Βουλή: 175 «Ναι» στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά Παπαγγελόπουλου

Αθήνα.- Εκατόν εβδομηντα πέντε βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε συνολικά 177 που ψήφισαν σήμερα στη Βουλή.

Με 175 ψήφους υπέρ η Βουλή υπερψήφισε τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μετά την πρόταση 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας ψήφισαν 177 βουλευτές. Στην κάλπη ευρέθησαν 177 ψηφοδέλτια. Συνολικά 175 έγκυρα, 2 άκυρα και κανένα λευκό. Υπέρ ψήφισαν 175 βουλευτές, κατά κανένας και παρών κανένας.

Βάσει της πρότασης των 30 βουλευτών της ΝΔ, ο πρώην αναπληρωτής Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, συνολικώς ενδέχεται να τέλεσε:

-πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)

-εκβίαση (άρθρο 385 παρ.1 περ.Γ παλαιού ΠΚ)

-δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (άρθρο 159 παρ.1 παλαιού ΠΚ)

-δωροληψία υπαλλήλου (άρθρο 235 ΠΚ)

-ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με το άρθρο 239 του ΠΚ)

-ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος (άρθρο 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς.

-εγκληματική οργάνωση περίπτωση συμμορίας (άρθρο 187 παρ.3 (παλαιό 185 παρ.5)

-ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση (άρθρο 46 παρ.1 ΠΚ) (σ.σ. το αδίκημα διερευνάται από την ήδη συσταθείσα επιτροπή).

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, η συζήτηση στην Ολομέλεια κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους με τον εισηγητή της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη να απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και να λέει «ή καλύπτετε ή φοβάστε», και τον Σπύρο Λάππα από τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για «μεγάλο φιάσκο» που εκθέτει τη ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε πάντως τους βουλευτές του σε αποχή από τη σημερινή ψηφοφορία, με πηγές να αναφέρουν ότι η αποχή δεν σημαίνει μη στήριξη του κ. Παπαγγελόπουλου, αλλά δείχνει ότι η Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει τη διαδικασία, θεωρώντας ότι οι εργασίες της προανακριτικής και οι καταγγελίες περί σκευωρίας έχουν μετατραπεί σε φιάσκο.

Παπαγγελόπουλος: Εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου

«Επιβεβαιώνομαι πλήρως ότι πρόκειται για εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που μίλησε στην Ολομέλεια. Παράλληλα, εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες σε βάρος της Γεωργίας Τσατάνη, του Παναγιώτη Αθανασίου και της Ελένης Ράικου.

«Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της πλειοψηφίας της επιτροπής, οι παράνομες αξιόποινες και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου, οι συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων μου και του τεκμηρίου αθωότητος, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αποδείχθηκε ότι κανένα στοιχείο δεν προέκυψε σε βάρος μου διότι απλά δεν υπάρχει κανένα μα κανένα στοιχείο σε βάρος μου», είπε για τις μέχρι σήμερα εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής και κατήγγειλε ότι στόχος των κατηγόρων του δεν ήταν μόνο η εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος του, αλλά στόχος ήταν να πλήξουν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο «δείλιασαν να συμπεριλάβουν στην έρευνα» και «στόχος ήταν επίσης η πολιτική επιβίωση γνωστών-αγνώστων φαύλων πολιτικών που προσπαθούν να εμφανίσουν το σκάνδαλο Novartis ως ανύπαρκτο και ως σκευωρία Παπαγγελόπουλου».