου κυβερνητικά στελέχη συμμετέχουν σε συνεχείς συσκέψεις, υπό τον πρωθυπουργό, για τις άμεσες ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα αλλά και σχεδιάζοντας τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.

Σε κατάσταση… κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει μετατραπεί σε αίθουσα πολέμου, όπου κυβερνητικά στελέχη συμμετέχουν σε συνεχείς συσκέψεις, υπό τον πρωθυπουργό, για τις άμεσες ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα αλλά και σχεδιάζοντας τα μέτρα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα που είναι απαραίτητα για τη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Το κρίσιμο θέμα που θα το έχουμε όταν ο ιός υποχωρήσει ή αντιμετωπιστεί, είναι οι οικονομικές επιπτώσεις του τόσο σε Παγκόσμια κλίμακα, όσο και στην Ελλάδα. Φέρνει ύφεση και τεράστιες επιπτώσεις και για την Ελλάδα που βγήκε από μία δεκαετή κρίση, αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί.

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η ύφεση των οικονομιών τη φετινή χρονιά θα είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξαιτίας του απότομου «παγώματος» της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Παρά τις πρωτόγνωρες προσπάθειες στήριξης των επιχειρήσεων κανείς δεν γνωρίζει το χρόνο της κρίσης που δεν εξαρτάται από οικονομικούς δείκτες αλλά και τι σημαίνει για τις πιο αδύναμες χώρες.
Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι η αύξηση των επιτοκίων, αν και σε αυτήν τη φάση η ΕΚΤ τα διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ενώ σωτήρια θα αποδειχθεί η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Ταυτόχρονα ο κίνδυνος για απώλειες στην παραγωγική διαδικασία είναι υπαρκτός καθώς σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορέσει να αντιδράσει και να ανακτήσει την χαμένη οικονομική δραστηριότητα, όταν μπει τέλος στο lockdown. Οι παράγοντες αυτοί ελλοχεύουν τον κίνδυνο για νέες πιθανές χρεοκοπίες από το επιπρόσθετο κόστος.

Μια μικρή γεύση πήραμε, όσον αφορά στην Ελλάδα, η οποία ακόμα δεν έχει σταθεί στα πόδια της, πρόσφατα όταν ανέβηκαν τα σπρεντ, αλλά αποκλιμακώθηκαν μετά την απόφαση για παρέμβαση της ΕΚΤ. Το  κλειδί είναι η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, με φθηνό δανεισμό ή ακόμα και διαγραφές του κόστους από την κρίση για να επιβαρυνθεί το χρέος ώστε να διατηρηθεί η παραγωγική διαδικασία.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να προχωρήσει σε ανάκτηση της οικονομικής δραστηριότητας μόλις περάσει η κρίση της επιδημίας. Το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση στις οικονομίες εξαρτάται από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και από το ύψος των μέτρων στήριξης και το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν οι χώρες να ανακτήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα μετά το πέρας του lockdown.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η κρίση είναι τελείως διαφορετική από αυτή του 2008 γιατί αν μια χρηματοπιστωτική κρίση είναι διαχειρίσιμη μέσα από τις σταθερές τις οικονομίας, μια επιδημία έχει την χρονική αβεβαιότητα. Η διάρκεια της κρίσης θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα και για το αν θα υπάρξει ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους, κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία, με αποτέλεσμα να βρεθεί η ευρωζώνη έναντι μιας νέας κρίσης χρέους.
Σε αυτήν τη νέα περιπέτεια που μπαίνει η χώρα μας θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η πανδημία χτυπά νευραλγικούς κλάδους που αποτελούν σχεδόν το 40% της οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι μεταφορές, το εμπόριο και ο τουρισμός. Ενώ για τον τουρισμό το σενάριο να χαθεί όλη η περίοδος είναι εφιαλτικό.
Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα δεν έχει βρει, ακόμα, το βηματισμό του
και αν πριν την πανδημία δεν μπορούσε εύκολα να δανειοδοτήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά φαντάζει δυσκολότερο να συμβεί αυτό μετά το τέλος της.

