ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), σε απλή διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), με επικεφαλής διπλωματικό υπάλληλο, ο οποίος, όμως, θα έχει ως μία από τις πολλές ασχολίες του –και όχι την πρώτη – και τον απόδημο ελληνισμό, περιλαμβάνει το προσχέδιο Νόμου για τον νέο οργανισμό του Υπουργείου, το οποίο έχει διανεμηθεί σε αρμόδιους υπαλλήλους όλων των διευθύνσεων του Υπουργείου, ώστε να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Πρόκειται για απαράδεκτη μεθόδευση σε βάρος του Απόδημου Ελληνισμού, ο οποίος προσδοκούσε τη δημιουργία ομώνυμου Υπουργείου, και,  αντί αυτού, έρχεται να βιώσει τώρα (εάν ισχύσουν τα διαλαμβανόμενα στο πρoσχέδιο Νόμου) την πλήρη απαξίωσή του!

Έτσι, μία περίπου συνήθης διαδικασία μετασχηματισμού του Οργανισμού ενός Υπουργείου –στην περίπτωση του Υπουργείου Εξωτερικών- τείνει να προσλάβει μορφή που θα πλήξει ευθέως τις σχέσεις  μητροπολιτικού κράτους – απόδημου ελληνισμού και, μάλιστα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες! Η πρώτη φορά αφορούσε στον αποκλεισμό άνω του 70% των Αποδήμων Ελλήνων από την διευκόλυνση της συμμετοχής τους στις ελληνικές εκλογές, με ψήφο από το εξωτερικό.

Η εξέλιξη αυτή, συνάντησε ήδη την πρώτη αντίδραση από πλευράς  του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.) το οποίο,  με ανακοίνωσή του, κατηγορεί την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «μεθοδεύει την κατάργηση της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ)».

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛ.: «Συγκεκριμένα σε προσχέδιο Νόμου για τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, περιλαμβάνεται διάταξη που υποβαθμίζει τη Γενική Γραμματεία σε απλή διεύθυνση του Υπουργείου.

Ως φαίνεται, η ΝΔ θεωρεί ως ήσσονος σημασίας το μόνο θεσμικό όργανο της Πολιτείας που έχει αποκλειστική αναφορά στους Έλληνες της Διασποράς (sic) . Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δικαίωμα ψήφου στους Απόδημους, που επί χρόνια προτείναμε και πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους.Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την Κυβέρνηση να ακυρώσει αυτά τα απαράδεκτα σχέδια.

Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τους Απόδημους Έλληνες με τον σεβασμό που τους αξίζει, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού. Και αυτό είχε εξασφαλιστεί με τους θεσμούς και τις δομές που δημιούργησαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η κατεδάφισή τους από την ΝΔ, μόνο ζημιά θα προκαλέσει στη σχέση μας με τον απανταχού Ελληνισμό”.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Panhellenic Post, από αξιόπιστες πηγές, το άρθρο 86 του Προσχεδίου αναφέρει ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και προέρχεται από τη συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας. Προξενικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Θα προΐσταται Μόνιμος Υπάλληλος του Διπλωματικού Κλάδου που θα φέρει το πρεσβευτικό βαθμό, ή  Μετακλητός Γραμματέας  με βαθμό 1ο των Ειδικών Θέσεων οριζόμενος με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του Υπουργού των Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας,  η νέα ΓΓΑΕ&ΔΔ, (θα)  εποπτεύει και τους εξής φορείς:  Ελληνική Επιτροπή UNESCO (!),  Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, Διοίκηση του Αγίου Όρους (!!) ενώ θα συνεργάζεται και με την Υπηρεσία Συντονισμού και τη Διεύθυνση Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΥΠΕΞ για την έκδοση σχεδίων κλπ. κλπ.

(ΣΧΟΛΙΟ panhellenic Ρost): Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ο Απόδημος Ελληνισμός από αυτόνομη Γενική Γραμματεία που διέθετε, υποβιβάζεται έως εξαφανισμού του, σε μία από τις πολλαπλές ασχολίες του Επικεφαλής  της υπό δημιουργία νέας ΓΓΑΕ-ΔΔ, ενώ από καιρό η ΓΓΑΕ έχει απωλέσει και την οικονομική της ανεξαρτησία καθώς ο Προϋπολογισμός της έχει ενσωματωθεί στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Με απλά λόγια, η μετασχηματισμένη – γνωστή σήμερα ως ΓΓΑΕ- Γραμματεία, παύει να έχει οποιαδήποτε σοβαρή οργανική σχέση με τους Απόδημους Έλληνες. Η προοπτική αυτή, εάν ολοκληρωθεί, είναι βέβαιο ότι θα επισύρει την έντονη αντίδραση της  ομογένειας, σε μία, μάλιστα εποχή, που οι σχέσεις με την γενέτειρα έχουν, όπως προαναφέραμε, τραυματισθεί από τον αποκλεισμό των περισσοτέρων Αποδήμων από το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους, αλλά και που η φονική Πανδημία του Κοροναϊού επιβάλει πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας του απανταχού ελληνισμού. Ας το έχουν υπόψη τους αυτό οι επαΐοντες.

Πηγή:panhellenicpost.com

 

Print Friendly, PDF & Email