H Λυσιστράτη έμεινε… Ακρόπολη φέτος λόγω κορονοϊού

Παρίσι.– Δέκα οκτώ Έλληνες της διασποράς στη Γαλλία «έγραψαν» στα κινητά τους μία ολόκληρη θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Μένουμε Ακρόπολη»

Μια χούφτα Ελλήνων στη Γαλλία «υποχρέωσαν» μέχρι και τη Λυσιστράτη να μείνει… Ακρόπολη φέτος και να πολεμήσει –θεατρικά τουλάχιστον- τον κορονοϊό. 18 Έλληνες της διασποράς στη Γαλλία “έγραψαν” στα κινητά τους μία ολόκληρη θεατρική παράσταση με τον τίτλο “Μένουμε Ακρόπολη” κι έκαναν την απομόνωση… τέχνη!

Διασκευάζοντας τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη οι… νέοι βάζουν τα γυαλιά στους… αρχαίους για το πώς μπορούν ακόμη και σήμερα να εφευρίσκουν τρόπους να διασκεδάζουν τη μιζέρια και την απομόνωση και να αντιμετωπίζουν -μέσω της σάτιρας- τους “σύγχρονους εχθρούς”.

«Μένουμε Ακρόπολη» φωνάζουν οι Έλληνες της διασποράς!

To Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενδυναμωθεί η συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς στην υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στη Γαλλία, ενισχύοντας παράλληλα τους μεταξύ των δεσμούς και τη σχέση τους με την Ελλάδα.

sdfsf.jpg

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων ανέλαβε η σκηνοθέτης και ηθοποιός Αθηνά Αξιώτου, η οποία από τον περασμένο Οκτώβριο προετοίμαζε μαζί με την ομάδα την παράσταση της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη, προκειμένου να παιχτεί τον Ιούνιο.

Πώς θα αντιδρούσαν οι πρωταγωνιστές του Αριστοφάνη αν μία πανδημία έπληττε την Αθήνα το 411 π.Χ.;

Λόγω όμως της πανδημίας του κορονοϊού, οι πρόβες διακόπηκαν τον Μάρτιο και η προγραμματισμένη παράσταση της Λυσιστράτης ακυρώθηκε. Ο πυρετός της δημιουργίας –και ουχί του κορονοϊού- ανέβηκε κατακόρυφα.

Στο διάστημα των δύο μηνών του εγκλεισμού, οι πρόβες συνεχίστηκαν διαδικτυακά και οι ερασιτέχνες ηθοποιοί συνέχισαν να δουλεύουν τους ρόλους τους πάνω σε κείμενα που έγραψαν οι ίδιοι.

Παγιδευμένοι μαζί τους οι χαρακτήρες του Αριστοφάνη, η Λυσιστράτη, η Κλεονίκη, η Μυρρίνη, η Λαμπιτώ, ο Πρόβουλος, ο Κινησίας και όλοι οι άλλοι έπρεπε να βρουν νέες λύσεις για να επέλθει η ειρήνη, αλλά και να προστατευτούν από τον επικίνδυνο ιό. Σκηνικά, κοστούμια και αξεσουάρ κατασκευάστηκαν με ό,τι είχε ο καθένας στο σπίτι του.

Το βίντεο γράφτηκε στα κινητά του κάθε πρωταγωνιστή με μεράκι, πάθος και ψυχή, κόντρα στα αρνητικά συναισθήματα που δημιούργησε -λιγότερο ή περισσότερο- ο φόβος του ιού, ο εγκλεισμός και η απομόνωση.

Σιγά μην… κώλωνε η Λυσιστράτη μπροστά σε έναν ιό!

Πηγή:.ethnos.gr/Seta Theodoridis