Δύο ακόμα σοβαρά θέματα είναι, η υπερχρέωση και οι ξένες επενδύσεις.
Η Ελλάδα υπό το βάρος του χρέους που ήδη έχει δεν διαθέτει απεριόριστο δημοσιονομικό χώρο και το κόστος νέου δανεισμού θα ήταν καταστροφικό. Αυτό δημιουργεί περιορισμούς για την επόμενη μέρα στην προσπάθεια ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Στο δεύτερο θέμα, αυτό των επενδύσεων, την ώρα που είχαν δρομολογηθεί ξένα κεφάλαια που θα επενδύονταν στην Ελλάδα το 2020, μετά το ξέσπασμα της κρίσης αναμένεται τουλάχιστον να παγώσουν και στο χειρότερο σενάριο να αποσυρθούν. Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης και τις επενδύσεις που είχε τόσο ανάγκη η ελληνική οικονομία πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Η κυβέρνηση ψάχνει για «εμβόλιο»– Οι ανατροπές

Η κρίση λόγω κορονοϊού, αλλάζει πλήρως τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η Οικονομία ήταν μέχρι πρότινος από τα δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης όπως έδειχναν όλες οι μετρήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν η κρίση κρατήσει μερικούς μήνες, σαφώς θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις αφού θα υπάρχει σοβαρή απώλεια του ΑΕΠ, όμως στη συνέχεια μπορεί να γίνει δυναμική επανεκκίνηση. Προετοιμάζονται μάλιστα γι΄αυτό και η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα όπλα που διαθέτει, σταδιακά.

Στόχος είναι:

– Να κερδηθεί σύντομα το χαμένο έδαφος, όταν τελειώσει αυτή η κρίση και να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση της οικονομίας ώστε να ξαναπάρει δυναμικά μπροστά

– Να υπάρχει δικαιοσύνη στη λήψη των μέτρων στήριξης

– Να μη χαθούν θέσεις εργασίας

Έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται ήδη τρεις δέσμες μέτρων, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ, ποσοστό πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν να στηρίξουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το δημόσιο σύστημα υγείας, την απασχόληση και τα εισοδήματα, καθώς και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικά λουκέτα και εκτόξευση της ανεργίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε ιλιγγιωδώς κατά 3 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για νέο ιστορικό υψηλό, που συντρίβει το προηγούμενο ρεκόρ των 695.000 αιτήσεων, το οποίο είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 1982
Στο Ηνωμένο Βασίλειο
, οι «Financial Times» υπολογίζουν πως 200.000 εργαζόμενοι στην εστίαση και στην ψυχαγωγία έχουν χάσει τη δουλειά τους από τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ στην Ισπανία που κυβερνούν Σοσιαλιστές και Podemos η El Pais κάνει λόγω για 100.000 απολύσεις λόγω της πρόσφατης κρίσης.

Το δίχτυ προστασίας που έχει απλώσει η Ελληνική Κυβέρνηση για όσους πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού καλύπτει ήδη 600.000 επιχειρήσεις, με 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς, που αντιστοιχούν στο 60% των μισθωτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας, καθώς και 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Επιπλέον, τις προσεχείς ημέρες το πλαίσιο προστασίας θα διευρυνθεί, καθώς η Κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά την πορεία και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Η χώρα μας συμμετέχει σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η επιστολή που απηύθυναν εννέα εκ των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για την αναγκαιότητα έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου. Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να προκρίνει ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και εκφράζει αυτή τη θέση σε όλα τα fora που συμμετέχει (Eurogroup, Συμβούλιο Κορυφής κ.λπ.).

Η Ελλάδα σε αυτή την κρίση δεν είναι «το προβληματικό παιδί», αλλά μια χώρα που κάθεται ισότιμα στο τραπέζι, έχει αυξημένο κύρος και ισχυρή φωνή.

Επίσης η χώρα μας, στηρίζει την επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υποστηρίζει μια ταυτόχρονη δημοσιονομική επέκταση, μέσω κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης. Χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του ιδίου του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα κέρδισε την πρόσβασή της στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό δίνει μεγάλη ανάσα ρευστότητας ύψους πολλών δισ. ευρώ, και δίνει βαθμούς ελευθερίας, που προηγουμένως δεν είχαμε.

πηγή:newpost.gr