ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Πανδημία, Δικαιώματα και Κράτος

Μελισσούλες μου, στην καραντίνα όπου ζείτε, διαβάστε και κάτι που θα ανοίξει τους πνευματικούς σας ορίζοντες! Όπως , ας πούμε, αυτό: Σε άρθρο γνώμης στη γαλλική επιθεώρηση La Regle Du Jeu, ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, ένας από τους διασημότερους διανοούμενους της Ευρώπης καλεί τον κόσμο  να δείξει ψυχραιμία απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού.

 

 

Και όχι μόνο αυτό. Μας καλεί να αντλήσουμε βασικά διδάγματα από δύο ανάλογες πανδημίες, που σάρωσαν την υφήλιο τις δεκαετίες του 1950 και 1960 με εκατομμύρια θυμάτων και ανάλογες σκηνές χωρίς, τότε, να επιβληθούν δρακόντεια περιοριστικά μέτρα. Ο Ευρωπαίος διανοούμενος τονίζει ότι θα πρέπει όλοι μαζί να αναρωτηθούμε αν η δίκαιη μάχη κατά της επιδημίας απαιτεί πραγματικά το μπλακ-άουτ στα μυαλά μας.

 

 

Σημειώνει εξάλλου την ανάγκη «να βάλουμε στην ατζέντα των μελλοντικών μας συζητήσεων το θέμα ποια προνόμια, αλλά και ποια δικαιώματα και ελευθερίες είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε στον βωμό του ονείρου μας για ένα υγειονομικό Κράτος, που θα μας θεραπεύει απ’ όλα μέχρι τον θάνατο». Αλήθεια, αυτό θέλουμε;

 

Από το in.gr