Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για το άνοιγμα της Ακρόπολης – Τι μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την είδηση ότι άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία στην Ελλάδα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Κυρίαρχο θέμα αποτελεί ότι η Ακρόπολη άνοιξε τις πόρτες της ξανά για να υποδεχτεί τους επισκέπτες. Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν εκτενείς αναφορές στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας και της υπουργού Πολιτισμού στην Ακρόπολη και δημοσιεύουν σχετικά βίντεο από τη σημερινή πρώτη ημέρα, επισημαίνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, εν μέσω της πανδημίας. Μάλιστα δεν λείπουν τα θετικά σχόλια για τον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίστηκε την κρίση του κορονοϊού.

“Μετά την απίστευτη επιτυχία της στην καταπολέμηση του κορονοϊού, η Ελλάδα ανοίγει και πάλι τους εμβληματικούς αρχαιολογικούς της χώρους” μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, το οποίο έστειλε μάλιστα με την ευκαιρία αυτή στην Αθήνα τον ανταποκριτή του Τζέιμς Λόνγκμαν.

“Είχα την εξαιρετική τιμή να μου κάνει μια περιήγηση του Παρθενώνα η Λίνα Μενδώνη, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού”, γράφει στο Twitter. “Είχαμε όλο το μέρος δικό μας τη νύκτα, πριν ανοίξει και πάλι έπειτα από εβδομάδες lolckdown. Σου κόβεται η ανάσα, ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα”, σημειώνει ο Βρετανός ανταποκριτής του αμερικανικού δικτύου προαναγγέλλοντας περισσότερα στην αποψινή του ανταπόκριση.

Το επίσης αμερικανικό CNN αναγγέλλει στον ιστότοπό του πως η Ακρόπολη, “ένας από τους περιφημότερους πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας άνοιξε και πάλι σήμερα για τους επισκέπτες, αφού έμεινε κλειστός προσωρινά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού”.

Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει πως “η Ελλάδα ανοίγει και πάλι την Ακρόπολη στην Αθήνα και άλλους αρχαιολογικούς χώρους» με μέτρα ασφαλείας, καθώς «αυτοκόλλητα στο πεζοδρόμιο χρησιμοποιούνται για να τηρούν οι επισκέπτες τις μεταξύ τους αποστάσεις έξω από την Ακρόπολη”.

Το AP υπογραμμίζει επίσης πως η συμμόρφωση του κοινού με τα αυστηρά μέτρα του lockdown βοήθησαν ώστε να κρατηθούν χαμηλά στην Ελλάδα τόσο ο απολογισμός των νεκρών από την Covid-19 όσο και ο αριθμός των κρουσμάτων.

“Το μνημείο – φάρος της Αρχαιότητας, η Ακρόπολη των Αθηνών, άνοιξε και πάλι σήμερα το πρωί όπως και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δύο μήνες μετά το κλείσιμό της εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού”, αναφέρει στη μακροσκελή σχετική ανταπόκρισή του από την Αθήνα το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Το AFP μεταδίδει επίσης τις δηλώσεις της Ελληνίδας προέδρου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι “μπορούμε και πάλι να επισκεφθούμε τον χώρο με τον παραδοσιακό τρόπο”, αφού επί δύο μήνες τον επισκεπτόμασταν “μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας”. “Με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, θα μπορέσουμε και πάλι να τιμήσουμε τους προγόνους μας”, τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται και στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που ήταν επίσης “μεταξύ των πρώτων επισκεπτών, με πράσινη χειρουργική μάσκα στο πρόσωπο”, και χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα “εξαιρετική για την Ελλάδα έπειτα από 64 ημέρες κλεισίματος” των αρχαιολογικών χώρων.

Στην Ιταλία, το κρατικό κανάλι Rai Τre ενέταξε την επιστροφή των τουριστών στην Ακρόπολη στους τίτλους των σημαντικότερων ειδήσεων της ημέρας. Το Rai Tre τόνισε ότι “από σήμερα οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να ανηφορίσουν στην Ακρόπολη, οι πύλες της οποίας ξανανοίγουν έπειτα από δύο μήνες. Κάτι που ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας”.

Στην επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης αναφέρονται ευρέως και τα γερμανικά ΜΜΕ, αναδεικνύοντας την σημασία του μνημείου, αλλά και το συμβολισμό του ανοίγματος του Ιερού Βράχου στην προσπάθεια επιστροφής στη νέα “κανονικότητα”. “Στην Ελλάδα άνοιξαν και πάλι για τους επισκέπτες η διάσημη Ακρόπολη καθώς και άλλοι εξωτερικοί αρχαιολογικοί χώροι”, αναφέρει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Deutschlandfunk Kultur) και επισημαίνει ότι στην εορταστική εκδήλωση συμμετείχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. “Η Ακρόπολη ανήκει στα σύμβολα και στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ελλάδας. Πέρυσι την επισκέφθηκαν 2,9 εκατομμύρια άτομα”, προσθέτει το ρεπορτάζ του δημόσιου γερμανικού ραδιοφώνου.

Ανάλογα ρεπορτάζ φιλοξενούνται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις της Ραδιοτηλεόρασης Δυτικής Γερμανίας (DWR), του περιοδικού Stern, του τηλεοπτικού δικτύου arte, τα οποία αναμεταδίδουν ανταποκρίσεις από την Αθήνα. Στο άνοιγμα της Ακρόπολης και άλλων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας αναφέρεται σε ρεπορτάζ της και η δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας (SRF): “Ελληνικά αρχαιολογικά μνημεία, μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη, μπορούν από σήμερα και πάλι να υποδεχθούν επισκέπτες. Το άνοιγμα των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων, και ειδικότερα της Ακρόπολης, στο πλαίσιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, προβάλλουν και αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης στη σημερινή ειδησεογραφία τους. “Οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα ανοίγουν ξανά”, αναφέρει η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF) το σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι “μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν δύο μηνών, οι ελληνικοί αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν ξανά σήμερα και αυτό αρχικά ισχύει μόνο για εξωτερικούς χώρους, όπως η Ακρόπολη της Αθήνας, και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν η πρώτη που πήγε σήμερα στο έμβλημα της ελληνικής πρωτεύουσας”.

Σε σχετικό τηλεγράφημα του, με τίτλο “Ταξίδια σε όλα τα νησιά”, το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) αναφέρει ότι από σήμερα ανοίγουν στην Ελλάδα η Ακρόπολη και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, και πως η Ελλάδα καταργεί σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο εσωτερικό. Από τις 25 Μαΐου, επιτρέπονται τα ταξίδια σε όλα τα νησιά. Οι πτήσεις από τις χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν και πάλι από τα τέλη Μαΐου και τον Ιούνιο. Όπως σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, η Αθήνα διεξάγει επί του παρόντος διμερείς συνομιλίες με την Κύπρο, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία και επίσης με το Ισραήλ, με σκοπό την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών – ειδικά την απαίτηση καραντίνας 14 ημερών, ωστόσο, στις αρχές Απριλίου, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε εμφανιστεί ακόμη “πολύ επιφυλακτικός” σε αυτό το θέμα.