Πρόκληση στον αέρα: Τουρκικά UAV σε Έβρο, Αιγαίο, Λιβύη και Κύπρο

Στη Λιβύη οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μεταφέρουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα μεγάλο αριθμό Bayraktar TB2 S τα οποία μάλιστα φέρουν και όπλα. Αν και αρκετά από αυτά φαίνεται ότι έχουν καταρριφθεί από τις δυνάμεις του LNA (Libyan National Army)η Άγκυρα επιμένει στη χρησιμοποίησή τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τον εναέριο έλεγχο και την στοχοποίηση τα Τουρκικά UAV λαμβάνουν μέρος και σε αποστολές κρούσης με στόχους κυρίως οπλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αλλά και σταθμούς διοίκησης-επικοινωνιών. Σχετική φωτογραφία μάλιστα παρουσιάζει ρωσικής κατασκευής αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό Pantsir το οποίο πιθανότατα να μεταφέρθηκε στη Λιβύη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χτυπημένο από Τουρκικό Βayraktar.

Με αντίστοιχο τρόπο οι Τουρκικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει τα Bayraktar στη Συρία κατά την επίθεση στο Ιdlib για να πλήξουν στόχους στο έδαφος, καταλύματα και αποθήκες αλλά και αντιαεροπορικά Pantsir και Buk. Τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία τα Τουρκικά UAV παρά την επικοινωνιακή προπαγάνδα των γειτόνων δεν δείχνουν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ωστόσο τόσο τα Bayraktar όσο και τα Anka αλλά πρόσφατα και τα Akinci έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Ελλήνων Επιτελών.

Bίντεο και φωτογραφίες που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Τουρκικό επιτελείο δείχνουν μη επανδρωμένα να χρησιμοποιούνται και γύρω από την Κύπρο εκεί που επιχειρούν τα Τουρκικά ερευνητικά και γεωτρύπανα. Οι γείτονες τα απογειώνουν σχεδόν καθημερινά για να λαμβάνουν συνεχώς εικόνα από την περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες τα Τουρκικά μη επανδρωμένα έχουν κάνει για τα καλά και την εμφάνισή τους και στον Έβρο. Και μάλιστα έχουν προχωρήσει ακόμα και σε πτήση πάνω από Ελληνικό έδαφος όπως άλλωστε κάνει και η Τουρκική αεροπορία με μαχητικά.

Anka και Βayraktar πετούν συχνά και κατά μήκος των Τουρκικών ακτών απέναντι από τα Ελληνικά ακριτικά νησιά. Με δυνατότητα να συλλέγουν στοιχεία από απόσταση αφού πετούν σε μεγάλα ύψη  “στοχεύουν” τα ακριτικά μας νησιά αλλά και τη θάλασσα όπου πλέουν τόσο τα σκάφη του Λιμενικού όσο και του Πολεμικού Ναυτικό στο πλαίσιο της επιτήρησης, ελέγχου και αποτροπής των μεταναστευτικών ροών.

Το τελευταίο διάστημα οι γείτονες φαίνεται ότι έχουν περιορίσει σημαντικά τις πτήσεις των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και τις έχουν αντικαταστήσει με πτήσεις Anka και Bayraktar τα οποία μπορούν να παραμένουν με μικρότερο κόστος πολλές ώρες στον αέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις οργανώνουν το στόλο των μη επανδρωμένων σε μοίρες και στα πρότυπα της πολεμικής της αεροπορίας. Με ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων στο Εσκί Σεχίρ και βάσεις ανάλογα με τους τομείς ευθύνης. Ανατολική Μεσόγειος και Κύπρος, Συρία, Αιγαίο και Ανατολική Θράκη σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Τουρκικού επιτελείου.

Σε αντίθεση πάντως με τις Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις το πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με μη επανδρωμένα φαίνεται ότι προχωρά με αργούς ρυθμούς. Η πανδημία του Covid-19 ήρθε να οξύνει το πρόβλημα αφού έχει βάλει φρένο σε όλα σχεδόν τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η Αθήνα έχει ήδη δεχθεί πρόταση από τους Αμερικανούς για πώληση των μη επναδρωμένων MQ-9 Reaper ενώ έχει έρθει σε συμφωνία και με το Ισραήλ για ενοικίαση των Heron με τη μέθοδο Leasing.

πηγή:newpost.gr