Τραμπ: «Ανοίγει» τις ΗΠΑ 1η Μαΐου – Το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας σε 3 στάδια

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας «ακόμα και «από αύριο» όπως είπε χαρακτηριστικά παρά τους αυξημένους αριθμούς των θυμάτων της πανδημίας.

Είναι καιρός να «ξαναπάρει μπρος η Αμερική», όπου η οικονομία έχει παραλύσει, παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη σταδιακή επανεκκίνηση. Το σχέδιο έχει την ονομασία «Opening Up America Again».

Το σχέδιο, που παρουσίασε ο Τραμπ σε τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες του έθνους την Πέμπτη το απόγευμα, σύμφωνα με το ABC News, ξεκινά την 1η Μαΐου και περιλαμβάνει τρεις φάσεις, μέσω των οποίων η αμερικανική ηγεσία ευελπιστεί να επαναφέρει το συντομότερο δυνατό τις ΗΠΑ στην κανονικότητα, μετά την πρωτοφανή κρίση εξαιτίας της πανδημίας covid-19 που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός.

Το σχέδιο θα εκπονηθεί σε τρεις φάσεις ακολουθώντας όπως αναφέρει τις οδηγίες των ειδικών της υγείας.

1η Φάση

Η πρώτη φάση της επανέναρξης προβλέπει τη συνέχιση της «κοινωνικής απόστασης» και της πολιτικής κατά των συγκεντρώσεων περισσότερων από 10 άτομα, ενώ τα ευάλωτα άτομα θα πρέπει να μείνουν αποκλεισμένα στα σπίτια τους. Τα ταξίδια και οι μετακινήσεις που δεν θεωρούνται σκόπιμες και επιβεβλημένες, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Τα καθιστικά εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, οι αθλητικοί χώροι, οι χώροι λατρείας και τα γυμναστήρια θα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά μόνο εάν μπορούν να επιβάλουν πρωτόκολλα «αυστηρής κοινωνικής απόστασης» και υγιεινής.

2η Φάση

Στη δεύτερη φάση μεταξύ άλλων επιτρέπεται να ανοίξουν μπαρ, σχολεία, ταξίδια και συγκεντρώσεις έως 50 ατόμων, ενώ στους μεγάλους χώροι θα ακολουθείται η τακτική της «μέτριας» κοινωνικής απόστασης.

3η Φάση

Στην τρίτη φάση, άπαντες θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το χρόνο τους ανάμεσα σε πλήθη και δημόσιες αλληλεπιδράσεις. Οι μεγάλοι χώροι, τα μπαρ και τα γυμναστήρια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις «μεγαλύτερες αλλαγές» σε σύγκριση με μια περίοδο πριν από το Covid-19.

Η επανεκκίνηση θα γίνει «πολιτεία προς πολιτεία» με βάση «επαληθεύσιμα» δεδομένα, επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος. Θα επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών να προσαρμόσουν τα μέτρα και εάν θεωρούν ότι οι περιορισμοί πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, θα έχουν τη δυνατότητα να το αποφασίσουν.

«Δεν θα ανοίξουμε τα πάντα μονομιάς, αλλά κάνοντας ένα προσεκτικό βήμα κάθε φορά», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, εξηγώντας πως σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος του νέου κύματος μολύνσεων.

Κάποιες πολιτείες μπορούν να άρουν τα μέτρα «από αύριο»

Σύμφωνα με τον Τραμπ, 29 πολιτείες αναμένεται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού σχετικά σύντομα.

«Αν κοιτάξετε τη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα», πολιτείες που έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες από την πανδημία, η κατάσταση «είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη Νέα Υόρκη, πολύ διαφορετική από αυτή στο Νιού Τζέρσι», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. Είναι καιρός να «ξαναπάρει μπρος η Αμερική», όπου η οικονομία έχει παραλύσει, είπε μεταξύ άλλων παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησή του για τη σταδιακή επανεκκίνηση.

Ωστόσο η απόφαση αυτή «θα εξαρτηθεί από τους κυβερνήτες», πρόσθεσε παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη σταδιακή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έχει τεθεί σε καταστολή για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με πάνω από 32.000 νεκρούς και πάνω από 660.000 κρούσματα, πάντως καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης, ιδίως στη Νέα Υόρκη, την πολιτεία που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της κρίσης στην αμερικανική επικράτεια.

Πηγή: ABC/Guardian/CNN, skai.gr