Δολοφονία Τοπαλούδη: Έρχονται και νέες διώξεις – Το συγκλονιστικό σύνθημα μετά τις ποινές στους κατηγορούμενους

Στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα μπαίνει ιδιώτης ψυχίατρος οποίος φέρεται να προχώρησε σε «ύποπτη» ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραμονές του εγκλήματος για τον καταδικασμένο Ροδίτη.

Σε χειροκροτήματα ξέσπασαν δεκάδες συγκεντρωμένοι έξω από την αίθουσα του Κακουργιοδικείου όπου εκδικάστηκε η υπόθεση του βιασμού και της άγριας δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη.

Οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν τελικά σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και ακόμη 15 έτη φυλάκισης για τον βιασμό της, ενώ δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της Εισαγγελέα. Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης ο δικηγόρος της οικογένειας, Αλέξης Κούγιας, δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή του και μίλησε για την πορεία της δίκης ως τη δικαίωση της μνήμης της νεαρής κοπέλας.

Φώναζαν συνθήματα στη μνήμη της Ελένης

«Καμία άλλη δολοφονημένη ποτέ μην ξεχαστεί το κάναν στη Ελένη» φώναζαν για να τιμήσουν τη μνήμη της αδικοχαμένης φοιτήτριας με την μητέρα της να ξεσπά σε λυγμούς αποκαλώντας «τέρατα» τους δυο κατηγορούμενους που ομόφωνα καταδικάστηκαν σε ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη ο καθένας , για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της κόρης της.

Στο «μικροσκόπιο» ιδιώτης ψυχίατρος

Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα μπαίνει ιδιώτης ψυχίατρος οποίος φέρεται να προχώρησε σε «ύποπτη» ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραμονές του εγκλήματος για τον καταδικασμένο Ροδίτη.

Ειδικότερα, με απόφαση του το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο , διαβίβασε στον αρμόδιο εισαγγελέα τα πρακτικά της δίκης προκειμένου να ερευνηθεί ο ρόλος του γιατρού αλλά και τυχόν ηθικών αυτουργών.

Δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο η εισαγγελική πρόταση κατά το σκέλος που αφορούσε την έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πατέρα και της γιαγιάς του 23χρονου, αλλά και της αδελφής του – αλβανικής καταγωγής – έτερου καταδικασθέντος για τη δολοφονία.

Σε βάρος των δύο μελών της οικογένειας του ροδίτη κατάδικου, αλλά και σε βάρος άλλων δύο μαρτύρων της υπόθεσης προτίθεται να στραφεί η Πολιτική Αγωγή, σύμφωνα με τον συνήγορο Αλέξη Κούγια, ο οποίος προανήγγειλε με δήλωσή του, ότι θα καταθέσει μήνυση για ψευδή κατάθεση κατά των προσώπων αυτών. Δήλωσε επίσης, ότι θα μηνύσει και δύο ψυχιάτρους για ψευδή βεβαίωση σχετικά με γνωματεύσεις τους για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου.

Τα αιτήματα των συνηγόρων

Κατά περίπτωση οι δύο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την  πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός. Μέσα στο δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η εισαγγελέας ολοκλήρωσε την αγόρευσή της κάποιοι από το ακροατήριο την χειροκρότησαν, με την πρόεδρο να τους ζητεί να μην το ξανακάνουν, διότι «δεν χειροκροτούμε στο δικαστήριο». Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι οι δύο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο, δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά αλλά συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπάλούδη. «Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» κατέληξε στην αγόρευση της η εισαγγελέας, η οποία μίλησε για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας, όπως είπε, βοούν. «Αυτή η συγγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη» είπε η εισαγγελέας και προσέθεσε: «Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

Ομόφωνα ένοχοι

Ομόφωνα ενόχους έκρινε, 4,5 μήνες μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τον 23χρονο Ροδίτη και τον 21χρονο Αλβανό για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.

Η απόφαση για ενοχή προκάλεσε τα χειροκροτήματα μελών του ακροατηρίου. Είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε ζητήσει την ενοχή των δυο κατηγορουμένων της υπόθεσης. Οι δυο κατηγορούμενοι άκουσαν αμίλητοι την απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή τους, η οποία συνεπάγεται – σε περίπτωση που δεν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά – ισόβια κάθειρξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας μπαίνοντας στη δικαστική αίθουσα χειροκροτήθηκε από μέλη του ακροατηρίου.

Η διαδικασία συνεχίζεται με το αν θα αναγνωριστούν ή όχι ελαφρυντικά, ώστε να ανακοινωθεί η απόφαση επί των ποινών.

Σημειώνεται πως έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς πολίτες – υποστηρικτές της οικογένειας Τοπαλούδη και μέλη οργανώσεων που καταδικάζουν τη βία κατά των γυναικών, αναμένοντας την καταδίκη των κατηγορούμενων από τους τέσσερις ενόρκους και τους τρεις τακτικούς δικαστές, ώστε να δικαιωθεί η μνήμη της άτυχης κοπέλας. Μάλιστα, μέλη των οργανώσεων έχουν κρεμάσει έξω από δικαστήριο πανό το οποίο γράφει: «Λύσσα και οργή για την πατριαρχία. Ελένη δεν ξεχνάμε τη γυναικοκτονία».

Έκκληση της μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη: Αλλάξτε τον ποινικό κώδικα

Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη έκανε συγκλονιστικές δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των ποινών που επέβαλε το δικαστήριο στους δύο κατηγορούμενους.

«Το αποτελέσματα το περιμέναμε. Ήταν το αναμενόμενο. Δυστυχώς ο Ποινικός Κώδικας που υφίσταται αυτό προβλέπει. Αυτή είναι η ανώτερη ποινή. Ισόβια -που είναι μέχρι 25 έτη- για τη δολοφονία και 15 έτη για τον ομαδικό βιασμό. Εμένα δεν με ικανοποιεί σαν μητέρα της αδικοχαμένης Ελένης», ανέφερε.

«…..Κάνω έκκληση στους πολιτικούς να αλλάξουν τον ποινικό κώδικα και όταν λέμε ισόβια να είναι ισόβια. Να αλλάξουν τους νόμους και να στηρίζουν τις οικογένειες των θυμάτων και όχι τους δολοφόνους», συμπλήρωσε η μητέρα της Ελένης. Ενώ για την εισαγγελέα τόνισε ότι «είναι άξια και ενημερωμένη, να μην καταφέρονται εναντίον της γιατί είναι πολύ μικροί στο ανάστημα όλοι αυτοί».

πηγή:newpost.gr