Άδεια λόγω της Πανδημίας η Κόκκινη Πλατεία για την Ημέρα Νίκης – Το μήνυμα Πούτιν

Η Ρωσία θα γιορτάσει σήμερα χωρίς τη συνηθισμένη μεγαλοπρέπεια την 75η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού.

Η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ξένων ηγετών, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Σύγκριση των εορτασμών το 2020 και το 2019

Η πολεμική αεροπορία θα πραγματοποιήσει πτήσεις πάνω από περισσότερες από 47 πόλεις, καθώς και πάνω από τη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ανάμεσά τους και το Su-57, ένα μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί στις 19:00 τοπική ώρα.

Αντί για την καθιερωμένη παρέλαση του “Αθάνατου Τάγματος”, στην οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας πορτρέτα βετεράνων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, οι Ρώσοι καλούνται να βγουν το βράδυ στα μπαλκόνια τους με φωτογραφίες συγγενών τους που πολέμησαν και να τραγουδήσουν ένα διάσημο σοβιετικό τραγούδι.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα συμμετάσχει “με χαρά” σε αυτή την πρωτοβουλία, αν και δεν διευκρίνισε με ποιο τρόπο.

Στη Μόσχα στις αφίσες που γιορτάζουν τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας προστέθηκαν άλλες των τωρινών “ηρώων”: του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που μάχεται κατά του κοροναϊού.

Το μήνυμα Πούτιν

Η Ρωσία είναι “ανίκητη” όταν είναι ενωμένη, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο διάγγελμά του.

“Γνωρίζουμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι είμαστε ανίκητοι όταν είμαστε ενωμένοι”, τόνισε ο Πούτιν στο σύντομο διάγγελμά του προς τους Ρώσους από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στη σκιά του Κρεμλίνου.

Στην ομιλία του αυτή ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στην επιδημία του κοροναϊού.

Ο Πούτιν υποσχέθηκε για μία ακόμη φορά ότι η χώρα θα τιμήσει αργότερα “με τον προσήκοντα τρόπο” τη νίκη των Σοβιετικών έναντι των ναζί.

Ο Ρώσος πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στους περίπου 27 εκατομμύρια νεκρούς Σοβιετικούς του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και στους βετεράνους.

“Έσωσαν την πατρίδα μας, τη ζωή των επόμενων γενιών, απελευθέρωσαν την Ευρώπη, υπερασπίστηκαν τον κόσμο”, υπογράμμισε. “Οι βετεράνοι μας πολέμησαν για τη ζωή ενάντια στον θάνατο, η αλληλεγγύη τους και η αποφασιστικότητά τους θα παραμείνουν για πάντα παραδείγματα για εμάς”, πρόσθεσε.

“Υποκλινόμαστε στη μνήμη αυτών που δεν επέστρεψαν από τον πόλεμο”, επεσήμανε προτού τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Πριν εκφωνήσει την ομιλία του γονάτισε μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και κατέθεσε στεφάνι. Γύρω του στρατιώτες παρέμειναν σε απόσταση από τον Ρώσο πρόεδρο ο οποίος παραμένει κλεισμένος στην κατοικία του σε προάστιο της Μόσχας εδώ και εβδομάδες.

Πλησιάζουν τις 200.000 τα κρούσματα κοροναϊού στη Ρωσία

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι χθες Παρασκευή καταγράφηκαν 10.817 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 198.676.

Επίσης 104 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται σε 1.827.

Αυτή την εβδομάδα η Ρωσία ξεπέρασε σε αριθμό κρουσμάτων τη Γαλλία και τη Γερμανία και είναι πια η πέμπτη πλέον πληγείσα χώρα από την covid-19.

Οι ρωσικές αρχές εξηγούν ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα οφείλεται στη διεξαγωγή πολλών διαγνωστικών τεστ, με 5,2 εκατομμύρια να έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και όχι στη μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας στη Ρωσία.

Στόχος των μαζικών τεστ είναι να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με covid-19 ή όσοι νοσούν ελαφρά, οι οποίοι ίσως να μην καταγράφονται σε άλλες χώρες με μικρότερο απολογισμό κρουσμάτων λόγω έλλειψης ελέγχων.

Ωστόσο κάποιοι Ρώσοι αμφιβητούν αυτή την εκδοχή όπως και την ακρίβεια του ποσοστού των θανάτων.

Ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αρμόδιος για θέματα εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων, εκτίμησε χθες ότι «πιθανόν η Ρωσία να ζει μια επιδημία με καθυστέρηση».

Η Μόσχα, βασική εστία της covid-19 στη Ρωσία με 104.189 κρούσματα και 1.010 νεκρούς, παρέτεινε το lockdown ως τις 31 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters/in.gr