Κορωνοϊός: Κατέληξε ηλικιωμένος στο Σωτηρία – 164 οι νεκροί

Αθήνα.- Ένας ακόμα άνθρωπος έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό στην Ελλάδα ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 164. Πρόκειται για ηλικιωμένο με υποκείμενα νοσήματα που κατέληξε στο Σωτηρία.

Ένας ακόμα θάνατος από κορωνοϊό καταγράφεται στην χώρα μας που πλέον μετρά 164 θύματα από τον ιό. Τελευταίο θύμα του ιού στη χώρα είναι ένας άνδρας ηλικίας 71 ετών ο οποίος κατέληξε το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Ο άτυχος ηλικιωμένος είχε υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από τον Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, μέλος της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας, Δημητρη Χατζηγεωργίου, χθες καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 2.834.

Εν τω μεταξύ, 22 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ με διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Το 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα, 90 ασθενείς εκτός ΜΕΘ, 1 καταγεγραμμένος θάνατος και 163 συνολικά. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 75 έτη. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 128.525 κλινικά δείγματα.

Προηγούμενο θύμα του ιού στην Ελλάδα ήταν μία 46χρονη η οποία νοσηλευόταν σε ΜΕΘ του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη και κατέληξε το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ υπέφερε υποκείμενα νοσήματα.

«Δεν εξαφανίστηκε ο ιός»
«Στη χώρα μας βρισκόμαστε στη φάση της σταδιακής άρσης. Η μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών δεν σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίστηκε. Απ’ ότι φαίνεται η νόσος θα βρίσκεται αρκετό καιρό μαζί μας», τόνισε ο κ. Χατζηγεωργίου.

«Η ψευδαίσθηση ότι όλα τελείωσαν μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα και να μας οδηγήσει σε οπισθοχώρηση», σημείωσε.

Οι ευπαθείς ομάδες

Μιλώντας για τις ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον νέο κορωνοϊό, ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε:

«Η ευαλότητα ασθενών στη γρίπη, που νοσηλεύονται σε δομές είναι γνωστή. Με το νέο κορονοϊό δεν βοηθάει η ανταλλαγή ασθενών, το επισκεπτήριο. Από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας ήταν η προστασία ευπαθών ομάδων. Η κυριότερη ομάδα που έχει αυξημένο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι. Εάν δει κάποιος τις καμπύλες βλέπει ότι αυτή ανεβαίνει στις ηλικίες άνω των 65 ετών».

«Πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους τηρώντας τα μέτρα της κοινωικής απόστασης, φορώντας μάσκα, πλένοντας τα χέρια. Ταυτόχρονα πρέπει να τους δείχνουμε το ενδιαφέρον μας καλώντας τους στο τηλέφωνο, ή κάνοντας κλήση χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους, να αποφεύγουν τον συνωστισμό», υπογράμισε ακόμα και πρόσθεσε πως «ειδικά μέρες που έχει καύσωνα θα πρέπει να μειώσουν τη σωματική δραστηριότητα τους, να πίνουν νερά».