Ο κορωνοϊός τσακίζει την τουρκική οικονομία – Εξάγει κρίση στο Αιγαίο ο Ερντογάν

Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Τουρκία οδηγώντας παράλληλα τη χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτσά διαβεβαίωνε την Τετάρτη για μείωση του ρυθμού των θανάτων και βελτίωση της κατάστασης ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν κάτι διαφορετικό.

Μέσα σε μια μόνο ημέρα, πέθαναν 115 άνθρωποι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα σε 1.518. Τα κρούσματα ξεπερνούν τις 69.300 ενώ πάρα πολλοί άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Αποφυλακίζονται χιλιάδες ποινικοί, αλλά όχι δημοσιογράφοι και δικηγόροι

Λόγω της πανδημίας, στην Τουρκία αποφυλακίστηκαν περίπου 90.000 άνθρωποι σε σύνολο 300.000 φυλακισμένων.

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος καταγγέλλει, ότι οι αποφυλακίσεις αφορούν ανθρώπους του υποκόσμου και ποινικούς ενώ δικηγόροι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι που έχουν στηλιτεύσει την κυβέρνηση Ερντογάν παραμένουν στις φυλακές.

Νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Η Τουρκία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια βαθιά κρίση στην οικονομία της. Έχει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ανεργίας, των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού αλλά και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού πριν από 33 ημέρες, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 8% έναντι του ευρώ, ενώ χθες Τετάρτη, υποτιμήθηκε ξανά κατά 1,5% έναντι του δολαρίου και 0,9% έναντι του ευρώ.

Εκτιμάται ότι η Τουρκία θα χρειαστεί ξένα κεφάλαια από διεθνείς οργανισμούς, παρότι ο Ερντογάν διαψεύδει την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.

Νέες προκλήσεις στο Αιγαίο

Η Άγκυρα συνέχισε την Μεγάλη Τετάρτη την προκλητική τακτική των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, όχι μόνο ακατοίκητα αλλά και μεγάλα, όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος. Έγιναν πάνω από 40 παραβιάσεις του FIR Αθηνών με δεκάδες υπερπτήσεις και εικονικές αερομαχίες.

Συρίγος στον ΣΚΑΪ: Ψάχνει διπλωματική νίκη σε Ελλάδα και Κύπρο ο Ερντογάν

Ο Άγγελος Συρίγος, διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην Μαρία Αναστασοπούλου, ότι ο Ερντογάν έχει τρία μέτωπα ανοιχτά, τα δύο σε Συρία και Λιβύη και το τρίτο με Ελλάδα και Κύπρο.
«Στα δυο πρώτα μέτωπα διεκδικεί με τη στάση της μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την επόμενη ημέρα, στο τρίτο είναι ο ισχυρός παίκτης», τόνισε εξηγώντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί σε Ελλάδα και Κύπρο τη διπλωματική νίκη που του λείπει από το μεγάλο πεδίο της Συρίας και της Λιβύης.

Εκτίμησε ότι θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση που πιστεύει ότι θα του προσφέρει διπλωματική νίκη και πως ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στον Έβρο, καθώς έχασε το βασικό διπλωματικό του χαρτί έναντι της Ευρώπης.

«Έπαιρνε λεφτά από την Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια διότι απειλούσε ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα πλημμυρίσει την Ελλάδα με πρόσφυγες και ξαφνικά λόγω της στάσης της Ελλάδας χάνει το διπλωματικό χαρτί», τόνισε ο κ. Συρίγος και προειδοποίησε ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να ψάχνει να βρει το αδύνατο σημείο του συστήματος.

Πηγή: skai.gr