Οι δύο αναμενόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας

Αθήνα.– Κρίσιμη είναι η ερχόμενη Παρασκευή 24 Απριλίου για την ελληνική οικονομία καθώς μετά τις 19.00 το απόγευμα αναμένεται να εκδοθούν από τους οίκους αξιολόγησης S&P και DBRS οι επικαιροποιημένες εκθέσεις τους για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Εξαιτίας των γενικότερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας είναι πιθανόν οι δύο οίκοι αξιολόγησης (αμερικανικός και καναδικός) να προβούν σε υποβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη η Moody’s υποβάθμισε σε σταθερό το outlook των τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Παράλληλα, η τράπεζα JP Morgan προχώρησε σε επιθετική μείωση των τιμών – στόχων των ελληνικών τραπεζών, καθώς αναμένει σημαντικό πλήγμα στην κερδοφορία τους λόγω της πανδημίας.

Η επέλαση του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία απομακρύνει τα σενάρια των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, σε μια χρονιά που είχε ξεκινήσει με ιδιαίτερα θετικούς οιωνούς. Μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «ΒΒ» από «ΒB-» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, αλλά και την έξοδο στις αγορές με το 15ετές ομόλογο, οι αναλυτές προέβλεπαν αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις μέσα στο 2020, ενώ υπολογιζόταν ότι η χώρα θα «αγγίξει» την investment grade μέσα στο 2021.

Συνολικά μέσα στο 2020 ακολουθούν οι παρακάτω αξιολογήσεις της Ελλάδας από πέντε οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης: Moody’s: 8 Μαΐου και 6 Νοεμβρίου, Standard & Poor’s: 24 Απριλίου και 23 Οκτωβρίου, Fitch: 24 Ιουλίου DBRS: 24 Απριλίου και 23 Οκτωβρίου και Scope: 17 Ιουνίου και 4 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Reporter.gr