Ανησυχία για τις προκλήσεις που ετοιμάζει ο Ερντογάν: “Το επόμενο επεισόδιο θα γίνει στη θάλασσα”

“Το επόμενο επεισόδιο με την Τουρκία θα γίνει στη θάλασσα”. Η εκτίμηση των στρατιωτικών επιτελών δεν βασίζεται στον νόμο των πιθανοτήτων. Δύο είναι τα πιθανά πεδία ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και τα δύο βρίσκονται στη θάλασσα.

Το πρώτο έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Μπορεί να υπάρχει κλίμα ευφορίας μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της προσπάθειας των Τούρκων να “σπάσουν” τον Έβρο, μπορεί δημοσίως να γίνονται δηλώσεις για “εκμηδένιση των ροών στο Αιγαίο”, αλλά είναι γεγονός ότι από τον Μάρτιο, και μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, η Τουρκία έχει φρενάρει τις ροές. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα…

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του ανακοίνωσε το σχέδιο: “Τα σύνορά μας παραμένουν ανοιχτά για όποιον θέλει να φύγει. Λόγω κορονοϊού δεν υπήρξαν μετακινήσεις αυτό το διάστημα, αλλά όποιος θέλει μετά την κρίση μπορεί να φύγει”. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το σενάριο του Έβρου στα νησιά του Αιγαίου, με μαζικές αποστολές μεταναστών. Οι προκλήσεις των Τούρκων δεν έχουν σταματήσει. Σποραδικά στέλνουν σκάφη με μετανάστες στα νησιά, σχεδόν πάντα συνοδευόμενα από σκάφη της ακτοφυλακής, στην οποία το καθεστώς Ερντογάν έχει ρίξει πολλά χρήματα κατορθώνοντας να χτίσει ουσιαστικά έναν δεύτερο στόλο, που πλέει στο Αιγαίο παράλληλα με τα πολεμικά πλοία. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης και γι’ αυτό υπάρχουν προετοιμασία και σχεδιασμός. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το καθεστώς Ερντογάν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μας, ακριβώς τη στιγμή που θα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της η προσπάθεια για να σωθεί ό,τι σώζεται από τον τουρισμό.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews.